Talous ja nuoret TAT

Nelikymppinen TET löytää työelämän uudelleen

Jaa

Suomalainen peruskoulu on otettu käyttöön vaiheittain vuosien 1972–1977 aikana. Alusta alkaen peruskoulun osana on ollut TET eli työelämään tutustumisen jakso. Nyt vuonna 2018 nelikymppinen TET löytää työelämän uudelleen, kun Taloudellinen tiedotustoimisto TAT kokoaa erilaiset TET-mallit yhden katon alle.

TET on ollut olemassa yhtä kauan kuin peruskoulukin. Työelämään tutustumisjakson ajatus on kenties sumentunut vuosien saatossa, eikä jakso ole palvellut oppilaita alkuperäisessä tarkoituksessaan. Tavoitteena jaksolla kun on, että oppilas löytää TETin avulla itseään kiinnostavia aloja ja työtehtäviä sekä oppii työelämätaitoja aidossa ympäristössä. Kun koulu loppuu – Nuorten tulevaisuusraportti 2018 -tutkimuksen mukaan TET-jakso on nuorille opon jälkeen toiseksi tärkein tietolähde, kun he miettivät tulevaisuuden opiskeluvalintojansa.

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT on tarttunut haasteeseen päivittää TET tälle vuosituhannelle. TAT on koonnut yhteen joukon erilaisia toimijoita, jotka ovat tahoillaan kehittäneet uusia malleja nykypäivän työelämään tutustumista varten. Kaikki TETiin liittyvät ohjeet, mallit ja materiaalit löytyvät Suomen käytetyimmältä nuorten ala- ja koulutusvalintoja esittelevältä Kun koulu loppuu -sivustolta.

”TETille on käynyt kuin mille hyvänsä 40-vuotiaalle konseptille – sen tehokkuus vähenee, mikäli sitä ei kehitetä. Me TATissa haluamme nostaa TETin takaisin osaksi peruskoulun työelämäyhteyksien ja opinto-ohjauksen kivijalkaa. Työelämään tutustuminen yläkoulussa antaa nuorille eväitä opiskeluvalintojen pohtimiseen, sen vuoksi siihen on tärkeää panostaa”, TATin talous- ja työelämäasiantuntija Riikka Lehtinen kommentoi.

TETiin yksin tai yhdessä

TATin kokoamista malleista löytyy jokaiselle jotakin. Yksi suurimmista uudistuksista on Polku omaan elämään -kokonaisuus, jossa nuoret oppivat tunnistamaan omia vahvuuksiaan Positiivisen CV:n avulla ja sen jälkeen menevät tiimissä työpaikalle TET 2.0 -mallin mukaan ja työskentelevät siellä innovaatioprosessin parissa. Polku omaan elämään -hankkeessa ovat mukana TATin lisäksi Mindustry OyPositiivinen CV ja Aatos Klinikka, ja se on toteutettu Kide-säätiön tuella.

Perinteiseen, yksin suoritettavaan TET-jaksoon on myös tullut uusia malleja, jotka tavoittavat eri kohderyhmiä. Esimerkiksi liikunta-alasta kiinnostuneet nuoret pääsevät tutustumaan alaan Sporttitetin avulla. Sporttitetin on lanseerannut Nuorten Akatemia yhdessä lajiliittojen ja liikuntajärjestöjen kanssa.

”Meille on kertynyt TATin pitkän historian aikana paljon kokemuksia erilaisista TET-malleista. Nyt herätämme henkiin hyvin toimineet mallit ja tuomme myös työnantajille selkeää tietoa ja vinkkejä TET-harjoittelusta. Kukapa työnantaja ei toivoisi, että voisi omalla panoksellaan tehdä toimialaansa tutuksi ja tarjota tettiläiselle juuri sen positiivisen kokemuksen, joka sysää nuoren opiskelemaan alaa”, Lehtinen sanoo.

Tutustu TET-sivustoon täällä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Talous ja nuoret TAT
Talous ja nuoret TAT
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.tat.fi

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT toimii siltana tulevaisuuteen. Toimintamme ytimessä ovat nuorten talous- ja työelämätaidot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Talous ja nuoret TAT

Duunikoutsi – työelämätaitojen valmentaja ja henkinen tuki nuoren takataskussa!15.5.2019 07:39:28 EESTTiedote

Nuoret kaipaavat tukea työelämän alkutaipaleella ja kokevat, että he eivät saa tarpeeksi tietoa työelämään liittyvistä asioista koulun kautta. Myös harjoituksen puute aiheuttaa tarpeetonta jännitystä työnhakutilanteissa. Työnantajat puolestaan haluavat jakaa nuorille vinkkejä työelämän pelisäännöistä, jotta yhteentörmäyksiltä vältyttäisiin. Ratkaisuksi ongelmaan Talous ja nuoret TAT sekä Oikotie Työpaikat ovat yhdessä luoneet Duunikoutsi-mobiilisovelluksen, jonka avulla nuoret voivat kartuttaa työelämätaitojaan ja treenata työnhakua henkilökohtaista kehitystä tukevassa virtuaaliympäristössä. Sovellus tarjoaa tietoa ja haasteita TET-jaksoihin ja kesätyön eri vaiheisiin. Tehtävien haastavuus on suunniteltu vastaamaan eri-ikäisten hakijoiden tarpeisiin. Puhelimeen ladattava Duunikoutsi-sovellus on nuoren henkinen tuki työnhaun taipaleelle. Duunikoutsi-mobiilisovelluksen kautta työelämätietoa on saatavilla helposti ja nopeasti, juuri sillä hetkellä, kun nuori kokee epävarmuutta. Sovellus o

Asenne ratkaisee! Mun elämä, mun työ -kiertue valmentaa työelämävalmiuksia 18 000 ammattiin opiskelevalle nuorelle25.2.2019 12:05:41 EETTiedote

Suomen suurin työelämäkiertue Mun elämä, mun työ tuo ammattiin opiskeleville toisen asteen opiskelijoille näkökulmia työelämästä, herättelyä asenteesta ja kannustusta motivaatioon. Kiertue haastaa nuoret myös pohtimaan omaa taloudenhallintaansa. Kiertue tavoittaa noin 18 000 nuorta vuoden 2019 aikana eri puolilla Suomea ja sen järjestää Talous ja nuoret TAT yhteistyössä OP:n ja Suomalaisen Työn Liiton kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme