Nollatuntisopimuksella työskentelevien määrän kasvu pysähtynyt
Nollatuntisopimuksella työskentelevien määrä ei ole kasvanut vuoteen 2018 verrattuna, kertovat Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen tuoreet tiedot. Vuonna 2021 nollatuntisopimuksella työskenteli 107 000 palkansaajaa eli 4,9 prosenttia 15–74-vuotiaista palkansaajista.
Nollatuntisopimuslaisten lukumäärä ja osuus ikäryhmän palkansaajista oli käytännössä sama kuin vuonna 2018, jolloin asiaa tutkittiin edellisen kerran.
”Työelämää koskevassa keskustelussa esitetään usein huolta joustavien työsopimusten käytön yleistymisestä. Tästä näkökulmasta tulos on jossain määrin odotusten vastainen”, Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Anna Pärnänen kertoo.
Aiemmilla tutkimuskerroilla nollatuntisopimusten määrissä nähtiin jonkin verran yleistymistä. Vuosien 2014 ja 2018 välillä nollatuntisopimuksella työskentelevien osuus kasvoi 3,6 prosentista 4,8 prosenttiin kaikista 15–74-vuotiaista palkansaajista.
Mittaustavan eroavaisuuden vuoksi nyt julkaistavat luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia edellisiin mittauskertoihin. Joka tapauksessa näyttää siltä, että kovin suurta muutosta nollatuntisopimuksissa ei vuosina 2018–2021 ole tapahtunut.
Pärnäsen mukaan kasvun pysähtymistä selittänevät esimerkiksi vuonna 2018 voimaan tullut lakiuudistus ja koronakriisin aiheuttamat poikkeusolot. Vaikka työllisyysaste ja työllisten määrä ylittivätkin vuonna 2021 korona-aikaa edeltävän vuoden 2019 tason, kriisistä pahiten kärsineillä toimialoilla työllisyys ei palautunut pandemiaa edeltävälle tasolle.
”Näitä toimialoja ovat majoitus- ja ravitsemissala, kuljetus ja varastointi sekä taiteet, viihde ja virkistys ‑toimiala. Nollatuntisopimukset ovat yleisimpiä juuri majoituksen ja ravitsemisen toimialalla (15 % vuonna 2021 ja 2018), ja niiden käyttö on keskimääräistä yleisempää myös kahdella muulla mainitulla toimialalla”, Pärnänen sanoo.
Vuonna 2018 voimaan tulleen vaihtelevaa työaikaa koskevan lain muutoksen myötä vaihtelevasta työajasta ei saa sopia työnantajan aloitteesta, jos työvoimatarve on kiinteä.
Nollatuntisopimuksia on yleisimmin kaikkein nuorimmilla ja toisaalta myös kaikkein vanhimmilla työntekijöillä. Vuonna 2021 nollatuntisopimuksella työskentelevien osuus oli hieman alle viidennes sekä alle 25-vuotiailla että yli 65-vuotiailla palkansaajilla.
”Näiden ikäryhmien palkansaajilla lienee muita ikäryhmiä useammin elämäntilanne, jossa tällaisiin työaikajärjestelyihin liittyvä joustavuus sopii”, Tilastokeskuksen erikoistutkija Hanna Sutela sanoo.
Ammattiaseman mukaan tarkasteluna nollatuntisopimukset olivat yleisimpiä työntekijöillä. Työntekijäasemassa olevista palkansaajista lähes joka kymmenes teki töitä nollatuntisopimuksella vuonna 2021. Ammattiryhmittäin nollatuntisopimuslaisten osuus oli suurin ryhmässä muut työntekijät (12,7 %), mutta nousi 8–10 prosenttiin myös ryhmissä palvelu- ja myyntityöntekijät, maanviljelijät ja metsätyöntekijät sekä prosessi- ja kuljetustyöntekijät.
Sukupuolen mukaan jakautuneilla työmarkkinoilla toimialojen väliset erot heijastuvat suoraan myös siihen, miten yleisiä tietyt työaikatyypit ovat eri sukupuolilla.
”Kiinteä työaika on keskimääräistä yleisempää monilla miesenemmistöisillä toimialoilla kuten teollisuudessa ja rakentamisessa, kun taas erilaiset vaihtoehtoiset tavat järjestää työaikaa ovat keskimäärin yleisempiä naisenemmistöisillä aloilla, ennen kaikkea majoitus- ja ravitsemistoiminnassa”, Sutela kertoo.
Vuonna 2021 nollatuntisopimuksella työskennelleistä 54 prosenttia oli naisia ja 46 prosenttia miehiä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna Pärnänen
Kehittämispäällikkö
Puh: 029 551 3795
anna.parnanen@tilastokeskus.fi
Hanna Sutela
Erikoistutkija
Puh: 029 551 2907
hanna.sutela@tilastokeskus.fi
Anna PärnänenErikoistutkija
Puh:029 551 3795anna.parnanen@tilastokeskus.fiHanna SutelaErikoistutkija
Puh:029 551 2907hanna.sutela@tilastokeskus.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Maankäyttösektori ensimmäisen kerran päästölähde vuonna 2021 – Suomen kokonaispäästöt pysyivät edellisvuoden tasolla25.5.2022 08:13:26 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin (LULUCF) hiilinielu muuttui vuonna 2021 ensimmäisen kerran nettopäästölähteeksi, kertoo Tilastokeskuksen tänään julkaisema kasvihuonekaasupäästöjen pikaennakko. Maankäyttösektori on aiemmin ollut Suomessa merkittävä nettonielu, eli sen päästöt ovat olleet pienemmät kuin poistumat.
Kutsu webinaariin 7.6.: Tilastovinkkejä toimittajille24.5.2022 10:07:33 EEST | Kutsu
Tervetuloa Tilastokeskuksen kesätoimittajawebinaariin! Tilaisuudessa kuulet uutta tilastotietoa muun muassa liikenteen sähköistymisestä, ennätyskorkeasta inflaatiosta ja lähisuhdeväkivallasta Suomessa. Saat myös vinkkejä siihen, miten voit itse hakea juttuaiheita Tilastokeskuksen tietokannasta ja verkkopalvelusta.
Äänestä suosikkiasi tilasto-olympialaisissa 202220.5.2022 10:23:10 EEST | Tiedote
Tilasto-olympialaiset 2022 -kilpailu on edennyt loppusuoralle. Parhaiten menestyneet koulut ovat tehneet videot, joista pääset nyt äänestämään suosikkiasi. Yleisöäänestyksessä on joukkueita Joroisista, Turusta, Espoosta ja Helsingistä. Nuorten tekemät kahden minuutin videot kertovat mielenkiintoisia tilastotietoja ympäristön tilasta.
Vanhojen osakeasuntojen hintojen nousu hidastui pääkaupunkiseudulla alkuvuonna20.5.2022 08:02:15 EEST | Tiedote
Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä 3,4 % verrattuna edellisvuoteen ja 0,7 % edellisestä neljänneksestä, kertovat Tilastokeskuksen ennakkotiedot. Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat nousivat ensimmäisen neljänneksen aikana 3,8 % ja pääkaupunkiseudulla 3,1 % verrattuna vastaavaan ajankohtaan viime vuonna.
Koronakriisin vaikutuksissa eroja eri puolilla maata: Vantaan työpaikat vähenivät 10 prosentilla 202019.5.2022 08:06:20 EEST | Tiedote
Suomen suurimmista kaupungeista Vantaan työllisyys kärsi ensimmäisestä koronavuodesta selvästi eniten. Vantaalla työpaikkojen määrä väheni 10 prosenttia, kun Oulu selvisi yhden prosentin vähennyksellä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme