Helsingin yliopisto

Netti tasaa lihavuuden hoidon mahdollisuuksia

Jaa

Maailman lihavuuspäivän 11.10. teemana on tänä vuonna lihavuuden ehkäisy ja hoito. Professori Kirsi Pietiläisen mukaan nettivalmennuksen avulla voidaan tasata lihavuuden hoidon epätasa-arvoa Suomessa.

Maailman lihavuusjärjestön arvioiden mukaan jopa 25 % suomalaisista aikuisista ovat lihavia vuonna 2025 ja lihavuudesta johtuvien sairauksien hoidon kustannukset nousevat lähes kahteen miljardiin euroon vuodessa.

Suomen lihavuustutkijoiden mukaan lihavuuden hoito on meillä laadultaan hyvää, mutta hoidon saatavuuden kannalta suomalaiset ovat epätasa-arvoisessa asemassa asuinpaikkansa mukaan. 

­– Lihavuuden hoidon yhä parempi saatavuus ja hoidon riittävä kontaktimäärä sekä kesto ovat kustannuskysymyksiä, johon verkkopohjaiset ja digitaaliset ratkaisut voisivat tuoda parannusta. Myös lihavuuden ehkäisyn kannalta verkkoratkaisut voivat merkittävästi tukea perinteisempiä toimintamalleja, sanoo Suomen lihavuustutkijat ry:n puheenjohtaja Patrik Borg.

Sairaanhoitopiirien yhteisen Terveyskylän Painonhallintatalo tarjoaa jo nyt verkkopohjaista valmennusta painonhallintaan. Valtakunnallisesti saatavilla oleva palvelu maksaa kunnille 640 euroa vuodessa per potilas. Kyseessä on pitkäkestoinen, yksilöllinen hoitokeino, johon sisältyy henkilökohtaista valmennusta verkossa.

Helsingin yliopiston professori Kirsi Pietiläinen kertoo yllättyneensä verkkovalmennuksen tehosta myös vaikean lihavuuden hoidossa.

– 95 % miehistä ja 80 % naisista on laihtunut nettiterapian ensimmäisen puolen vuoden aikana. Toki hoito on kevyttä, mutta sen suurimmat hyödyt liittyvät elämäntapojen kokonaisvaltaiseen ja pitkäaikaiseen arviointiin ja hoitoon, Pietiläinen sanoo.

Painonhallintaan liittyvät ruokailun ja liikunnan lisäksi myös esimerkiksi mielenterveyteen, uneen ja stressinhallintaan liittyvät ongelmat, joiden ratkaiseminen on osa laihdutuksen onnistumista.

Painonhallintatalo aloitti vuosi sitten ja sen tuloksista on saatavilla tarkempaa tietoa lähiaikoina.

Tuoretta tietoa lihavuudesta

Helsingin yliopistossa on käynnissä myös useita muita lihavuuteen ja painonhallintaan liittyviä projekteja, joissa tutkitaan muun muassa uusia lihavuusleikkausmenetelmiä sekä raskausajan lihavuuden vaikutuksia. 

Lisäksi lihas- ja rasvakudoksen aineenvaihduntaa on tutkittu laihdutuksen aikana ja tulokset ovat osoittaneet lihavuuden aiheuttamien mitokondriovaurioiden vaikeuttavan laihtumista. 

– Osalla ihmisistä mitokondrioiden toimintavaje on selkeä. Kun solujen energialaitos lamaantuu, mitokondriot eivät enää polta rasvaa, vaan se kertyy elimistöön, Pietiläinen sanoo.

Lisätiedot: Patrik Borg, Suomen Lihavuustutkijat ry, patrik.borg@hula.fi, Kirsi Pietiläinen, Helsingin yliopisto, kirsi.pietilainen@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme