Jyväskylän yliopisto

Neuvostoliiton ja natsi-Saksan propagandassa hyödynnettiin runsaasti lapsiaiheisia kuvia

Jaa

Lapset olivat laajasti esillä sekä Neuvostoliiton että natsi-Saksan valokuvapropagandassa 1930-luvulla. Lasten kautta esiteltiin niin hyvää arkea kuin poliittisempiakin aiheita. Lisäksi johtajat esiintyivät mielellään valokuvissa lasten kanssa.

Silja Pitkänen
Silja Pitkänen

FM Silja Pitkänen tutki väitöskirjassaan 1930-luvun neuvostoliittolaisia ja saksalaisia aikakauslehtiä ja niissä julkaistuja lapsiaiheisia valokuvia. Lapset esitettiin propagandistisissa kuvissa usein kodin piirissä mutta myös esimerkiksi ojentamassa kukkia maiden johtajille.

– Lapsia esittävissä valokuvissa oli usein vahva viesti ja niillä pyrittiin sekä vaikuttamaan lehtien lukijoiden ajatteluun ja toimintaan, että kertomaan tarinaa tulevaisuuteen katsovasta voimakkaasta kansakunnasta, Pitkänen toteaa.

Koti, koulu ja isänmaa

Valokuvapropagandassa tuotiin esiin monia arkisia asioita, kuten idyllistä perhe-elämää. Lisäksi ylistettiin varhaiskasvatuksen, harrastustoiminnan ja kouluopetuksen korkeaa tasoa kummassakin maassa.

– Saksalaisessa lehdessä pohdittiin esimerkiksi, missä iässä lapsi on riittävän ”karaistunut” aloittamaan koulunkäynnin. Artikkeli oli kuvitettu eri-ikäisten lasten muotokuvilla, Pitkänen esittelee. – Naistenlehti edusti natsien ajatusmaailmaa, ja joissain numeroissa esiintyi myös eugeniikkaa edistävää valokuva-aineistoa, Pitkänen jatkaa.

Vapaa-ajallaan neuvostoliittolaiset ja saksalaiset lapset kuvattiin usein marssimassa tai harrastamassa muuta yhteisöllistä liikuntaa nuorisojärjestöjen retkillä ja leireillä. Pioneerit, Hitler-Jugend ja monet muut nuoriso-organisaatiot olivatkin erittäin tärkeitä Neuvostoliitossa ja kansallissosialistisessa Saksassa.

Pitkänen kertoo, että lasten kuvien avulla propagoitiin myös lasten elämänpiiriin suoraan liittymättömiä asioita, kuten pyrittiin oikeuttamaan Saksan 1930-luvun aluelaajennuksia. – Lapsia muun muassa kerrottiin ”pelastetun” Saksaan Itävallan kurjista oloista, ja kun Itävalta oli ”palautettu valtakunnan yhteyteen”, lapset saattoivat mennä takaisin koteihinsa, Pitkänen toteaa.

Stalinin ja Hitlerin pienet ystävät

Todellisuuden ja kuvalehtien propagandan välinen ero saattoi olla suurikin. Lasten kautta esimerkiksi Neuvostoliiton elintarviketilanne esiteltiin erinomaisena. Lapset herkuttelivat kuvissa jäätelöllä ja suklaalla, ja kuvatekstissä kerrottiin, että nämä ennen ylelliset elintarvikkeet ovat nyt jokapäiväisiä nautintoja Neuvostoliitossa. – Todellisuudessa tilanne ei ollut aivan näin ruusuinen, sillä elintarvikkeista oli usein puutetta, Pitkänen huomauttaa.

Lapset esitettiin molempien maiden propagandalehdissä myös avoimesti poliittisissa yhteyksissä. Hitler näytettiin muun muassa tervehdyskäynneillä lapsiperheiden luona ja korostettiin, kuinka kolmannen valtakunnan johtaja ystävystyi lasten kanssa. Saksalaisen naistenlehden eräässä valokuvassa esiintyy noin 5-vuotias tyttö kuiskaamassa jotakin Hitlerin korvaan, ja kuvateksti toteaa, että vain ”Hitler-setä” saa kuulla salaisuuden. Sekä Hitler että Stalin esiintyivät mielellään koko kansan isähahmoina.

– Lapsi symbolina viittasi aina tulevaisuuteen, Neuvostoliiton ja natsi-Saksan uljaaseen huomiseen, jossa uudet ihmiset elävät entistä parempaa jokapäiväistä elämää, Pitkänen kiteyttää.

FM Silja Pitkäsen yleisen historian väitöskirjan ’”The Future Belongs to Us!” Children in Soviet and German Propaganda Photographs Published in USSR in Construction and N.S. Frauen-Warte 1930–1939’ tarkastustilaisuus pidetään 13.11.2020 alkaen klo 12.00. Vastaväittäjänä toimii dosentti Annette Vowinckel (Humboldt-Universität zu Berlin) ja kustoksena dosentti, yliopistotutkija Simo Mikkonen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjan JYU Dissertations numerona 316, Jyväskylä 2020, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8383-3 (PDF). Julkaisu on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8383-3

Yliopiston ulkopuolisen yleisön toivotaan seuraavan väitöstä verkkolähetyksenä. Tilaisuuden livestream on seurattavissa Moniviestimestä osoitteessa https://r.jyu.fi/dissertation-pitkanen-131120.

Yleisö voi esittää tilaisuuden lopussa mahdolliset kysymyksensä kustoksen puhelinnumeroon +358 408093949.

Taustatietoja: FM Silja Pitkänen kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 2001 Jyväskylän normaalikoulun lukiosta. Hän on opiskellut historiaa, taidehistoriaa ja museologiaa Jyväskylän ja Turun yliopistoissa, ja valmistunut maisteriksi Turun yliopistosta, European Heritage, Digital Media and the Information Society -maisteriohjelmasta.

Väitöskirjaa tehdessään Pitkänen oli vierailevana jatko-opiskelijana Pietarin HSE-yliopistossa sekä Kalifornian yliopiston Berkeleyn kampuksella. Hän on toimittanut yhdessä VTT Olli Kleemolan kanssa valokuvien käyttöä historiantutkimuksen lähteenä tarkastelevan teoksen Photographs and History (K&h 2018).

Lisätietoja:

Silja Pitkänen, 0407330622, silja.k.pitkanen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Silja Pitkänen
Silja Pitkänen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kaikkien liikkuminen ei vähene nuoruudessa - eri suuntaisista liikkumisen poluista uutta tutkittua tietoa2.7.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Juuri julkaistussa Jyväskylän yliopiston pitkittäistutkimuksessa löydettiin viisi erilaista liikkumisen muutosryhmää 15 ja 19 ikävuoden välillä. Aktiivisuuden säilyttäjät jatkoivat muita tyypillisemmin urheiluseuraharrastustaan nuorena aikuisena. Inaktiivisuuden säilyttäjät eivät yleensä kulkeneet koulu- ja työmatkoja itse aktiivisesti liikkuen.

Digijätit vievät kansallisilta toimijoilta markkinoita ja verotuloja29.6.2021 08:25:28 EEST | Tiedote

Suomi joutuu kohtaamaan globaalin digitaalisen talouden haasteet. Suuret monikansalliset yritykset valtaavat markkinoita paikallisilta toimijoilta ja kokonaisia talouden aloja siirtyy digitaalisena pois Suomesta. Esimerkkejä löytyy muun muassa luovilta aloilta, taksipalveluista, asuntojen käyttämisestä majoitukseen, mainonta-alalta ja e-kaupasta. Globaalit toimijat ovat ottaneet merkittävän osan Suomen markkinoista ja palveluita toteutetaan pilvipalveluina, jotka jäävät verotuksen ulottumattomiin.

Näkyykö pintaa pisteleviä poikasparvia Päijänteellä? Tehinselän muikunpoikasmäärä oli ennätyksellisen runsas tänä keväänä28.6.2021 13:06:05 EEST | Tiedote

Tänä keväänä Päijänteen Tehinselällä kuoriutui muikunpoikasia ennätyksellisen paljon. Tiheys on yli kaksinkertainen edelliseen vuonna 2017 havaittuun huippulukemaan verrattuna. Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitos toteuttaa vuosittaiset siikakalojen poikasseurannat Säkylän Pyhäjärvellä, Puulavedellä, Pohjois-Päijänteellä, Päijänteen Tehinselällä ja Ruotsalaisella sekä Etelä-Konnevedellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme