Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Neljäsosa helsinkiläisistä altistuu tieliikenteen melulle

Jaa

Tuoreen selvityksen perusteella Helsingissä tieliikenteen yli 55 dB melulle (Lden) altistuu 163 000 ihmistä, mikä on noin 26 prosenttia kaupungin asukkaista. Rautatieliikenteen yli 55 dB melulle (Lden) altistuu noin prosentti, raitioliikenteen melulle noin neljä ja metron melulle noin 0,5 prosenttia helsinkiläisistä.

Sörnäisten rantatie. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Kimmo Brandt
Sörnäisten rantatie. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Kimmo Brandt

Liikenteen melulle altistuvien asukkaiden määrä selvitettiin Helsingissä kolmannen kerran. Meluselvitys on EU:n ympäristömeludirektiivin mukainen ja se on tehty aiemmin vuosina 2007 ja 2012. 

Selvityksessä käytettiin uutta eurooppalaista laskentatapaa, minkä vuoksi melulle altistuvien asukkaiden määrä poikkeaa huomattavasti aiemmista selvityksistä. Uusi laskentamenetelmä ottaa muun muassa huomioon, että osa asukkaista asuu rakennusten hiljaisempien julkisivujen puolella. Tämän vuoksi laskennallinen altistujamäärä on nyt noin puolet viiden vuoden takaisesta. 

Melulle altistuvien asukkaiden määrä on laskettu myös aiemmin käytössä olleella menetelmällä, jotta eri vuosien tuloksia voitaisiin paremmin verrata keskenään. Tällä tavoin laskettuna tieliikenteen melulle altistuvia asukkaita on 14 prosenttia enemmän kuin vuoden 2012 selvityksessä. Melulle altistuvien osuus helsinkiläisistä on kuitenkin samaa suuruusluokkaa kuin aiemmin, kun otetaan huomioon asukasmäärän kasvu. 

”Melutilanne on onnistuttu pitämään hallinnassa vaikka kaupunki kasvaa ja tiivistyy. Helsingissä lähtökohtana on, että uutta asumista ei sijoiteta melualueille ilman meluntorjuntatoimia.” kertoo ympäristönsuojeluyksikön päällikkö Päivi Kippo-Edlund

Meluselvitysten pohjalta laaditaan parhaillaan Helsingin meluntorjunnan toimintasuunnitelmaa vuosille 2018–2022. Melulle altistumista vähennetään jatkossakin ensisijaisesti kaupunkisuunnittelun keinoin.

Muita meluntorjuntatoimia ovat muun muassa liikkumistapoihin vaikuttaminen, hiljaisemmat ajoneuvot, meluesteet, nopeusrajoitukset sekä hiljainen asfaltti. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Ympäristönsuojeluyksikön päällikkö Päivi Kippo-Edlund, p. 09 310 31540, paivi.kippo-edlund@hel.fi

- Ympäristötarkastaja Jenni Kuja-Aro, p. 09 310 32008, jenni.kuja-aro@hel.fi

Kuvat

Sörnäisten rantatie. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Kimmo Brandt
Sörnäisten rantatie. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Kimmo Brandt
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 24.11.201724.11.2017 17:23Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2017/Kymp_2017-11-24_Ylja_9_Pt/index.html Kokouksen pöytäkirja korvaa ilmestyttyään päätöstiedotteen. Pöytäkirjat löytyvät sivulta https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kaupunkiymparistolautakunnan-ymparisto-ja-lupajaosto-poytakirjat Jaosto kokoontuu joka toinen perjantai. Seuraava kokous on 8.12. klo 15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Mantan markkinat on avattu jouluvalaistulla Havis Amandan aukiolla!24.11.2017 14:48Tiedote

Joulumarkkinat elävöittävät nyt vuoden pimeintä aikaa kauniisti valaistulla Havis Amandan aukiolla. Mantan joulumarkkinoille osallistuu parikymmentä myyjää ja sieltä löytää niin hyvälle maistuvat kuin mieltä ja kehoakin lämmittävät joululahjat. Markkinoilta voi ostaa lämmintä ruokaa ja juomaa. Tarjolla on muun muassa crêppejä, herkullista bratwurstia, hilloja, leivonnaisia, leipiä sekä maistuvia jouluisia herkkuja. Torin mökeissä myydään myös kauniita käsitöitä ja monenlaisia jouluisia lahjatavaroita.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 21.11.201721.11.2017 19:59Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme osoitteessa:https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kaupunkiymparisto-paatostiedotteet?year=2017Lautakunnan päätöstiedote on myös tiedotteen liitteenä. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta:https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/kaupunkiymparistolautakunta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme