Espoon kaupunki - Esbo stad

Nämnden Svenska rum godkände planen för småbarnspedagogik

Jaa

Under periodens sista möte godkändes också ett samarbetsavtal med Grankulla stad samt en komplettering av läroplanen i A1-finska. Nämnden beslöt också om prislistor för fakturering av småbarnspedagogik i Esbo från och med 1.8.2017.

Plan för småbarnspedagogik på svenska i Esbo

Nämnden godkände planen för småbarnspedagogik på svenska. Planen tas i bruk från och med början av augusti.

Utbildningsstyrelsen fastställde i oktober 2016 grunderna för planen för småbarnspedagogik. Kommunen har haft som uppgift att godkänna en lokal plan för småbarnspedagogik som följer de uppgjorda grunderna.

Den nya planen har beretts tillsammans med personalen inom småbarnspedagogik. Dessutom hade vårdnadshavare och kommuninvånare möjlighet att delta i utformandet av planen genom en enkät som gjordes tillsammans med den finskspråkiga småbarnspedagogiken. Också barnen har fått ge sina synpunkter till planen.

Samarbetsavtal med Grankulla stad gällande anordnande av grundläggande utbildning

Nämnden godkände ett samarbetsavtal mellan Esbo stad och Grankulla stad gällande anordnande av grundläggande utbildning. Avtalet träder i kraft 1.8.2017.

Städerna har haft ett samarbetsavtal sedan 2010 och avtalet gäller anordnande av grundläggande utbildning för Esboelever i de finsk- och svenskspråkiga grundskolorna i Grankulla. Dessutom gäller avtalet anordnande av påbyggnadsundervisning, specialundervisning och engelskspråkig undervisning för Grankullaelever i Esboskolor.

Det förnyade avtalet innehåller preciseringar i bland annat allmän undervisning, specialundervisning och språkbadsundervisning. De konkreta preciseringarna hittar du i möteskallelsen. För den svenskspråkiga undervisningens del gäller avtalet allmän undervisning, påbyggnadsundervisning och specialundervisning i klass.

Projekt för tidigarelagd språkundervisning: läroplan för undervisning i A1-lärokurs i finska

Nämnden godkände en komplettering av läroplanen i läroämnet finska så att den träder i kraft 1.8.2017. Kompletteringen berör undervisningen i årskurs 1 och gäller läsåret 2017-2018.

Utbildningsstyrelsen beviljade i mars ett statsunderstöd på drygt 50 000 euro för att tidigarelägga språkstudier. Med hjälp av statsunderstödet tidigareläggs språkundervisningen i det andra inhemska språket finska att börja från årskurs ett.

Understödet beviljades för ett projekt som ska ta fram verksamhetsmodeller för att utnyttja barns förmåga att lära sig språk i ett tidigt skede. Målet är att utveckla finskaundervisningen för att stöda alla elevers möjligheter att utveckla mångsidiga kunskaper i finska och att stöda utveckling av tvåspråkighet.

Övriga ärenden

  • Nämnden antecknade för kännedom utredningarna gällande ställningstaganden om bildningssektorn enligt redogörelsen i revisionsnämndens utvärderingsberättelse
  • Nämnden beslöt om prislistor för fakturering av småbarnspedagogik i Esbo från och med 1.8.2017
  • Nämnden förkastade inkommen begäran om omprövning

Ytterligare information

Nämndens ordförande Kurt Torsell, tfn 040 1914 410

Undervisningschef Outi Saloranta-Eriksson, tfn 09 816 52345

Föredragningslistan och möteshandlingarna hittar du här.

Mer information om nämnden Svenska rum finns på Esbo stads webbsidor.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme