Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Nollatoleranssi syrjinnälle: Yhdenvertaisuuden tulee olla ehdoton työpaikoilla

Jaa

Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon tulee olla erottamaton osa jokaisen työpaikan arkea, muistuttaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia Pride-viikolla.

– Työnantaja ei saa syrjiä työntekijöitä sukupuolen, seksuaaliseen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella, vaan sillä on velvollisuus edistää tasapuolista kohtelua, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoleen liittyvää syrjintää tapahtuu kuitenkin nykyäänkin, vaikka lesbojen, homojen, biseksuaalien, transsukupuolisten ja intersukupuolisten ihmisoikeustilanne on parantunut Suomessa viime vuosikymmeninä. Euroopan perusoikeusviraston selvityksen mukaan vain 15 prosenttia kertoi voivansa olla täysin avoin seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuoli-identiteetistään työpaikallaan.

Lainsäädäntö edellyttää Suomessa tasapuolisuutta ja kieltää syrjinnän. Yhdenvertaisuuslaki kattaa työelämän alueella muun muassa työhönottoperusteet, työolot, työehdot, uralla etenemisen ja henkilöstökoulutuksen. Sukupuoleen perustuvasta syrjinnän kiellosta säädetään sen sijaan laissa naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta.

– Jokaisella on oikeus tehdä työtään ilman syrjintää tai sen pelkoa. Työnantajien tulee sitoutua tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen ympäri vuoden. Organisaation on tehtävä työtä sen eteen määrätietoisesti ja johdonmukaisesti, Karsio toteaa.

Jos työntekijä kuitenkin kokee syrjintää, hän voi kääntyä työsuojeluviranomaisten puoleen.

Pridea juhlitaan Suomessa valtakunnallisesti monilla paikkakunnilla. Suomen suurinta Pride-tapahtumaa, Helsinki Pridea, vietetään tänä vuonna koko kesäkuun. Perinteinen Helsinki Pride -viikko on 27.6.-3.7.2022. Pride muistuttaa yhtäläisien oikeuksien kuuluvan kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä ja sukupuolen ilmaisusta riippumatta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Korjaus tiedotteeseen: Kunnissa tikittää lastensuojelun aikapommi – Talentia vaatii välitöntä puuttumista epäkohtiin23.6.2022 12:22:30 EEST | Tiedote

Tänään 23.6.2022 julkaistussa tiedotteessamme oli virhe. Aiemman tiedotteen mukaan Essote ja Siun sote ovat saaneet uhkasakot. Todellisuudessa Essotea ja Siun sotea vasta uhattiin 200 000 euron uhkasakoilla. Essote on jo välttänyt uhkasakon korjattuaan lastensuojelun puutteita. Myös Siun sote pyrkii välttämään uhkasakon muun muassa sitouttamislisän käyttöönotolla. Alla korjattu tiedote.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme