HUS

Njurtransplantationer med levande donatorer har ökat trots coronapandemin 

Dela

Den lagändring som trädde i kraft i mars 2019 gör det möjligt att genomföra njurtransplantationer med en levande donator, som kan vara en vän eller en anonym person. Den första njurtransplantationen med en anonym levande donator gjordes vid HUS i fjol.

Under 2021 har 36 njurtransplantationer med levande donatorer gjorts i Finland. Sammanlagt har redan över 600 njurtransplantationer med levande donatorer gjorts i Finland.  

Vid anonym donation ger en person en njure till förmån för en okänd person. I och med lagändringen deltar Finland i det nordiska samarbetsorganet Scandia Transplants njurbytesprogram Kidney Exchange Program STEP, där man kan söka efter en njure från en levande donator för sådana patienter för vilka en anhörig inte lämpar sig som donator och för vilka det ofta är svårt att hitta ett lämpligt njurtransplantat. 

"En njurtransplantation med en levande donator är det bästa behandlingsalternativet för svår njursvikt, eftersom den förbättrar livslängdsprognosen, livskvaliteten och sparar betydande samhällskostnader jämfört med dialysbehandling. För en frisk frivillig är njurdonation ett säkert ingrepp och donatorn är enligt lagen under uppföljning av den specialiserade sjukvården under resten av sitt liv”, konstaterar avdelningsöverläkare Ilkka Helanterä vid enheten för organtransplantation och leverkirurgi. 

”Vid transplantationer på barn är donatorn vanligen en hjärndöd vuxen. Vid njurtransplantationer kan donatorn också vara den ena föräldern eller någon annan nära anhörig. Andelen anhörigtransplantationer har under de senaste åren varit cirka 50 procent. I år görs cirka tio njurtransplantationer med en levande donator till en barnpatient, berättar avdelningsöverläkare Timo Jahnukainen vid Nya barnsjukhuset. 

Prognosen för njurtransplantationer är mycket god. Under uppföljning finns patienter som har fått en organtransplantation på 1970-talet, det njurtransplantat som fungerat längst har redan fungerat i över 50 år. Cirka 450 patienter väntar på njurtransplantat. Flera patienter dör dock fortfarande varje år i väntan på transplantation. 

Alla organtransplantationer i Finland har koncentrerats till HUS, där det finns två nationella koordinatorer som koordinerar transplantationer med levande donatorer. 


Transplantationsveckan firas i år 4.–9.10.2021.  


För mera information:   

HUS Gastrocentrum, Enheten för organtransplantation och leverkirurgi   
Överläkare Arno Nordin, tfn 050 427 0242,  arno.nordin@hus.fi
Avdelningsöverläkare Ilkka Helanterä, tfn 050 427 9526,  ilkka.helantera@hus.fi 
Avdelningsöverläkare Marko Lempinen, tfn 050 427 9526,  marko.lempinen@hus.fi

HUS Sjukvård för barn och unga, Nya barnsjukhuset 
Avdelningsöverläkare Timo Jahnukainen, tfn 050 427 0932,  timo.jahnukainen@hus.fi 

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum