Helsingin yliopisto

Nivelreumapotilailla esiintyy huomattavan paljon hampaiden kiinnityskudossairautta

Jaa

Nivelreumaa sairastavien suunterveys on jo sairastumisen alkuvaiheessa heikompi kuin terveillä verrokeilla, osoittaa tuore väitöstutkimus.

HLL Leena Äyräväinen selvitti väitöstutkimuksessaan nivelreumapotilaiden suunterveyttä ja sitä, miten nivelreuma ja sen hoidossa käytettävä lääkitys mahdollisesti vaikuttavat siihen.

Äyräväinen havaitsi, että varhaisvaiheessa olevista nivelreumapotilaista noin 80 prosenttia ja kroonisessa vaiheessa olevista jopa 85 prosenttia sairasti parodontiittia eli hampaiden kiinnityskudossairautta.  Verrokkiryhmässä parodontiittia esiintyi noin 40 prosentilla.

Tulokset osoittivat myös, että kroonista nivelreumaa sairastavilla potilailla seerumista mitattujen, tulehdusta kuvaavien MMP-8- ja IL-6-merkkiaineiden pitoisuudet olivat huomattavan korkeat koko seuranta-ajan. Varhaisvaiheen potilailla puolestaan syljen MMP-8-pitoisuus oli poikkeavan korkea tutkimusvaiheen alussa. Tutkimuksen aikana käytetty reumalääkitys, käytettiinpä sitten perinteisiä tai biologisia lääkkeitä, ei vaikuttanut syljen MMP-8-tasoon.

Reuman aktiivisuus oli yhteydessä heikentyneeseen suun terveyteen. Kuitenkaan syljen eritys ei muuttunut tutkimuksen aikana eikä siinä todettu huomattavaa poikkeamaa tutkimuksen alussa tai sen aikana.

– Nivelreumapotilailla suun terveys näyttää olevan jo taudin varhaisvaiheessa huonompi kuin terveillä verrokeilla, mikä voidaan havaita myös syljen MMP-8-merkkiaineen tasosta. Lisäksi reuman aktiivisuus on yhteydessä suun terveyden heikkenemiseen, Äyräväinen toteaa.

Väitöstutkimuksessa oli mukana 53 äskettäin nivelreumaan sairastunutta potilasta, joille ei vielä ollut aloitettu lääkitystä, sekä 28 kroonista nivelreumaan sairastavaa potilasta. Verrokkeina oli 43 henkilöä, jotka eivät sairastaneet nivelreumaa. 

– Lisätutkimukset laajemmilla aineistoilla ovat vielä tarpeen. Olisi myös mielenkiintoista tutkia, miten nivelreumapotilaiden suun säännöllinen hoito ja parodontiitin hoitaminen vaikuttaisivat heidän suunterveyteensä ja olisiko suunhoidolla vaikutusta nivelreuman aktiivisuuteen, Äyräväinen sanoo.  

HLL Leena Äyräväinen väittelee 30.8.2019 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Oral Health in Patients with Rheumatoid Arthritis". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Biomedicum 1, sali 2, Haartmaninkatu 8, Helsinki. Vastaväittäjänä on professori Kyösti Oikarinen, Oulun yliopistosta ja kustoksena on professori Kari Eklund. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa https://helda.helsinki.fi/handle/10138/303585

Väittelijän yhteystiedot:

leena.ayravainen@helsinki.fi

*****************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi  050 406 2043

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme