Lapin ELY-keskus

Natura 2000 -verkoston maastokartoituksia tehdään Lapissa kesällä 2022

Jaa

Natura 2000 -verkoston tietoja tarkistetaan ja täydennetään maastokartoituksin kesällä 2022. Nyt alkava yhdeksäs päivityskierros pyrkii turvaamaan metsäluonnon monimuotoisuutta. Lisäksi kartoitetaan harvinaisen hyönteislajin, luhtakultasiiven esiintymistä ja pyritään parantamaan lajin suojelun tilannetta.

Puustoinen suo Tornion Sorvasvaarassa. Kuva: Riikka Juutinen
Puustoinen suo Tornion Sorvasvaarassa. Kuva: Riikka Juutinen

Lapin ELY-keskus tekee yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa kesän ja syksyn 2022 aikana olemassa olevien Natura-alueiden luontotyyppikartoituksia ja luhtakultasiiven maastokartoituksia. Kartoitukset on aloitettu Lapin alueella kesäkuun alussa. Luontotyyppikartoituksista tiedotetaan etukäteen kirjeitse niitä yksityisiä maanomistajia, joiden maa-alueilla tullaan alkaneena kesänä tekemään maastokartoituksia.

Natura-verkosto turvaa luonnon monimuotoisuutta

Euroopan unioni pyrkii pysäyttämään luonnon köyhtymisen alueellaan. Yksi tärkeimmistä keinoista päästä tavoitteeseen on Natura 2000 -verkosto, joka turvaa luontodirektiivissä määriteltyjen luontotyyppien ja lajien elinympäristöjä sekä lintudirektiivissä tarkoitettujen lintulajien elinympäristöjä.

Natura 2000 -verkostoon kuuluu 1779 aluetta Manner-Suomessa. Käynnistyneellä yhdeksännellä päivityskierroksella tarkastellaan Suomessa noin 210:tä Natura-aluetta. Luontotyyppien kohdalla maastokartoitukset kohdistuvat Natura-alueille, joilla suojeluperusteena on metsäisiä luontotyyppejä, kuten boreaaliset luonnonmetsät, puustoiset suot, boreaaliset lehdot, tulvametsät ja metsäluhdat. Kartoitettavat alueet on valittu niistä Natura-alueen osista, joissa nykyiset käytännöt eivät turvaa metsäisiä luontotyyppejä riittävästi. Lapin ELY-keskuksen alueella sijaitsee yhteensä 19 tarkastelun kohteena olevaa Natura-aluetta.

Luhtakultasiipi esiintyy vain paikoin Lapin alueella, ja laji on taantunut voimakkaasti viime vuosikymmenten aikana. Lapissa ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan 18 tiedossa olevaa luhtakultasiiven esiintymäaluetta Lounais-Lapissa ja Rovaniemellä. Osa näistä alueista sijaitsee Natura-alueilla.

Kartoituksilla kerätään tietoa metsäisistä luontotyypeistä ja luhtakultasiivestä

Luontotyyppikartoituksilla pyritään selkeyttämään ja tunnistamaan Naturaan sisältyvien metsäluontotyyppien tarkka sijainti ja edustavuus, sekä niiden mahdollinen suojelun tarve. Suojelua voi olla tarpeen toteuttaa alueilla, joilla metsänkäyttö uhkaa vaarantaa Natura-alueella olevan metsäisen luontotyypin. Suojelua toteutetaan tarvittaessa perustamalla Natura-alueiden sisälle luonnonsuojelualueita tai olemassa olevien suojelualueiden suojelumääräyksiä muuttamalla. Metsäisiä luontotyyppejä koskevassa Natura-alueiden päivityksessä ei muuteta Natura-alueiden rajoja.

Valtaosa luhtakultasiiven tiedossa olevista esiintymistä sijaitsee teiden varsilla. Mikäli kartoituksissa havaitaan merkittäviä esiintymiä luonnontilaisista tai sen kaltaisista elinympäristöistä kuten lettosoilta tai matalakasvuisilta niityiltä, tarkastellaan mahdollisuutta täydentää Natura 2000 –verkostoa luhtakultasiiven elinympäristöjen suojelemiseksi. Tämä voi tarkoittaa lajin lisäämistä jo olemassa olevan Natura-alueen suojeluperusteeksi, Natura-alueen laajentamista tai kokonaan uuden Natura-alueen perustamista luhtakultasiiven suojelemiseksi.

Lapin ELY-keskus on myöhemmin kartoitusten päätyttyä yhteydessä maanomistajiin ja neuvottelee tarvittaessa suojelun toteuttamisesta ja korvauksista yksityisten maanomistajien kanssa.

Natura-verkoston tietojen täydentämistä ja tarkentamista valmistellaan Suomen ympäristökeskuksessa, ELY-keskuksissa ja Metsähallituksessa. Työtä johtaa ympäristöministeriö. Täydennys- ja tarkennusehdotuksista kuullaan asianosaisia ja sidosryhmiä vuoden 2023 alkupuolella. Tavoitteena on, että valtioneuvoston päätös täydennyksistä ja tarkennuksista tehtäisiin loppuvuodesta 2023.

Tiedote käännettynä pohjoissaameksi

Tiedote käännettynä koltansaameksi

Tiedote käännettynä inarinsaameksi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Riikka Juutinen, ylitarkastaja, Lapin ELY-keskus (puustoiset luontotyypit), p. 0295 037 010
Merja Lipponen, ylitarkastaja, Lapin ELY-keskus (luhtakultasiipi), p. 0295 037 427
Jari Pasanen, yksikön päällikkö, Lapin ELY-keskus, p. 0295 037 476

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Puustoinen suo Tornion Sorvasvaarassa. Kuva: Riikka Juutinen
Puustoinen suo Tornion Sorvasvaarassa. Kuva: Riikka Juutinen
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme