HUS

Naistenklinikka vahvisti endometrioosin hoitoa

Jaa
HUSin Naistenklinikalla käynnistettiin vuonna 2019 projekti, jonka aikana perustettiin useista eri alan ammattilaisista koostuva tiimi erikoissairaanhoitoa tarvitsevien endometrioosipotilaiden hoitoon. Endometrioosin, eli kohdun limakalvon sirottumataudin uusi hoitoprosessi vakiintui osaksi perustoimintaa tämän vuoden alussa.

Professori Aila Tiitisen ja dosentti, apulaisylilääkäri Päivi Härkin johtaman projektin myötä Naistenklinikalle perustettiin kahtena päivänä viikossa toimiva endometrioosipoliklinikka.

”Lähdimme tilanteesta, jossa vaativan endometrioositaudin hoito oli vain yhden erikoislääkärin vastuulla. Kehitimme vuoden aikana endometrioosin hoitoa moniammatilliseksi yhteistyöksi. Nyt tiimiimme kuuluu kuusi gynekologia, lapsettomuus-, kipu- ja anestesialääkärit, suolikirurgi, urologi, seksuaaliterapeutti, radiologeja, fysioterapeutteja ja hoitajia”, Päivi Härkki kertoo.

Hoitoprosesseja kehitettiin myös taudin leikkaus- ja osastohoidossa. Endometrioosin vaativaan leikkaushoitoon lisättiin kolme osaavaa gynekologia yhden aiemmin leikkauksiin keskittyneen lääkärin lisäksi. Naistentautien osasto 30:lla potilaiden tukena on endometrioosihoitaja, kolme fysioterapeuttia ja kaksi kivunhoitoon perehtynyttä lääkäriä.

Yhteistyön avulla on tarkoitus ymmärtää paremmin tautia, jossa oireet voivat vaihdella yksilöllisesti hyvinkin paljon. Naistenklinikalla tehdään aktiivisesti myös endometrioositutkimusta.

”Järjestämme kuukausittain kokouksia, joissa käsittelemme yhdessä vaikeimpia potilastapauksia. Tavoitteenamme on mahdollisimman yksilöllinen ja potilaslähtöinen hoito.”

Jatkossa Naistenklinikalla on tarkoitus kehittää myös psykologisen tuen malleja endometrioosia sairastaville. Suunnitteilla on myös digihoitopolku, jonka kautta potilas voi saada ohjausta sairauden hoitoon.

Endometrioosia sairastaa 6–10 % naisista

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on yleinen hedelmällisessä iässä olevien naisten gynekologinen sairaus. Endometrioosia sairastaa noin 6-10 prosenttia väestöstä, eli Suomessa arviolta jopa 200 000 naista. Sairauden tavallisimmat oireet ovat vaikeat kuukautiskivut sekä lapsettomuus. Endometrioosia hoidetaan ensisijaisesti hormonaalisesti, mutta vaikeimmissa tapauksissa tarvitaan leikkaushoitoa.

Naistenklinikan ja Ruoholahden naistentautien poliklinikoilla hoidetaan vuosittain yli 2000 poliklinikkakäyntiä endometrioosidiagnoosilla. Endometrioosileikkauksia tehdään Naistenklinikalla vuosittain 350–400.

Endometrioosipoliklinikka toimii osana Naistenklinikan naistentautien poliklinikkaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Apulaisylilääkäri, dosentti Päivi Härkki
HUS Naistentaudit ja synnytykset
p. 050 427 2328
paivi.harkki@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye