Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Noin 1 500 kiinteistön verotus muuttuu Helsingin kantakaupungissa

Jaa

Maapohjan verotusarvon laskemista koskeva uusi ohje vaikuttaa kiinteistöveroon ensi vuodesta alkaen.

Helsingin kantakaupunkia ilmasta kuvattuna. Kuvaaja: Lauri Rotko
Helsingin kantakaupunkia ilmasta kuvattuna. Kuvaaja: Lauri Rotko

Korkein hallinto-oikeus teki 29.3.2018 vuosikirjapäätöksen, jonka mukaan maapohjan verotusarvoa vahvistettaessa on otettava huomioon, mihin tarkoitukseen kiinteistön omistaja on maapohjaa käyttänyt. Jos maapohjaa käytetään suuremman rakennuksen rakennuspaikkana kuin asemakaavaan on merkitty, on se otettava huomioon maapohjan verotusarvoa määriteltäessä.
 
Päätös muuttaa kiinteistöveroon liittyvää oikeuskäytäntöä niin sanotuissa kaksitasokaavakiinteistöissä, joita Helsingissä on kantakaupungin alueella.
 
Kaksitasokaavoja laadittiin Helsingissä 1960–1980-luvuilla, jolloin pyrittiin suojelemaan vanhoja, ennen sotia valmistuneita rakennuksia purkamiselta. Tavoitteen edistämiseksi monien vanhojen tonttien rakennusoikeudet merkittiin olemassa olevaa rakennuskantaa alhaisemmiksi.
 
Sittemmin käytäntö on asettanut helsinkiläiset veronmaksajat keskenään epätasa-arvoiseen asemaan, sillä kiinteistöveron laskentaperusteena on käytetty voimassa olevaan asemakaavaan merkittyä alempaa rakennusoikeutta.
 
Samalla alueella sijaitsevista samankokoisista kiinteistöistä on siis voitu maksaa erisuuruista maapohjan kiinteistöveroa. Korkeimman hallinto-oikeuden tekemä päätös korjaa tilannetta.

Uudistus voimaan vuonna 2019

Helsingin kaupunki on toimittanut Verohallinnolle vuoden 2019 verotusta varten kiinteistöissä toteutuneet kerrosalatiedot noin 1 500 kaksitasokaavakiinteistöstä, joissa toteutunut rakentaminen ylittää kaavaan merkityn rakennusoikeuden.
 
Kyseiset kiinteistöt ovat pääosin asuinkerrostaloja ja ne sijaitsevat Eiran, Ullanlinnan, Kaartinkaupungin, Punavuoren, Kampin, Katajanokan, Kruununhaan, Kluuvin, Etu- ja Taka-Töölön, Meilahden, Munkkiniemen, Laakson, Alppiharjun, Vallilan, Kallion ja Sörnäisten kaupunginosissa.
 
Kiinteistöverotuspäätöksen yksittäisille kiinteistöille tekee aikanaan Verohallinto. Kaupunki voi arvioida korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen vaikutuksia helsinkiläisten kiinteistöverovelvollisten maksamiin kiinteistöveroihin vain yleisellä tasolla.
 
Kaupungin arvion mukaan kiinteistövero nousee kyseisissä kohteissa vuonna 2019 tyypillisesti muutamia tuhansia euroja. Sadoissa kohteissa korotus jää selvästi alle tuhannen euron, mutta yksittäisissä kohteissa korotus voi olla enimmillään 20 000–
35 000 euroa. Korkeimmat summat kohdistuvat kuitenkin hyvin suuriin kiinteistöihin, joissa on reilusti yli sata asuntoa.

Verotuloilla rahoitetaan kaupungin palveluita

Siirtyminen tosiasialliseen rakennusmassaan perustuvaan kiinteistöverotukseen kaksitasokaavakohteissa tuo Helsingin kaupungille arviolta 5–10 miljoonaa euroa lisätuloja vuonna 2019. Ilman verotusmuutosta Helsingin ennakoitu kiinteistöverotulo vuonna 2019 olisi 273 miljoonaa euroa.
 
Kaiken kaikkiaan Helsingissä on noin 35 000 verotettavaa kiinteistöä. Kaupunki edistää kiinteistöveron pohjana olevien tietojen tarkentamista ja päivittämistä, jotta verotus toteutuisi mahdollisimman oikeudenmukaisesti.

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki veronsaajana
Ari Hietamäki, taloussuunnittelupäällikkö
Helsingin kaupunginkanslia
Puh. 09 310 36567,
ari.hietamaki@hel.fi

Kaksitasokaavakiinteistöt Helsingissä
Jarno Mansner, kiinteistönmuodostusyksikön päällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
Puh. 09 310 31945,
jarno.mansner@hel.fi

Muut yhteydenottopyynnöt
Virve Kuusi, kaupunkiympäristön viestintäpalvelut
Puh. 09 310 79528
virve.kuusi@hel.fi

Kuvat

Helsingin kantakaupunkia ilmasta kuvattuna. Kuvaaja: Lauri Rotko
Helsingin kantakaupunkia ilmasta kuvattuna. Kuvaaja: Lauri Rotko
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ravinnepäästöjen kompensaatiolla lisää vauhtia Itämeren suojeluun18.1.2019 12:15Tiedote

Paikallistason Itämeri-paneeli esittää, että Suomessa otettaisiin käyttöön ravinnepäästökompensaatio keinoksi, jolla vähennetään Itämeren rehevöitymistä. Paneeli pitää merkittävänä Suomen hallituksen päätöstä esittää Itämeren suojeluun lisärahoitusta ja käynnistää uusi ohjelma Itämeren ja sisävesien tilan parantamiseksi. Näin toteaa Itämeri-paneeli ensimmäisissä kahdessa kannanotoissaan, joista paneeli päätti kokouksessaan 28.11.2018.

Ulkomaalaistaustaiset pääkaupunkiseudulla: eroavatko Helsingin, Espoon ja Vantaan tiet?18.1.2019 10:50Tiedote

Vuoden 2018 alussa ulkomaalaistaustaisia oli Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla yhteenlaskettuna 185 131 henkeä. Heistä 34 366 on syntynyt Suomessa. Ulkomaalaistaustaisten osuus väestöstä on Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla lähes saman kokoinen. Heitä on Helsingissä 15,5, Espoossa 16,1 ja Vantaalla 18,0 prosenttia kaupungin koko väestöstä. Määrällisesti tarkasteltuna Helsingissä (99 996) oli kuitenkin vuoden 2018 alussa enemmän ulkomaalaistaustaisia kuin Espoossa (44 935) ja Vantaalla (40 200) yhteensä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme