Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHLYliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL

Neuvottelut lopetettiin - Helsingin yliopisto toteuttaa työehtoshoppailun ja halventaa kiinteistöpalvelun henkilöstön työn

Jaa

Helsingin yliopiston kiinteistöpalveluyhtiön työehtosopimusneuvottelut on lopetettu. Neuvottelut päätti Helsingin yliopistoa edustava Sivistystyönantajien liitto. Työehtosopimus vaihtuu nykyisestä sopimuksesta työntekijöille heikompaan eikä suuri osa kiinteistöpalveluyhtiön työntekijöistä ole enää työrauhavelvoitteen piirissä.

Sivistystyönantajien liitto antoi kesken työehtosopimusneuvotteluja tylyn ilmoituksen neuvottelujen päättymisestä. Ilmoitus on kylmää vettä vuoden alusta perustetun kiinteistöpalveluyhtiön työntekijöiden niskaan.

Henkilöstöjärjestöt Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL edustavat suurta osaa uuden yhtiön henkilökunnasta. Järjestöt eivät enää helmikuun alusta ole sidottuja alan yleissitovan työehtosopimuksen työrauhavelvoitteeseen.

– Yliopiston toiminta voi hankaloitua, kun työnantaja yritetään vielä saada ymmärtämään henkilöstönsä ja oman työehtosopimuksensa arvo, ja käymään aito työehtosopimusneuvottelu, järjestöt toteavat.

Siirtyminen halvemman, yleissitovan työehtosopimuksen piiriin merkitsee muun muassa työajan pidennystä, lomien lyhennystä ja sairauspoissaolojen korvausten leikkauksia. Lisäksi yliopisto ilmoitti jo aiemmin, ettei se huolehdi valtion palvelusta kertyneen eläkkeen osan jatkumisesta yhtiössä, yliopiston omina työntekijöinä eläke olisi säilynyt. Helsingin yliopisto korosti hyvän henkilöstöpolitiikan tärkeyttä yhtiöittämissuunnitelmista kertoessaan. Sanat eivät kuitenkaan ole vastanneet tekoja, yliopiston toiminta ei edusta hyvää henkilöstöpolitiikkaa.

­Helsingin yliopisto ei arvosta kiinteistöpalveluhenkilöstöään vaan pitää sitä kulueränä, jota halutaan kurittaa ja kutistaa.

– Työnantaja on unohtanut, että osaava ja opastava vahtimestari on talon käyntikortti tulijalle. Siivousta ja tilojen ja kiinteistöjen hyvää hoitoa ei pidetä merkityksellisinä vaan ne nähdään ilmeisesti vain kulueränä, joka jättää miinusta viivan alle, liitot toteavat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch, 040 728 9046, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Puheenjohtaja Satu Henttonen, 040 524 9199, Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL

Tietoja julkaisijasta

Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL
Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

045 7731 0450http://www.yhl.fi

 

Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL edustaa pääasiassa yliopistojen muuta kuin opetus- ja tutkimushenkilöstöä. Liiton jäsenmäärä on noin 5500. YHL:n jäseniä työskentelee myös Suomen Akatemiassa, Opetushallituksessa, Unigrafiassa, AaltoEE:ssä, Varastokirjastossa, Yliopistojen palvelukeskus Certiassa ja Pelastusopistossa. YHL on Palkansaajajärjestö Pardian suurimpia jäsenliittoja ja sen keskusjärjestönä toimii STTK.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n 220 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL

YHL: Yliopistojen johtaminen tarvitsee kehittämistä23.11.2018 08:00:00Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriön korkeakoulutuksen ja tutkimuksen vision tavoitteena on nostaa väestön koulutustasoa, edistää jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia sekä lisätä panostuksia tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL korostaa, että tavoitteiden saavuttaminen edellyttää puuttumista yliopistojen heikentyneeseen työhyvinvointiin. Erityisesti johtamiskäytäntöjä on päivitettävä osallistavimmiksi ja luottamusta herättäviksi.

Korkeakoululakihanke hermostuttaa14.9.2017 12:55:19Tiedote

Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL suhtautuu epäilevästi ehdotukseen uudesta lainsäädäntöhankkeesta. Kyseessä on yksi yhteinen korkeakoululaki, jota opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on esittänyt. YHL on pettynyt Korkeakoulutus ja tutkimus 2030 -visiotyön kehittelyyn, joka pysähtyi rakenteelliseen lakiuudistusesitykseen. Esitys vie huomion pois koulutuksen sisällöstä ja laadusta. Henkilöstölle edellinen lakiuudistus näyttäytyi yt-kierteenä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme