Espoon kaupunki - Esbo stad

Nämnden Svenska rum beslöt om ändringar i timfördelning och godkände principerna för anordnande av avgiftsfri småbarnspedagogik för 5-åringar

Jaa

Under torsdagens möte gav nämnden dessutom utlåtanden och fastställde mötestiderna för höstterminen 2019 och vårterminen 2020.

Ändring i timfördelning för den grundläggande utbildningen på svenska i Esbo

Nämnden beslöt om ändring i timfördelningen för den grundläggande utbildningen på svenska i Esbo gällande fördelningen av timmar i läroämnet A1-språk till följd av nationella ändringar. Nämnden beslöt även om ändring i timfördelningen gällande de så kallade Esbo-timmarna. Ändringar i Esbo-timmarna görs för att timfördelningen för de finskspråkiga och svenskspråkiga skolorna i Esbo ska vara den samma i fråga om antal minimiantaltimmar. Ändringarna träder i kraft från och med 1.8.2019. Nämnden konstaterade att de ökade kostnaderna för hösten 2019 kan täckas från årets budget, men leder till ett kostnadstryck i nämnden Svenska rums budget från och med 1.1.2020.

Timfördelningen är en nationell bestämmelse om fördelningen av timmar i olika läroämnen och årskurser som statsrådet beslutar om. Den lokala timfördelningen kan bestå av flera timmar än den nationella. Nämnden Svenska rum har tidigare fattat beslut om den ikraftvarande timfördelningen 22.3.2018 §31. I detta beslut om timfördelningen tillades två årsveckotimmar, s.k. Esbo-timmar, för att utveckla språkundervisningen i den grundläggande utbildningen.

Principer för anordnande av avgiftsfri småbarnspedagogik för 5-åringar godkändes

Under perioden 1.8.2019-31.7.2020 utförs det i Esbo ett försök med avgiftsfri småbarnspedagogik för 5-åringar. Nämnden godkände principerna för anordnandet som tillämpas under försöket.

Utlåtande till fullmäktigemotionen om bedömning av konsekvenser för barn i Esbo stads beslutsfattande

Esbo stads bildningssektor och social- och hälsovårdssektor använder en modell för förhandsbedömning av konsekvenserna från beslut. Modellen har utvecklats i samarbete med Institutet för hälsa och välfärd och bedömningen av konsekvenserna för barn ingår i den. I utlåtandet konstaterades det att det mest ändamålsenliga är att Esbo fortsätter att använda den befintliga modellen för förhandsbedömning och beaktar konsekvenserna för barn i samband med denna. Modellen och anvisningarna till den ska uppdateras så att de beaktar konsekvenserna för barn ännu bättre.

Utlåtande om motionen i fullmäktige om ökad kännedom om personer med funktionsnedsättning i den grundläggande utbildningen och småbarnspedagogiken i Esbo

I utlåtandet konstateras att ordnandet av småbarnspedagogiken och undervisningen styrs av målet för en gemensam verksamhetsmiljö för alla barn. Enligt Esbo stads värdegrund bedrivs verksamheten vid enheterna för småbarnspedagogik och i skolorna öppet, rättvist, jämställt, jämlikt, humant och tolerant. Även (läro)planerna förpliktar att främja ett inkluderande verksamhetssätt. Vidare konstaterar nämnden att enheterna förutsätts att i fortsättningen behandla handikappade personers jämlikhet i undervisningen och även separat någon dag.

Övrigt på nämndens möte

  • Nämnden gav utlåtande till regionförvaltningsverket
  • Nämnden godkände ändring i direktionen för Kungsgårdsskolan
  • Nämnden Svenska rums mötestider fastställdes för höstterminen 2019 och vårterminen 2020

Ytterligare information

Nämndens ordförande Bo Lönnqvist, tfn 045 112 4090

Undervisningschef för Svenska bildningstjänster Outi Saloranta-Eriksson, tfn 050 363 2937


Föredragningslistor och möteshandlingar

Mer information om nämnden Svenska rum

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Konsernijaoston päätöksiä 20.5.201920.5.2019 09:50:55 EESTTiedote

Konsernijaosto merkitsi tiedoksi tammi - maaliskuun 2019 konserniraportin. Merkittävimpien tytäryhtiöiden liikevaihto kasvoi edellisestä vuodesta kaikilla muilla paitsi Omnialla, jolla se pysyi samalla tasolla. Espoon Asuntojen tuloksen ennustetaan olevan talousarviota parempi. Länsimetrolla ja Espoon Sairaalalla tuloksen ennustetaan olevan talousarvion mukainen ja Cateringilla sekä Omnialla hieman talousarviota heikompi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme