HUS

Neurokirurginen hoito puree piinalliseen kasvojen kolmoishermosärkyyn

Jaa

Jos kasvojen alueen kolmoishermosärkyä ei saada hallintaan lääkehoidolla, potilas tulisi ohjata neurokirurgiseen konsultaatioon. Neurokirurginen hoito voi lievittää kipuja merkittävästi, vaikka ei aina poistaisikaan niitä kokonaan. HUSissa tehty tutkimus osoittaa, että 90 % potilaista oli tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä saamaansa neurokirurgiseen hoitoon.

Kolmoishermosärky on kasvojen alueen kiputila, joka ilmenee kovina, sähköiskumaisina ja lyhytkestoisina kipuina. Kyseessä on harvinainen sairaus, jonka perimmäistä syntymekanismia ei täysin tunneta. Useimmilla potilailla todetaan aivovaltimon haara painamassa kolmoishermon tyveä aivorungon vieressä. Potilaista 75 %:n kivut saadaan hallintaan lääkehoidolla.
 
- Tutkimuksen perusteella kolmoishermosärky heikentää selkeästi potilaiden elämänlaatua. Joskus kolmoishermosärkypotilaan kipu on niin kovaa, että se estää syömisen ja juomisen. Neurokirurginen konsultaatio on aiheellinen, mikäli lääkehoidosta huolimatta kipukohtaukset jatkuvat häiritsevinä, kertoo neurokirurgian osastonylilääkäri Leena Kivipelto.
 
Kolmoishermosäryn kipukohtaus voi kestää muutamasta sekunnista kahteen minuuttiin. Kohtausten toistuminen vaihtelee yhdestä jopa satoihin kertoihin päivässä. Kipukohtauksia saattaa ilmetä päivittäin, viikoittain tai kuukausittain, ja ne voivat olla remissiossa jopa vuosia.
 
- Kipukohtaukset provosoituvat tyypillisesti kasvojen kevyestä kosketuksesta, puhumisesta, tuulesta, kylmästä, syömisestä, juomisesta tai hampaiden harjaamisesta. Ne saattavat ilmaantua itsestäänkin.
 
Kyselytutkimukseen osallistui 144 (79 %) vuosina 2004-2014 HUSin neurokirurgian klinikassa hoidettua potilasta. Lähes kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista sai pitkäkestoisen kivunlievityksen. Tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä saamaansa hoitoon oli 90 % potilaista.
 
- Kolmoishermokivun neurokirurgisia hoitomenetelmiä ovat mikrovaskulaarinen dekompressioleikkaus (MVD) ja termokoagulaatio. MVD-leikkaus on ensisijainen hoitomuoto. Siinä hermojuurta painava verisuoni siirretään ja eristetään hermosta. Kivut lievittyvät yleensä heti leikkauksen jälkeen. Termokoagulaatio on lyhyessä nukutuksessa tehtävä hermon lämpöpuudutus.
 
Tutkimuksen perusteella MVD:llä saavutetaan pidempiaikainen kivunlievitys kuin termokoagulaatiolla.
 
Neurokirurgisen toimenpiteen jälkeistä kasvojen alueen tunnottomuutta esiintyi kyselyn mukaan 42 %:lla vastanneista, joista 27 % piti tunnottomuutta häiritsevänä.
 
- Osa potilaista tarvitsee kipulääkitystä neurokirurgisen hoidon jälkeenkin. He saivat yleensä kohtalaisen tai hyvän vasteen lääkehoidosta.

Yhteyshenkilöt

Leena Kivipelto, osastonylilääkäri
HUS, Neurokirurgia
050 427 0385
leena.kivipelto@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Päivitystyö aiheutti hidastumista ja toimintakatkoja HUSin potilastietojärjestelmään15.4.2019 17:18:23 EESTTiedote

HUSin potilastietojärjestelmä Uranukseen tehtiin kuluneena viikonloppuna suunniteltu päivitys. Päivitys sujui suunnitelmien mukaan, mutta maanantaiaamuna ennen kello yhdeksää käyttäjämäärien kasvettua alkoi ilmetä kirjautumisongelmia ja järjestelmän hitautta. Ongelmaa ryhdyttiin selvittämään korkealla prioriteetilla. Käyttäjiä ohjeistettiin siirtymään jatkuvuussuunnitelman mukaiseen toimintaan, joka käytännössä tarkoittaa käsin kirjaamista. Puoleen päivään mennessä ongelman syy oli saatu selville ja järjestelmän toiminta saatiin palautettua väliaikaisratkaisulla. Valitettavasti ongelmat alkoivat uudelleen iltapäivällä. Kello 16 mennessä potilastietojärjestelmän toiminta on taas saatu palautettua, mutta lopullinen korjaus on vielä tekemättä. - Potilastietojärjestelmän ongelmat ovat vaikeuttaneet ja hidastaneet potilaiden hoitoa. Yksittäisiä vastaanottoja ja toimenpiteitä on jouduttu perumaan päivän aikana, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo. Siihen saakka kunnes ongelmaan saadaan

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys muuttaa Haartmanin sairaalaan 15.4.2019 / Kvälls- och veckoslutsjouren inom mun- och tandvård flyttar till Haartmanska sjukhuset 15.4.201912.4.2019 15:40:32 EESTTiedote

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys päättyy Kirurgisessa sairaalassa 14.4.2019. Päivystystoiminta jatkuu Haartmanin sairaalassa 15.4.2019. Haartmanin sairaalan osoite on Haartmaninkatu 4, rakennus 12. Suusairauksien terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolinen päivystys palvelee pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Vantaa, Espoo, Kirkkonummi, Kauniainen, Sipoo) asukkaita arki-iltaisin sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä. Suusairauksien virka-ajan ulkopuolinen päivystys on tarkoitettu kaikille kiireellistä ensiapuhoitoa tarvitseville potilaille. Hoidon tarpeen kiireellisyys arvioidaan puhelimessa. Hammaslääkäripäivystykseen hakeudutaan soittamalla ajanvarauksen puhelinnumeroon 09 471 71110. Arki-iltana ajanvaraus toimii klo 14.00 – 21.00. Lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä ajanvaraus toimii klo 8.00 – 21.00. Yöpäivystys Suu- ja hammassairauksien yöpäivystys toimii klo 21.00-7.00, Töölön sairaalan tapaturma-asemalla suu- ja leukakirurgian päivystyksen yhteyd

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme