Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Nästan en miljon euro som extra anslag till projekt för motionsverksamhet och hobbyer

Jaa

Kultur- och fritidsnämnden beslöt på sitt möte den 13 februari 2018 att godkänna principerna för en ny projektutlysning på 900 000 euro. Med tilläggsbidraget vill man hitta nya modeller som främjar lågtröskels hobbyverksamheter för barn och ungdomar och stadsbornas motionsverksamheter. Projektutlysningens första steg är en idétävling som startar i mars.

Det nya bidraget och projektutlysningen stöder Helsingfors stads strategiska mål. Understödsprojekten skall speciellt nå fram till barn och ungdomar som av någon orsak helt saknar hobbyer, och till stadsbor i olika åldrar som hälsomässigt kunde ha mest nytta av mer motion. Projekten kan därmed bidra till att minska på stadsbornas ojämlikhet avseende hälsa och välmående.

I kultur- och fritidssektorns budget för år 2018 har man avsatt 900 000 euro för projekten. Nu utlyses bidrag för omfattande treåriga samprojekt, vars finansiering kan fortsätta under åren 2019 och 2020.

Med tilläggsanslaget på 900 000 euro vill man påskynda att nya verksamhetsformer och partnerskaper uppstår samt berika deras innehåll. Man önskar också att nya samarbetsformer inom idrott-, kultur- och ungdomsverksamheten växer fram. Projekt, som experimenterar modigt, är riktade till nya målgrupper eller tillämpar antingen i andra städer eller internationellt framgångsrikt beprövade metoder, har goda chanser att få understöd.

Projektutlysningen förverkligas under våren 2018 i två steg: Det första skedet består av en idétävling i mars-april som man deltar i med koncisa förslag. På basen av idétävlingen får de invalda projekten en kallelse till att delta i projektutlysningen i juni. De projektidéer som blir invalda får också professionellt stöd i utvecklingsarbetet. De slutgiltiga anslagsbesluten görs av kultur och fritidsnämnden.

”De bästa idéerna föds som resultatet av kollektivt agerande och tänkande. Till de som ansöker om understöden kan vi erbjuda all den kunskap och information som staden har förvärvat i dessa frågor. Nu vill vi prova på ett nytt ansökningsförfarande som är lättare att ta sig till än det traditionella sättet”, säger kultur och fritidssektorns sektorchef Tommi Laitio om den nya ansökningsprocessen.

Registrerade samfund i Helsingfors kan ansöka on bidrag. De sökande kan samarbeta med oregistrerade samfund och aktörer och med aktörer som inte är registrerade i Helsingfors eller t.ex. med företag. I projektutlysningen prioriteras flera olika branschers och aktörers samprojekt. 

Den riktade tilläggsfinansieringen är en del av programmet för motionsverksamhet ”Liikkumisohjelma” – ett av kultur- och fritidssektorns strategiska spetsprojekt. Projektutlysningen är också det första gemensamma understödsprojektet för sektorns idrotts-, kultur-, och ungdomstjänster.

Yhteyshenkilöt

Tilläggsinformation fås av:

Veikko Kunnas
partnerskapschef, kultur
Kultur och fritid, Helsingfors stad
tel. 040 3341204
veikko.kunnas@hel.fi

Markku Toivonen
partnerskapschef, ungdom
Kultur och fritid, Helsingfors stad
tel. 041 5121747
markku.toivonen@hel.fi

Taina Korell
partnerskapschef, idrott
Kultur och fritid, Helsingfors stad
tel. 040 3501898
taina.korell@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kultur- och fritidssektorn upprätthåller och förbättrar Helsingforsbornas möjligheter till psykiskt och fysiskt välbefinnande, bildning och aktivt medborgarskap, oavsett ålder samt stöder Helsingfors stads livskraft. Sektorn består av tre servicehelheter dvs. kultur, idrott och ungdom.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pyhäinpäivänä Maunula-talossa vietetään kekrijuhlaa12.10.2018 10:00Tiedote

Pyhäinpäivänä 3.11. Maunula-talossa vietetään kekrijuhlaa. Vuoden viimeisissä festivaaleissa on ohjelmaa ja toimintaa etenkin nuorille ja lapsiperheille. Maunulakekrissä voit tavata muun muassa Kekri Kaisan, Mimin ja Kukun sekä Roskis Nallen. Perheen pienimmät voivat myös osallistua työpajoihin, joissa askarrellaan kekrihimmeleitä ja rakennetaan kauhea kummitussokkelo. Maunulakekriin on vapaa pääsy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme