Espoon kaupunki - Esbo stad

Niittykummun metroaseman uusi alikulkukäytävä on taide-elämys

Jaa

Kuvataiteilija Lotta Mattilan eläinaiheinen taide luo ilmeen Niittykummun metro-aseman alikululle. Merituulentien alittava Rälssitilanportti johtaa metroon ja maanalaiseen pyöräparkkiin. Alikulku avataan metron käyttöönoton yhteydessä lauantaina 18.11.

Kuva: Yehia Eweis
Kuva: Yehia Eweis

Uuden alikulkuyhteyden ansiosta pohjoisesta saapuvat pääsevät metroon turvallisesti, ylittämättä Merituulentietä. Tilassa on 200 pyöräpaikkaa säiltä suojassa ja viihtyisässä ympäristössä. Pyöräparkkiin pääsee myös etelästä ramppia pitkin. Tilasta on suora maanalainen yhteys kauppakeskus Niittyyn ja metroon.

Mattilan okapihahmo johdattaa metromatkustajia

Ilmeikkäistä eläinaiheista tunnetun kuvataiteilija Lotta Mattilan seinämaalaus ottaa haltuun koko alikulkutunnelin levittyen sen kaikille seinille. Teosidea liittyy Pinokkio-tarinaan, jossa nukke halusi muuttua oikeaksi pojaksi. Teos on nimeltään Omilla jaloilla.

Teoksen eläinhahmo okapi on hevosen kokoinen sorkkaeläin. Tarina alkaa metron suunnassa tyylitellystä graafisesta hahmosta ja muuttuu ulkotiloja kohden esittäväksi, tunnistettavaksi eläinaiheeksi. Itsenäistymisestä kertovan tarinan päättää tunnelin sisäänkäynnin ulkopuolelle sijoittuva kooltaan ja ulkonäöltään realistinen pronssiokapivasa, joka asennetaan paikalle alueen valmistuttua.

– Okapit elävät luonnossa Keski-Afrikan viidakoissa. Eläin liikkuu yleensä yksin, paitsi silloin kun sillä on poikanen, joka tunnistaa emonsa raitojen perusteella. Niittykummussa raidat johdattelevat kulkijoita metrosta kohti ulkotilaa, Mattila kertoo.

Niittykummun taidehankkeen asiantuntijatyöstä on vastannut EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Lotta Mattilan teos täydentää erinomaisesti Niittykummun aseman taideteosta, jonka on toteuttanut kuvataiteilija Mari Rantanen.

Näyttävä sisäänkäynti alikulkuun

Myös alikulkutunneliin johtavien ramppien ja portaiden katosten suunnittelussa haluttiin elävöittää ympäristöä ja ilahduttaa käyttäjiä.

Niittyteeman innoittama arkkitehti luonnosteli kerällä olevan perhostoukan, josta pyöräramppi sai kaarevan muotonsa ja vihreän sävyissä hohtavan värinsä. Kaarevien katosten suunnittelu ja rakentaminen oli erittäin haastavaa, mutta lopputulos on ainutlaatuinen, iloinen ja värikäs.

Valolla on myös tilassa tärkeä rooli; luonnonvalo siivilöityy katoslevyjen rei’istä, ja alikulussa lukemattomat pienet valaisimet luovat yhdessä seinämaalausten kanssa kodikkaan tunnelman.

Metroaseman läheisyyteen rakentuu lähivuosina useita tiiviitä kerrostalokortteleita. Niittykumpuun on tulossa tuhansia uusia asukkaita.

Suunnittelu:

  • Niittykummun metroaseman katu-, aukio- ja puistotilat, Rälssitilanportin alikulkutila ja katosten rakennesuunnittelu: Ramboll Finland Oy
  • Rälssitilanportin katosten arkkitehtisuunnittelu: SARK
  • Katoksen ja ympäristörakenteiden toteutus: Graniittirakennus Kallio ja Forssan Asentajat Oy
  • Muraalin maalaus: Kuustie & Sorri Oy

Yhteyshenkilöt

Tilaaja, Espoon kaupunki: Sari Knuuti, maisema-arkkitehti, puh 050 57 00921, sari.knuuti@espoo.fi
Taideteokset, EMMA - Espoon modernin taiteen museo: Henna Paunu, intendentti, puh. 043 8246354, henna.paunu@espoo.fi
Taitelija: Lotta Mattila, puh 044 7888707, lotta@lottamattila.com

Kuvat

Kuva: Yehia Eweis
Kuva: Yehia Eweis
Lataa
Kuva: Yehia Eweis
Kuva: Yehia Eweis
Lataa
Kuva: Yehia Eweis
Kuva: Yehia Eweis
Lataa
Pohjoinen ramppi, kuva: Sari Knuuti
Pohjoinen ramppi, kuva: Sari Knuuti
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Finlands finaste bussterminal och Havsvindsvägen öppnas i Hagalund15.2.2019 16:00:59Tiedote

Kommunikationerna och uträttandet av ärenden blir avsevärt lättare i Hagalund från och med den 4 mars, när bussterminalen för anslutningstrafik tas i bruk och Havsvindsvägen som löper genom Hagalund öppnas för trafiken. Bussterminalen och Havsvindsvägen öppnar många flaskhalsar i trafiken och gör kommunikationerna smidigare. Havsvindsvägen har varit stängd för trafiken sedan våren 2013.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme