Nanotiedepäivät Jyväskylässä 8.-9.10: Molekyyleistä tehdään nanokytkimiä ja faagit parantavat viljelykalojen bakteeritaudin
Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskus isännöi kansainvälistä nanotieteen ja -teknologian konferenssia Nanoscience Days –tapahtumaa Jyväskylässä 8.-9. lokakuuta 2019. Kaksipäiväinen konferenssi kokoaa yhteen yli 250 nanotutkijaa biologian, fysiikan ja kemian aloilta. Tiedetapahtuma nostaa esille tutkimuksen kärkeä sekä Suomesta että eri puolilta maailmaa. Tällä kertaa valokeilassa ovat myös nuoret tutkijat, jotka pääsevät esittelemään tutkimustaan tiiviissä esityksissään.

Jyväskylän yliopiston apulaisprofessori Lotta-Riina Sundberg on yksi konferenssin pääpuhujista. Sundbergin nanobiologian alan tutkimus keskittyy bakteereja tuhoaviin viruksiin eli faageihin. Ryhmä tutkii, miten viljelykaloille yleisesti ihotulehduksia aiheuttava flavobakteeri puolustautuu sitä infektoivia faageja vastaan. Tutkimus kohdistuu bakteerin perimässä olevaan CRISPR-muistiin.
Tavoitteena on kehittää viruksista hoitokeino mittavia tuotantotappiota aiheuttavaan kalatautiin.
”Lupaavia tuloksia on saatu, kun kaloja on kyllästetty faageilla ennen bakteeritaudin iskemistä. Faagikylvyssä faageja tartutetaan kalan pintalimaan”, sanoo Sundberg.
Tulevaisuudessa erilaisia kemiallisia yhdisteitä voidaan hyödyntää uudenlaisina keinotekoisina viestimolekyyleinä. Professori Jonathan Clayden Bristolin yliopistosta tutkii, miten molekyylit saadaan laskostumaan tiettyyn muotoon ulkoisen ärsykkeen voimasta. Tätä tietoa voidaan hyödyntää erilaisissa ympäristöön reagoivissa nanokytkimissä.
”Rakennamme yksinkertaisia versioita luonnon käyttämistä viestintäjärjestelmistä. Kun ymmärrämme, miten luonnolliset rakenteet toimivat, voimme hyödyntää niitä kytkiminä keinotekoisissa nanolaitteissa”, arvioi Clayden, joka saapuu Suomeen vierailulle ensimmäistä kertaa.
Clayden on tunnettu myös suositusta oppikirjastaan Organic Chemistry (Clayden, Greeves and Warren, OUP 2012).
Kansainvälisen tiedejulkaisun toimittaja antaa neuvoja hyvään tutkimusartikkeliin
Nanotiedepäivät pureutuu tänä vuonna myös tieteellisen tiedon julkaisemiseen. Vaikutusvaltaisen Nature Communications - tiedejulkaisun nanotieteeseen erikoistunut toimittaja Ariane Vartanian antaa konkreettisia neuvoja tutkijoille: millaisin keinoin tärkeistä tutkimustuloksista jalostuu tiedejulkaisuun pääsevä artikkeli.
Nanoscience Days järjestetään tänä vuonna 15. kertaa. Järjestelytoimikunnan puheenjohtajan Toni Metsänen arvioi, että luvassa on monipuolinen ja vilkas tiedetapahtuma.
”Mukana on tänä vuonna myös monia nuorten tukijoiden esityksiä. On hienoa päästä kuulemaan tutkimustuloksia suoraan laboratoriosta”, sanoo Metsänen.
Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskus (NSC) on Suomen laajin poikkitieteellistä tutkimusta tekevä tutkimuskeskus. Siellä työskentelee yli 140 tutkijaa bio- ja ympäristötieteiden, kemian ja fysiikan aloilta.
Linkki Nanotiedepäivien (#NSDays2019) ohjelmaan: jyu.fi/nsdays
Lisää Lotta-Riina Sundbergin tutkimuksesta lisää JYUnity-verkkojulkaisussa:
Lisätietoja:
Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Toni Metsänen, toni.t.metsanen@jyu.fi, puh. 040 661 0302
Tiedottaja Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, puh. 050 581 8351
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
https://www.jyu.fi/science/fi
Facebook: jyuscience Twitter: jyscience Instagram: jyscience
Nanotiedekeskus:
https://www.jyu.fi/science/fi/nsc
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskus mukaan rakentamaan Pohjoismaiden parasta kemiallisen kuvantamisen infrastruktuuria13.12.2019 13:43:12 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston kemialliseen kuvantamiseen liittyvä tutkimus on saanut merkittävän rahoituksen Suomen Akatemialta. Akatemia myönsi Jyväskylän yliopistolle lähes 500 000 euron rahoituksen kemiallisen kuvantamisen tutkimuslaitteiston kehittämiseen. Jyväskylän yliopiston saama rahoitus on osa kolmen yliopiston yhteisen tutkimuskonsortion saamaa 1,6 miljoonan euron rahoitusta. Konsortion tavoitteena on rakentaa Suomeen Pohjoismaiden paras korkean resoluution kuvantamislaitteisto, jolla tutkitaan esimerkiksi nanomateriaaleja ja biomolekyylejä.
Tuore tutkimus: suomalaiset huippu-urheiluseurat tyytymättömiä Suomen rahapelijärjestelmään13.12.2019 07:30:00 EET | Tiedote
Suurin osa suomalaisista huippu-urheiluseuroista ei saa suoraa rahallista tukea veikkausvoittovaroista ja seurojen vastikkeellinen yhteistyö Veikkauksen kanssa on pääosin vähäistä. Lähes puolet seuroista ei myöskään tiedä, millä perustein veikkausvoittovaroja jaetaan. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimukseen vastanneet seurat uskovat, että toimilupaperusteiseen rahapelijärjestelmään siirtyminen lisäisi Suomessa huippu-urheilun saamaa tukea.
Väitöksiä 13.12.: Vastauksia kehittyvien maiden koulutukseen ja muuttujien käytökseen korkeaulottuvuuksissa avaruuksissa12.12.2019 16:00:00 EET | Tiedote
Perjantaina 13. joulukuuta Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa järjestetään kaksi väitöstilaisuutta. Tarkastettavat tietotekniikan väitökset kuvastavat alan moninaisuutta.
Väitös 14.12.: Näkymätönkään värähtely ei pääse piiloon – tehokkaita menetelmiä värähtelyn tutkimiseen (Mokaev)12.12.2019 09:30:00 EET | Tiedote
Meluisat jarrut ja värisevät valot ovat tuttuja ja arkipäiväisiä esimerkkejä epätoivotusta värähtelystä meitä ympäröivissä laitteistoissa. Siinä missä värisevät valot saatavat aiheuttaa vain pientä haittaa elämiimme, voivat laitteistoissa tapahtuvat värähtelyt johtaa vakaviin seurauksiin raskaissa teollisuuskoneissa, kuten lentokoneiden ohjausjärjestelmissä. Tuore väitöstutkimus Jyväskylän yliopistosta vertailee menetelmiä järjestelmien stabiiliuden ja värähtelyn selvittämiseen.
Rahoitusta liikuntateknologian koulutuspolun rakentamiseksi huippu-urheilijoille11.12.2019 14:00:00 EET | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle ja Kajaanin ammattikorkeakoululle noin 275 000 euroa ESR-rahoitusta liikuntateknologian koulutuspolun rakentamiseksi huippu-urheilijoille. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 400 000 euroa. Liikuntateknologian koulutuspolku huippu-urheilijoille -hankkeen tavoitteena on luoda houkutteleva huippu-urheilijan kaksoisuran mahdollistava ja joustava liikuntateknologian koulutuspolku kahden koulutusorganisaation yhteistyönä.
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyvät11.12.2019 14:00:00 EET | Tiedote
Kutsu: Julkaisuvapaa: 11.12.2019 klo 14.00 Luennot järjestetään samanaikaisesti Ylistönrinteellä fysiikan laitoksella ja Seminaarinmäellä yliopiston päärakennuksessa klo 12 alkaen keskiviikkona 11.12.2019.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme