Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK

Neljän päivän sesonkitarjoilijakoulutus perehdyttää uudet työntekijät

Jaa

Voiko neljässä päivässä saada valmiudet tarjoilijana työskentelyyn? TAKKissa voi! Keväällä ensimmäistä kertaa järjestetty sesonkitarjoilijan lyhytkoulutus toimii perehdytyksenä tuoreille tarjoilijoille, joilla ei ole aiempaa koulutusta alalta. Tulossa on vastaavanlainen koulutus myös keittiötehtäviin.

”Ei cappuccinoa opi tekemään, jos ei itse tee sitä koneen kanssa kahvikuppiin”, toteaa kouluttaja Tapio Määttänen. Siksi sesonkitarjoilijakoulutus painottuu käytännön harjoitteluun.
”Ei cappuccinoa opi tekemään, jos ei itse tee sitä koneen kanssa kahvikuppiin”, toteaa kouluttaja Tapio Määttänen. Siksi sesonkitarjoilijakoulutus painottuu käytännön harjoitteluun.

Sesonkitarjoilijan lyhytkoulutus valmistaa osallistujat siirtymään tarjoilijan tehtäviin.

– Tarkoitus ei ole oppia neljässä päivässä ammattitaitoiseksi tarjoilijaksi, vaan koulutus on portti työntekoon. Koulutuksen jälkeen voi alkaa tehdä avustavia tehtäviä ravintolassa ja oppia siellä lisää, kertoo koulutuksen vastuukouluttaja Tapio Määttänen.

Opetus on käytännönläheistä. Aiheina ovat muun muassa asiakaspalvelun perusteet, ravintoloiden tavallisimpien juomatuotteiden ja erikoiskahvien valmistaminen, kassakoneen käyttö sekä turvallinen toiminta työympäristössä. Koulutuksen ohessa on mahdollisuus myös hygienia- ja anniskelupassien suorittamiseen.

– Neljän päivän aikana keskitytään vain tekemiseen. Mitään ei vain näytetä, vaan opiskelijat pääsevät tekemään kaiken itse.

Koulutusta muokataan yritysten tarpeisiin

Sesonkitarjoilijakoulutukset eivät ole avoimessa haussa, vaan työnantajat voivat hankkia alkavista koulutuksista paikkoja työntekijöilleen. Ajatuksena on järjestää koulutuksia erityisesti kesä- ja pikkujoulusesonkeja silmällä pitäen, jolloin tekijöiden tarve ravintola-alalla kasvaa.

Koulutuksen sisältöjä ja toteutustapaa voidaan muokata kulloinkin mukana olevien yritysten tarpeiden mukaan. Esimerkiksi keväällä koulutus päädyttiin järjestämään kaksikielisenä, suomeksi ja englanniksi. Tuolloin koulutukseen osallistui henkilöstöpalveluyritys RekryDiilin uusia työntekijöitä.

– Meillä oli paljon ukrainalaisia, jotka halusivat kovasti töihin. Lyhytkoulutuksella he saivat heti jalansijaa alalle, eikä heidän tarvinnut lähteä ensin 2–3 vuodeksi opiskelemaan. Kaikki saivat koulutuksen jälkeen työpaikan, kertoo RekryDiilin toimitusjohtaja Heidi Saarijärvi.

Saarijärven kokemuksen mukaan lyhytkoulutukset ovat erityisen mielekkäitä myös alanvaihtajille, jotka eivät halua lähteä enää pitkille koulutusreiteille, vaan päästä nopeasti uusiin töihin kiinni.

Tulossa lyhytkoulutus myös keittiötehtäviin

Tapio Määttänen uskoo, että lyhytkoulutukset tulevat yleistymään. Niillä vastataan nopeaan tarpeeseen.

– Pitää myös muistaa, että opiskelijalla on aina mahdollisuus jatkaa opintojaan oppisopimuksella työllistymisen jälkeen, Määttänen huomauttaa.

Syksyn aikana ollaan starttaamassa vastaavanlainen lyhytkoulutus myös keittiötehtäviin. Food Express -koulutuksessa osallistujat pääsevät tutustumaan ruoanvalmistuksen perusteisiin ja suorittamaan hygieniapassin. Tavoitteena on työllistyä keittiötehtäviin esimerkiksi pikaruokaloihin tai muihin ravintoloihin.

Seuraavat sesonkitarjoilijakoulutukset järjestetään 13.–16.9.2022 ja 11.–14.4.2023. Ensimmäiset Food Express -koulutukset järjestetään 7.–10.11.2022 ja 31.1.–3.2.2023. Työnantajat voivat ottaa yhteyttä TAKKiin ja tiedustella paikkoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

”Ei cappuccinoa opi tekemään, jos ei itse tee sitä koneen kanssa kahvikuppiin”, toteaa kouluttaja Tapio Määttänen. Siksi sesonkitarjoilijakoulutus painottuu käytännön harjoitteluun.
”Ei cappuccinoa opi tekemään, jos ei itse tee sitä koneen kanssa kahvikuppiin”, toteaa kouluttaja Tapio Määttänen. Siksi sesonkitarjoilijakoulutus painottuu käytännön harjoitteluun.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK
Tampereen valtatie 15
33100 TAMPERE

Vaihde 03 2361 111, info@takk.fihttp://www.takk.fi

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK on monialainen ammatillinen kouluttaja ja työelämän kehittäjä. Vuosittain TAKKissa opiskelee noin 11 000 aikuista ja henkilöstöä on n. 250. TAKKia ylläpitää Tampereen Aikuiskoulutussäätiö sr. Tarjolla on ammatillisia perustutkintoja, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja sekä ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta yli 20 ammattialalta. Koulutuksia, toimintaa ja oppimisympäristöjä kehitetään tiiviissä yhteistyössä työelämän ja yritysten kanssa. Yrityksille ja organisaatioille on tarjolla joustavat ja yksilölliset henkilöstön osaamisen ja liiketoiminnan kehittämisen palvelut.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme