HUS

Neurokirurginen hoito puree piinalliseen kasvojen kolmoishermosärkyyn

Jaa
Jos kasvojen alueen kolmoishermosärkyä ei saada hallintaan lääkehoidolla, potilas tulisi ohjata neurokirurgiseen konsultaatioon. Neurokirurginen hoito voi lievittää kipuja merkittävästi, vaikka ei aina poistaisikaan niitä kokonaan. HUSissa tehty tutkimus osoittaa, että 90 % potilaista oli tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä saamaansa neurokirurgiseen hoitoon.

Kolmoishermosärky on kasvojen alueen kiputila, joka ilmenee kovina, sähköiskumaisina ja lyhytkestoisina kipuina. Kyseessä on harvinainen sairaus, jonka perimmäistä syntymekanismia ei täysin tunneta. Useimmilla potilailla todetaan aivovaltimon haara painamassa kolmoishermon tyveä aivorungon vieressä. Potilaista 75 %:n kivut saadaan hallintaan lääkehoidolla.
 
- Tutkimuksen perusteella kolmoishermosärky heikentää selkeästi potilaiden elämänlaatua. Joskus kolmoishermosärkypotilaan kipu on niin kovaa, että se estää syömisen ja juomisen. Neurokirurginen konsultaatio on aiheellinen, mikäli lääkehoidosta huolimatta kipukohtaukset jatkuvat häiritsevinä, kertoo neurokirurgian osastonylilääkäri Leena Kivipelto.
 
Kolmoishermosäryn kipukohtaus voi kestää muutamasta sekunnista kahteen minuuttiin. Kohtausten toistuminen vaihtelee yhdestä jopa satoihin kertoihin päivässä. Kipukohtauksia saattaa ilmetä päivittäin, viikoittain tai kuukausittain, ja ne voivat olla remissiossa jopa vuosia.
 
- Kipukohtaukset provosoituvat tyypillisesti kasvojen kevyestä kosketuksesta, puhumisesta, tuulesta, kylmästä, syömisestä, juomisesta tai hampaiden harjaamisesta. Ne saattavat ilmaantua itsestäänkin.
 
Kyselytutkimukseen osallistui 144 (79 %) vuosina 2004-2014 HUSin neurokirurgian klinikassa hoidettua potilasta. Lähes kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista sai pitkäkestoisen kivunlievityksen. Tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä saamaansa hoitoon oli 90 % potilaista.
 
- Kolmoishermokivun neurokirurgisia hoitomenetelmiä ovat mikrovaskulaarinen dekompressioleikkaus (MVD) ja termokoagulaatio. MVD-leikkaus on ensisijainen hoitomuoto. Siinä hermojuurta painava verisuoni siirretään ja eristetään hermosta. Kivut lievittyvät yleensä heti leikkauksen jälkeen. Termokoagulaatio on lyhyessä nukutuksessa tehtävä hermon lämpöpuudutus.
 
Tutkimuksen perusteella MVD:llä saavutetaan pidempiaikainen kivunlievitys kuin termokoagulaatiolla.
 
Neurokirurgisen toimenpiteen jälkeistä kasvojen alueen tunnottomuutta esiintyi kyselyn mukaan 42 %:lla vastanneista, joista 27 % piti tunnottomuutta häiritsevänä.
 
- Osa potilaista tarvitsee kipulääkitystä neurokirurgisen hoidon jälkeenkin. He saivat yleensä kohtalaisen tai hyvän vasteen lääkehoidosta.

Yhteyshenkilöt

Leena Kivipelto, osastonylilääkäri
HUS, Neurokirurgia
050 427 0385
leena.kivipelto@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye