Jyväskylän yliopisto

Neljä Jyväskylän yliopiston professoria Suomalaisen Tiedeakatemian uusiksi jäseniksi

Jaa

Suomalainen Tiedeakatemia valitsi Jyväskylän yliopistosta neljä uutta jäsentä. Humanistis-yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta valittiin filosofian professori Sara Heinämaa jaSuomen historian professori Kustaa H. J. Vilkuna, kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta kehityspsykologian professori Kaisa Aunola ja liikuntatieteellisestä tiedekunnasta gerontologian ja kansanterveyden professori Taina Rantanen.

Jyväskylän yliopiston päärakennus. Kuva Jari Kivelä
Jyväskylän yliopiston päärakennus. Kuva Jari Kivelä

Suomalaisen Tiedeakatemian noin 1 000 kotimaista ja ulkomaista jäsentä edustavat tieteen kärkeä, jäseniksi kutsutaan yleisesti arvostettuja ja ansioituneita kotimaisia sekä ulkomaisia tieteenharjoittajia. Jäsenet ovat Tiedeakatemian ydin ja merkittävin voimavara. 

Kehityspsykologian professori Kaisa Aunolan kiinnostuksen kohteina ovat vanhemmuus ja perhesuhteet, perhe lasten sosioemotionaalisen ja akateemisen oppimisen kehityksen kontekstina sekä kvantitatiiviset menetelmät ja psykometria.

Aunola on pyrkinyt tutkimuksessaan tunnistamaan erilaisia vanhemmuuteen ja perheeseen liittyviä prosesseja, jotka vaikuttavat lasten ja nuorten sosioemotionaaliseen ja akateemiseen oppimiseen joko kehityksen voimavaroina tai riskitekijöinä. Lisäämällä tieteellistä ymmärrystä näistä perheprosesseista luodaan perusta sellaisten tehokkaiden ohjelmien kehittämiselle, joilla edistetään perheiden hyvinvointia ja ehkäistään nuorten koulupudokkuutta ja syrjäytymistä yhteiskunnasta.

Hän on julkaissut yli 200 tutkimusartikkelia, joihin on viitattu yhteensä yli 14 300 kertaa. Tällä hetkellä Aunola on vastuullisena tutkijana Vanhemmuuden voimavara- ja kuormitustekijät -tutkimuksessa, joka on osa kansainvälistä, 42 maata käsittävää konsortiohanketta.

Aunola suoritti tohtorin tutkintonsa Jyväskylän yliopistossa vuonna 2001 ja on toiminut kehityspsykologian professorina vuodesta 2009.

Filosofian professori Sara Heinämaan tutkimus selvittää kehollisuuden ja tunteiden rakenteita sekä arvojen ja normatiivisuuden perusteita. Uusimmat analyysit valaisevat tunteiden sosiaalisia ja poliittisia tehtäviä. Heinämaa on osoittanut muun muassa inhon, uteliaisuuden ja rakkauden tunteiden keskeisen roolin sosiaalisen todellisuuden muodostumisessa ja samalla valaissut normatiivisuuden perustavaa suhdetta tahtomiseen ja tahdon puutteeseen.

Heinämaa on toiminut Suomen Akatemian akatemiaprofessorina vuosina 2017–2021. Hän on Suomen Filosofisen yhdistyksen varapuheenjohtaja. Hänet on valittu myös Tieteellisten seurain hallitukseen kaudella 2022–2024.

Heinämaalla on yli 300 tieteellistä originaalijulkaisua ja hänelle on myönnetty Suomen Akatemia rahoitus yhteensä kahdeksaan eri projektiin (1998–2021). Hän on tunnettu myös huipputason tutkijakouluttajana, joka on ohjannut 21 filosofian alan väitöskirjaa.

Gerontologian ja kansanterveyden professori Taina Rantanen tutkii vanhenemisen vaikutuksia ihmisten toimintakykyyn, liikkumiseen ja aktiivisuuteen sekä mahdollisuuksia edistää iäkkäiden ihmisten osallistumista tärkeänä pitämäänsä toimintaan. Hänen nykyinen tutkimuksensa tarkastelee iäkkäiden ihmisten aktiivisuuden ja liikkumisen muutoksia koronapandemiaa ympäröivänä aikana. Tutkimusta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Rantanen on palkittu tutkija: hänelle on myönnetty pohjoismaisen gerontologian Sohlbergin palkinto (2018), Jyväskylän yliopiston Tieteellinen läpimurto -palkinto (2021) sekä Tieteellisen tiedon julkistamispalkinto (2013) ja Suomen kulttuurirahaston myöntämä Schildtin palkinto (2016). Hän on julkaissut 350 originaalijulkaisua, useita kirjan lukuja ja ammatillisia sekä yleistajuisia kirjoituksia.

Rantaselle myönnettyjä tutkimusrahoituksia ovat Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant (2016–2021), Suomen Akatemian rahoitus yhteensä seitsemään eri projektiin (2000–2022) sekä Suomen Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus useisiin liikuntatieteellisiin tutkimusprojekteihin (1985–2024). Hän on myös Professoriliiton Jyväskylän paikallisosaston varapuheenjohtaja, Professoriliiton valtuuskunnan jäsen ja useiden gerontologian alan tieteellisten lehtien toimituskunnan jäsen.

Suomen historian professori Kustaa H. J. Vilkuna on keskittynyt varhaismodernin ajan historiaan. Tutkimuksissaan hän on käsitellyt myös modernin ajan yliopisto- ja opiskelijahistoriaa.  

Vilkunan tutkimusteemat kattavat pohjoismaisen menneisyyden arjen historiasta oppihistoriaan, sosiaalihistoriasta kulttuurihistoriaan sekä taloushistoriasta poliittiseen historiaan. 

Hän tutkii teemoja, jotka ulottuvat kulttuuri-, sosiaali-, talous- ja poliittisen historiaan. Hän edistää myös tutkimuksia, jotka käsittelevät muodin historiaa, varhaisen palvelualan kehitystä ja ammattilaisten elämänvaiheita sekä valistuksen ajan tieteentekijöitä.

Vilkuna on kirjoittanut 20 itsenäistä monografiaa ja kokoomateoksiin monografiamittaista tutkielmaa, useita oppikirjoja ja toistasataa artikkelia. Joukossa on palkittuja ja käännettyjä tutkimuksia.

Lisätietoja:

Kaisa Aunola, +358408053481, kaisa.aunola@jyu.fi

Sara Heinämaa, +358408054903, sara.heinamaa@jyu.fi    

Taina Rantanen, +358408053590, taina.rantanen@jyu.fi

Kustaa H.J. Vilkuna, +358400248059, kustaa.vilkuna@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jyväskylän yliopiston päärakennus. Kuva Jari Kivelä
Jyväskylän yliopiston päärakennus. Kuva Jari Kivelä
Lataa
Kaisa Aunola, kuva Petteri Kivimäki
Kaisa Aunola, kuva Petteri Kivimäki
Lataa
Sara Heinämaa, kuva Petteri Kivimäki
Sara Heinämaa, kuva Petteri Kivimäki
Lataa
Taina Rantanen, kuva Petteri Kivimäki
Taina Rantanen, kuva Petteri Kivimäki
Lataa
Kustaa H. J. Vilkuna, kuva Petteri Kivimäki
Kustaa H. J. Vilkuna, kuva Petteri Kivimäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 28.5.2022: Liikunnalliset kotitehtävät tukevat yläkouluikäisten vapaa-ajan liikkumista23.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Liikunnasta ei ole ollut tapana antaa kotitehtäviä, mutta oppilaiden mielestä läksyt sopivat liikuntaan siinä missä muihinkin oppiaineisiin. Liikuntatunneilla annettuja vapaaehtoisia liikunnallisia kotitehtäviä tehdään ahkerasti, ja ne myös lisäävät yläkouluikäisten tyttöjen liikkumista, selviää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä väitöskirjassa.

Lonkkamurtumasta toipuvien iäkkäiden potilaiden toimintakyky paranee pitkäkestoisella liikuntaharjoittelulla20.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Vuoden ajan kaksi kertaa viikossa tehdyllä kotiharjoittelulla voidaan parantaa lonkkamurtuman saaneiden ikääntyneiden fyysistä toimintakykyä tavanomaista hoitoa paremmin. Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tekemän tutkimuksen mukaan kotiharjoitteluun osallistuneilla selviytyminen päivittäisistä askareista oli parempaa kuin harjoitteluun osallistumattomalla ryhmällä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme