Nanoteknologialla ja energiaväittelyllä ansaitsi tittelin: Vuoden LUMA-koulu

Jaa
Vuonna 2004 perustettu valtakunnallinen LUMA-keskus palkitsee vuosittain kouluja ansiokkaasta LUMA-toiminnasta.

Vuoden LUMA-koulu 2010-palkinto myönnettiin kahdelle oppilaitokselle. Sarjan 1 (varhaiskasvatus ja perusopetus) vuoden LUMA-koulu on Peltolan koulu Vantaalta ja sarjan 2 (lukio ja ammatillinen koulutus) vuoden LUMA-koulu on Parkanon lukio Parkanosta. Palkitut saavat kunniakirjan ja 500 euron stipendin. Stipendin lahjoittavat Kemianteollisuus ry ja Teknologiateollisuus ry.

Peltolan koulun LUMA-toiminta oli kokonaisvaltaista ja oppiainerajoja ylittävää. Koulussa järjestettiin LUMA-viikolla mm. työpajoja ruokavälitunneilla, jotka kestivät 30 minuuttia. Erään työpajan aiheena oli nanoteknologia, johon tutustuttiin erityisten Nanokit-pakettien avulla. Parkanon lukio erottui edukseen monipuolisella oppiaineita intergroivalla lähestymistavalla. Koulussa yhdistettiin oppiaineita tuomalla äidinkielentunnille energia-aiheisia väittelysessioita.


LUMA-viikon hyvien käytäntöjen kunniamaininnat menivät sarjassa 1 Olarin kouluun Espoosta ja sarjassa 2 Keminmaan lukiolle Keminmaalta. Taloudellinen tiedotustoimisto palkitsee molemmat koulut. Palkintona on yritysvierailu matkoineen. Ansiokkaita toteutuksia tehtiin myös Kokkolan ammattiopistolla Kokkolassa ja Kruunuhaan yläasteella Helsingissä. Molemmat koulut palkitaan stipendein ja yllätyspalkinnoin.

Palkinnot jaetaan LUMA-keskuksen tiede-ja teknologiapäivillä 5.-6.4., jotka järjestetään yhteistyössä lääketieteellisen tiedekunnan kanssa Biomedicumissa Helsingin Meilahdessa. Teemana päivillä on Ihminen, terveys ja hyvinvointi. Päivät ovat maksuttomat ja avoimet kaikille kiinnostuneille. Ohjelma ja ilmoittautumisohjeet: http://www.luma.fi/2011/04/05/luma-tiede-ja-teknologiapaivat-2011#comment.

LUMA-keskus on perustettu tukemaan luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa, että sadat opiskelijat ohjaavat lapsia ja nuoria tiedeleireillä, kursseilla ja vierailuilla tutkimuslaboratorioihin. Uusin toimintamuoto on tiedeklubit lukioikäisille Helsingin yliopistossa.

Keskus julkaisee tiedelehtiä verkossa nuorille: Luova (http://www.helsinki.fi/luova/), Kreativ (http://www.helsinki.fi/kreativ/) ja MyScience (http://www.myscience.fi/). Lapsille on oma Jippo-sivusto (http://www.helsinki.fi/jippo/). Syksyllä 2010 LUMA-keskus julkaisi
verkkolehden myös LUMA-aineiden opettajille: http://www.luma.fi.

LUMA-keskus (http://www.helsinki.fi/luma/) on Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan koordinoima sateenvarjo-organisaatio koulujen, yliopistojen ja elinkeinoelämän yhteistyölle.

Lisätiedot: johtaja Maija Aksela, puhelin 050 514 1450, maija.aksela@helsinki.fi tai koordinaattori Jenni Västinsalo, jenni.vastinsalo@helsinki.fi tai 050 311 2589.

Ystävällisin terveisin

Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, (09) 191 51042

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme