Luonnonvarakeskus

Neuvonta- ja tuottajajärjestöt ovat tärkein maatalous- ja puutarhayritysten tiedon lähde

Jaa

Nyt julkaistavien ennakkotietojen mukaan neuvonta- ja tuottajajärjestöt, alan ammattilehdet ja internetsivustot sekä toiset viljelijät ja alan yrittäjät ovat kolme tärkeintä tahoa, jolta saadaan tilan toimintaan liittyvää ammatillista tietoa.

Neuvonta- ja tuottajajärjestöt tärkeimmäksi tietolähteeksi ilmoitti 37 prosenttia maatalous- ja puutarhayrityksistä.  Joka kolmannelle tilalle alan ammattilehdet ja internetsivustot ovat tärkein ammatillisen tiedon lähde.  Tiloista 15 prosenttia nimesi tärkeimmäksi tietolähteeksi toiset viljelijät ja muut alan yrittäjät.  Viljelijä valitsi tärkeysjärjestyksessä kolme tärkeintä kahdeksasta vaihtoehdosta.

Tuotantomenetelmistä tarvitaan uutta tietoa

Tiloilta kysyttiin myös millä tilan toiminnan osa-alueella on suurin uuden tiedon tarve. Neljän vaihtoehdon joukosta selvästi tärkein oli tuotantomenetelmät ja -tekniikka, jonka valitsi yli 40 prosenttia vastanneista. Noin neljännekselle tiloista talouden suunnittelussa on suurin uuden tiedon tarve ja reilulle viidennekselle liiketoiminnan kehittämisessä.  Myynnin ja markkinoinnin valitsi tärkeimmäksi osa-alueeksi reilut kymmenen prosenttia tiloista.

Mobiili internetyhteys yleisempi kuin kiinteä

Kiinteää internetyhteyttä käyttää 56 prosenttia maatalous- ja puutarhayrityksistä, liikkuvaa eli mobiilia internetyhteyttä käyttää 76 prosenttia tiloista. Kiinteän verkon käyttäjät ovat selvästi tyytyväisempiä verkon toimivuuteen kuin liikkuvan internetyhteyden käyttäjät. Liikkuvan internetyhteyden käyttäjistä noin yksi viidestä ilmoitti, että yhteyden nopeus ja varmuus eivät ole riittävät. Kiinteän internetyhteyden toimivuuteen tyytymättömiä oli vain vajaat kymmenen prosenttia.

Lähes 80 prosentilla tiloista on käytössään riittävä nopea ja luotettava internetyhteys (kiinteä ja/tai liikkuva). 16 prosenttia tiloista joutuu käyttämään internetiä riittämättömällä yhteydellä. Tiloista seitsemän prosenttia ei käytä lainkaan internetiä tilan hoidossa.

Tilaston taustaa

Tiedot maatalous- ja puutarhayritysten tiedonsaannista ja internetyhteyksistä kerättiin maatalouden rakennetutkimuksen tiedonkeruun yhteydessä talvella 2016–2017. Tutkimukseen osallistui noin 16 000 maatalous- ja puutarhayritystä. Rakennetutkimuksen tuloksia julkaistaan useassa eri tilastossa.

Nyt julkistetut tulokset ovat ennakollisia. Lopulliset tiedot julkaistaan keväällä 2018.

Yhteyshenkilöt

Yliaktuaari Jaana Kyyrä, p. 029 532 6796
jaana.kyyra@luke.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Muistutuskutsu: Puutarha-alan tulevaisuusseminaari 12.12.: Kypsän hedelmäinen, hennon hapokas – kuvaillaanko tomaatit jatkossa kuten viinit?11.12.2017 08:23Kutsu

Kun kymmenen vuoden päästä ostamme tomaatteja, voimme valita tomaattimme niiden aromista annetun kuvailun mukaan. Tomaatit profiloidaan kuten viinit. Kuluttajat syövät terveellisemmin, mutta silti helposti ja nopeasti. Tämä ei näy einesten ja puolivalmisteiden käytön lisääntymisenä, vaan terveellisenä noutoruokana ja kokkaamisena valmiista resepti- ja raaka-ainepaketeista. Osa puutarhoista tarjoaa green care- ja elämyspalveluja. Myös luomun kysyntä on viisinkertaistunut. Utopiaako vai totta?

Mediakutsu: Puutarha-alan tulevaisuusseminaari 12.12.: Kypsän hedelmäinen, hennon hapokas – kuvaillaanko tomaatit jatkossa kuten viinit?4.12.2017 10:57Kutsu

Kun kymmenen vuoden päästä ostamme tomaatteja, voimme valita tomaattimme niiden aromista annetun kuvailun mukaan. Tomaatit profiloidaan kuten viinit. Kuluttajat syövät terveellisemmin, mutta silti helposti ja nopeasti. Tämä ei näy einesten ja puolivalmisteiden käytön lisääntymisenä, vaan terveellisenä noutoruokana ja kokkaamisena valmiista resepti- ja raaka-ainepaketeista. Osa puutarhoista tarjoaa puolestaan green care- ja elämyspalveluja. Myös luomun kysyntä on viisinkertaistunut. Utopiaako vai totta?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme