Espoon kaupunki - Esbo stad

Nämnden Svenska rum beslöt om kommuntillägg i privat dagvård och gav utlåtanden

Jaa

Under torsdagens möte fastställde nämnden antalet elevplatser i årskurs 7 inför nästa läsår samt godkände verksamhetsberättelsen för år 2018.

Kommuntillägg för privat vård för 20 veckotimmars avgiftsfri småbarnspedagogik för 5-åringar

Esbo stad deltar i ett försök med avgiftsfri småbarnspedagogik 20 timmar i veckan för 5-åringar under tiden 1.8.2019-31.7.2020. Nämnden Svenska rum beslöt att betala kommuntillägg åt verksamhetsenheter inom privat småbarnspedagogik som sänker avgiften för småbarnspedagogik för Esbobarn som fyller 5 år 2019 för att ordna avgiftsfri småbarnspedagogik 20 timmar i veckan under tiden 1.8.2019-31.7.2020.

Utlåtande om fullmäktigemotionen om stöd för barn, unga och föräldrar för att förbättra säkerheten i användningen av sociala medier

Bildningssektorn har utarbetat anvisningar om webbsäkerhet och integritet för skolorna. Med hjälp av anvisningarna kan skolorna behandla dessa frågor tillsammans med barn och unga. Staden samarbetar med polisen och andra organisationer och bland annat Utbildningsstyrelsen har utarbetat rekommendationer om användning av sociala medier i undervisningen. Att lära sig använda informations- och kommunikationsteknik på ett tryggt och ansvarsfullt sätt är en del av verksamheten enligt läroplanen. Nämnden beslöt enligt förslag.

Utlåtande om fullmäktigemotion om att erbjuda skiftomsorg för unga skolelever

I Esbo finns för närvarande tre daghem som har öppet dygnet runt alla dagar om året efter behov. Dessutom har fyra daghem vid behov förlängda öppettider till 22.00 på vardagar, av dessa är en svenskspråkig. Efterfrågan på skiftomsorg har knappt ökat i Esbo och alla barn som behöver skiftomsorg har kunnat placeras i daghem som har öppet dygnet runt eller på kvällstid. Enligt redogörelsen kan skiftomsorg inte erbjudas som närtjänst eftersom skiftomsorgens servicenätverk är relativt glest. Nämnden beslöt enligt förslag.

Utlåtande om fullmäktigefråga om att förebygga sexualbrott i Esbo

Fullmäktigefrågan gällde både bildningssektorn och social- och hälsovårdssektorn. Fråga 4 riktades till bildningssektorn. Enligt läroplanen accepterar man inte mobbning, våld, rasism eller annan diskriminering och man ingriper i osakligt beteende. Temat behandlas som en del av undervisningen med beaktande av barnets ålder. Dessutom har informativa anvisningar och handböcker, säkerhetskort och rumstavlor tilldelats skolorna. Vid mottagningar och hälsoundersökningar inom skol- och studerandehälsovården diskuterar man med barn och unga om sexualitet och sexuell integritet. Nämnden beslöt enligt förslag.

Övrigt på nämndens möte

  • Nämnden fastställde antalet elevplatser i årskurs 7 läsåret 2019-2020
  • Nämnden godkände förslaget att avstå från justering av Esbo Arbis kursavgifter
  • Ändring i direktionen för Mattlidens gymnasium

Ytterligare information

Nämndens ordförande Bo Lönnqvist, tfn 045 112 4090
Direktör för Svenska bildningstjänster Barbro Högström, tfn 050 351 1497

Föredragningslistor och möteshandlingar
Mer information om nämnden Svenska rum

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme