Helsingin yliopisto

Naisten keskeinen rooli kristinuskon muotoutumisessa on jäänyt syrjään

Jaa

Naiset vaikuttivat olennaisesti varhaiskristillisten yhteisöjen muotoutumiseen. Silti heidät on jätetty vähäiselle huomiolle historiankirjoituksessa. Kaisa-Maria Pihlavan uutuuskirja tuo unohdettuja naisauktoriteetteja esiin.

Varhaiskristityille yhteisöille kokoontumistiloja tarjonneet naiset jäivät jo oman aikansa kirjoituksissa syrjään. Lisäksi heidät sivuutettiin tulevien vuosisatojen kristillisyydessä.

− Tarjotessaan yhteisöille kokoontumistiloja ja hyväksyessään tiettyjä opettajia kodeissaan kokoontuviin seurakuntiin, naiset kuitenkin vaikuttivat käytännössä siihen, millaiseksi varhainen kristillisyys muotoutui, aihetta tutkinut TT Kaisa-Maria Pihlava toteaa Forgotten Women Leaders -kirjassaan.

Naiset olivat myös auktoriteetteja näiden seurakuntien jäsenille.

− Varhaiskristillisissä kirjoituksissa he saivat silti vain vähän huomiota kirjoittajien keskittyessä suuriin mieshahmoihin ja oppiin. Sama on toistunut myös varhaisen kristinuskon tutkimuksessa, Pihlava toteaa.

Syitä tähän on useita.

− Tyypillisesti miehet ovat kirjoittaneet tämän tyyppisiä tekstejä miehen näkökulmasta miesyleisölle. Sosiaalista ympäristöä tai kokoontumismuotoja, joissa varhainen kristinusko muodostui ja kehittyi, on pidetty maallisena ja toissijaisena "puhtaaseen oppiin" nähden, Pihlava arvioi.

Suomen Eksegeettisen Seuran julkaisemassa uutuuskirjassa keskitytään naisten esiintymiseen varhaiskristillisissä kirjoituksissa. Erityishuomion kohteena on naisten rooli auktoriteetteina, joka juontui heidän asemastaan perhekuntiensa päinä ja yhteisöjensä taloudellisina hyväntekijöinä.

***

Tervetuloa kuulemaan aiheesta lisää Forgotten Women Leaders -kirjan (Suomen Eksegeettisen Seuran julkaisuja 113) julkistamistilaisuuteen torstaina 12.10. klo 14:00–15:00 Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan tiedekuntasaliin, Vuorikatu 3, 5B krs.

Tilaisuudessa kuohuviinitarjoilu.

Järjestäjä: Suomen Eksegeettinen Seura

Lisätietoja: Kaisa-Maria Pihlava, kaisa.pihlava@gmail.com

Arvostelukappaleet: Marika Pulkkinen, puhelin +358 50 4489207, marika.pulkkinen@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 33
00014 Helsinki

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto osallistuu globaalien kestävyysongelmien ratkaisemiseen perustamalla Kestävyystieteen instituutin17.1.2018 10:10Tiedote

Ilmastonmuutos, köyhyys, kaupungistuminen ja luonnon monimuotoisuuden ehtyminen ovat aikamme akuutteja kestävyysongelmia, joiden ratkaiseminen vaatii ratkaisuhakuista ja tieteidenvälistä tutkimusta. Kestävyystieteen instituutti (HELSUS) vastaa haasteeseen palkkaamalla kymmenen uutta professoria ja yhdistämällä lähes 200 tutkijaa kuudesta eri tiedekunnasta.

Sormenjälkitutkimusten laatu ja asiantuntijuus tärkeä osa rikostutkinnan luotettavia tuloksia15.1.2018 09:09Tiedote

Asiantuntijapalveluiden tuottamiseen käytettävien eri tietojärjestelmien ja tutkimusprosessien digitalisointi, standardit ja laatujärjestelmät, alati kasvava tieteellisten tutkimusten ja niiden tuottamien tulosten soveltamispaineet sekä myös maailmanlaajuinen verkostoituminen ja tietojen vaihtoon liittyvät haasteet tuottavat jatkuvasti uusia osaamisvaatimuksia ja palveluita eri asiantuntija-aloille. Haasteet koskettavat myös Keskusrikospoliisin Rikosteknistä laboratoriota ja siellä työskenteleviä sormenjälkiasiantuntijoita. Rikostekninen laboratorio on jo vuosia kehittänyt toimintaansa kohti yhtenäisiä ja läpinäkyviä toimintamalleja, kriteereitä ja työprosesseja sekä osaamisen pätevyysvaatimuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme