Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Norden borde samordna sin pandemiberedskap tycker både finländarna och svenskarna

Dela

Två färska opinionsundersökningar som utförts parallellt i Sverige (Novus) och i Finland (Kantar TNS) i oktober visar att en majoritet av såväl svenskarna som finländarna tycker att Norden borde samordna sin framtida pandemiberedskap.

I Sverige tyckte hela 89 % av de tillfrågade att en samordning borde ske, medan 58 % av finländarna svarade jakande på samma fråga.

Novus-undersökningen utfördes på uppdrag av Kulturfonden för Sverige och Finland, Finlandsinstitutet och Finsk-svenska handelskammaren medan Kantar-undersökningen utfördes på uppdrag av Stiftelsen för kommunal utveckling - KAKS, Helsingfors universitet, Nationalmuseet och Hanaholmen.

Enkäterna visar också att en majoritet, 51 %, av finländarna är förvånade över att de nordiska länderna inte hade en gemensam coronastrategi (i Sverige 39 %) medan 46 % tror att coronakrisens hantering hade gynnats av ett tätare finskt-svenskt samarbete (i Sverige 28 %).

Har då det nordiska samarbetet och de svensk-finska relationerna försämrats på grund av coronakrisen?

I Sverige tycker 33 % av de tillfrågade att det nordiska samarbetet har försämrats på grund av pandemin, medan 35 % av finländarna svarar jakande på samma fråga. Däremot tycker en betydligt större del av finländarna att coronakrisen haft en negativ inverkan på de svensk-finska relationerna. 42 % av finländarna instämmer i påståendet, medan endast 24 % av svenskarna är av samma åsikt.

”Trots att undersökningarna visar på ett visst missnöje med hanteringen av krisen och det bristande svensk-finska och nordiska samarbetet, ger de också väldigt positiva signaler med tanke på framtiden”, konstaterar Hanaholmens VD Gunvor Kronman.

Kronman syftar på det faktum att 84 % av svenskarna i enkäten säger att inställningen till Finland inte ändrats under coronakrisen och att 61 % av finländarna ser Sverige som den viktigaste samarbetspartnern i världen.

”De här siffrorna i kombination med den gemensamma önskan om ett tätare nordiskt samarbete inför framtida pandemier visar att man både i Finland och i Sverige har stor respekt för varandra och ser samarbete och gemensamma lösningar som vägen framåt”, konstaterar Kronman.  

Se Novus-undersökningen här: www.finlandsinstitutet.se/sv/files/2020/10/NovusFinlandsbildOkt2020-2.pdf

Läs mera om Kantar TNS-undersökningen här: www.hanaholmen.fi/sv/kulturcentrum/sveriges-betydelse-for-finland/

För ytterligare information, vänligen kontakta Hanaholmens kommunikationsdirektör Håkan Forsgård, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, tel. +358 40 767 7373

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Följ Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum