EHYT

Nikotiinipussien vapautunut myynti vaarantaa erityisesti nuorten terveyden

Jaa
Nikotiinipussien myynti on vapautunut huhtikuun alussa. Lääkelain piiriin kuuluneisiin nikotiinipusseihin sovelletaan nyt tupakkalakia ja kemikaalilakia. Korkeita nikotiinipitoisuuksia sisältävät nikotiinipussit ovat haitallisia terveydelle ja erityisessä riskissä ovat nuoret. Nikotiinipussit tulee saada pikaisesti tiukemman sääntelyn piiriin.

Fimea muutti huhtikuun alussa lain tulkintaa tupakkaa sisältämättömien nikotiinipussien osalta. Laintulkinnan muutoksen myötä nikotiinipusseja on mahdollista myydä kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla. Tupakan vastikkeiden sääntely on muita nikotiinituotteita väljempää, joten nikotiinipussien makuainevalikoima ja nikotiinipitoisuudet voivat vaihdella huomattavasti.

Riskinä nikotiinipussien päätyminen lasten ja nuorten käsiin

Nikotiinipussien vapautunut myynti ja sitä kautta myös saatavuuden lisääntyminen lisäävät riskiä, että ne päätyvät lasten ja alaikäisten nuorten käsiin etenkin välittämisen kautta. Kokemattomalle käyttäjälle pienikin määrä voi aiheuttaa nikotiinimyrkytyksen oireita, kuten sykkeen kohoamista ja pahoinvointia. Nikotiinimäärä ei ole myöskään aina vahvistettavissa, joten pitoisuudet voivat olla jopa hengenvaarallisen korkeita.

”Nikotiinipitoisuudeltaan vahvojen nikotiinipussien päätyminen nuorelle voi johtaa vakavaan myrkytystilaan. Nuorena aloitettu nikotiinituotteiden käyttö aiheuttaa pysyviä muutoksia aivojen rakenteessa ja toiminnassa, minkä vuoksi erityisesti lapsia ja nuoria tulee suojella näiltä tuotteilta”, kertoo Ehkäisevä päihdetyön EHYT ry:n asiantuntija Katri Saarela.

Nikotiini on voimakasta riippuvuutta aiheuttava aine ja erityisesti nuorten kehittyvät aivot ovat herkät riippuvuuden syntymiselle. Lisäksi nikotiini kohottaa sykettä ja voi altistaa rytmihäiriöille. Tutkimuksissa on löydetty myös viitteitä nikotiinin osuudesta syöpäsolujen syntyyn ja kasvuun.

Tutkimusten mukaan hedelmäiset ja karkkia maultaan muistuttavat makuaineet houkuttelevat nuoria nikotiinituotteiden käyttöön. Tupakkalaissa tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden makuaineet on kielletty, mutta nikotiinipusseissa makuaineita saa olla. Makuaineiden lisääminen tuotteisiin luo mielikuvaa haitattomasta tuotteesta. Tämä yhdistettynä helppoon saatavuuteen madaltaa lasten ja nuorten kynnystä kokeiluun ja käyttöön.

”Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta olisi tärkeää, että kaupat eivät ottaisi nikotiinipusseja valikoimiinsa, vaikka laki sen tällä hetkellä salliikin. Vaikka ikärajavalvonta kassalla toimisikin, niin nikotiinipussien välittämistä alaikäisille tapahtuu. Ja mitä enemmän ostopaikkoja on, sitä helpommin tuotetta päätyy lapsille ja nuorille”, Saarela sanoo.

Nikotiinipussit tulee saada pikaisesti tiukemman sääntelyn piiriin 

Sosiaali- ja terveysministeriössä on valmisteilla tupakkalain muutosesitys. Siinä ehdotetaan, että lakiin lisätään määritelmä savuttomista nikotiinituotteista, joka tulisi kattamaan myös nikotiinipussit ja niitä läheisesti muistuttavat tuotteet. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että nikotiinipusseja koskisi sama sääntely kuin nuuskaa eli niitä ei esimerkiksi saisi enää tilata verkkokaupoista.

”Tutkimusten mukaan saatavuuden sääntely on yksi tehokkaimmista keinoista suojella lapsia ja nuoria nikotiinituotteiden käytön aloitukselta. Tämän vuoksi myös nikotiinipussit on tärkeää saada pikaisesti tiukemman sääntelyn piiriin”, Saarela lisää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katri Saarela
projektipäällikkö, nikotiinittomuuden asiantuntija
p. 050 438 4227
katri.saarela@ehyt.fi

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 17-19
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) yhdistää 58 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä, jotka haluavat ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja.

https://www.ept-verkosto.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Alkoholin myynnin laajentaminen syventäisi sote-kriisiä19.3.2023 07:50:00 EET | Tiedote

Sosiaali- ja terveyssektori on hyvinvointiyhteiskunnan selkäranka, jota alkoholihaitat kuormittavat merkittävästi. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n kyselytutkimukseen vastanneet lääkärit ja hoitajat ovat arvioineet alkoholinkäyttöön liittyvien vastaanottokäyntien lisääntyneen. Alkoholin sote-järjestelmälle aiheuttamaa mittavaa kuormitusta ei tule lisätä tuomalla yli 5,5 prosenttisia alkoholijuomia ruokakauppoihin, kioskeihin ja huoltoasemille. Suomalaisista 78 prosenttia pitää nykyisiä alkoholin myyntiaikoja ja -paikkoja riittävinä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme