HUS

Naistenklinikka ja Espoon sairaala tarjoavat psyykkistä etävalmennusta koronavirusepidemiasta huolestuneille synnyttäjille

Jaa

HUSin Naistenklinikka ja Espoon sairaala saivat huhtikuun aikana runsaasti huolestuneita yhteydenottoja koronavirusepidemian ja synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäolorajausten vuoksi. HUS reagoi huoleen tarjoamalla tuleville synnyttäjille mahdollisuutta psyykkiseen etävalmennukseen.

Psyykkistä tukea tarjotaan Turvallisuuden tunteen vahvistaminen synnytyksessä ja lapsivuodeosastolla(Tunteva) -valmennuksen avulla.Tunteva-valmennuksen tarkoituksena on tukea etukäteen äidin onnistunutta synnytystä ja ensimmäisiä synnytyksen jälkeisiä päiviä. Puolitoistatuntiset valmennukset järjestetään ryhmämuotoisena ja virtuaalisesti Microsoft Teams -sovelluksen kautta. Ryhmiä ohjaavat HUSin synnytyspelkoihin perehtyneet psykologit.

”Yhteen ryhmään mahtuu enintään kahdeksan odottajaa. Valmennus on odottavalle äidille kertaluonteinen ja se on suunniteltu siten, että voimavaroja lisäävien taitojen vahvistamista voi jatkaa itsenäisesti ryhmätapaamisen jälkeen”, valmennuksia järjestävä psykologi Sara Nurminen kertoo.

Suomen- ja englanninkielisiin valmennuksiin on mahdollista päästä mukaan nopeasti ja matalalla kynnyksellä äitiysneuvoloiden kautta. Valmennusta tarjotaan ensisijaisesti äideille, joilla on raskausviikkoja takanaan jo noin 34.

Ensimmäiset valmennukset järjestettiin pika-aikataululla

Tunteva-valmennukseen alkoi tulla lähetteitä heti sen jälkeen, kun tieto lähetettiin neuvoloille 17. huhtikuuta. Ensimmäiset ryhmätapaamiset järjestettiin nopeasti jo sitä seuraavalla viikolla.

Tapaamisia vetänyt psykologi Ea Huhtala kertoo, että Teams-etäyhteys oli ryhmämuotoiseen psyykkiseen tukeen toimiva työkalu.    

”Kävimme yhdessä osallistujien kanssa läpi synnytyssairaalaan yksin jäämisen herättämiä tunteita, kuten epäreiluuden kokemusta, kiukkua, voimattomuutta ja pelkoa. Tutkimme myös keinoja turvallisuuden ja hallinnan tunteen lisäämiseksi.”

Kokemukset etävastaanotoista ovat olleet hyviä jo vaikeasta synnytyspelosta kärsivien Nyytti-ryhmissä. Nyytti-ryhmät siirtyivät etäyhteyden käyttöön koronavirusepidemian vuoksi jo maaliskuussa.

”Lyhyelläkin psyykkisellä valmennuksella voi olla ihmisen jaksamiselle suuri merkitys. Opittuja tunnetaitoja voi hyödyntää jatkossakin tilanteissa, joissa stressi tuntuu ylivoimaiselta. Toivomme, että jokainen synnyttäjä voisi tulla synnyttämään luottavaisin mielin.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylihoitaja Katja Koskinen
HUS Naistentaudit ja synnytykset
p. 050 427 2323
katja.koskinen@hus.fi

Psykologi Sara Nurminen
HUS Psykiatria
p. 050 427 0102
sara.nurminen@hus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme