Expomark

Nordic Energy Forum: Energiapolitiikkaa ja -tekoja yli kansallisuusrajojen

Jaa

– Kansainvälinen yhteistyö ja teot sekä teknologisten ratkaisujen hyödyntäminen ovat välttämättömiä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa, toteaa kansainvälisen energiajärjestö IEA:n Laura Cozzi. Yhä joustavammat järjestelmät, digitaalisuus sekä uudet hiilidioksidin erotus-, käyttö- ja varastointiteknologiat (CCUS) tulee saada laajasti käyttöön energia-alalla.

Laura Cozzi
Laura Cozzi

– Globaalilla tasolla tärkein tavoite on nyt energiajärjestelmien irrottaminen hiilestä. Samaan aikaan energian turvallisuus ja kasvun mahdollisuudet tulee varmistaa, sanoo Laura Cozzi. Hän on yksi Helsingissä 14.–15.11. pidettävän Nordic Energy Forumin puhujista. Tapahtuma kokoaa yhteen pohjoisen Euroopan alueen energia-alan asiantuntijat ja päättäjät.

World Energy Outlook 2017 -katsaus kuvaa vuoteen 2040 ulottuvia energiatarpeen ja -tarjonnan skenaarioita. Nordic Energy Forumissa se nostetaan keskusteluun heti julkistamispäivänään 14.11. IEA:n katsaus ennustaa eri vaihtoehtojen vaikutuksia energiaturvallisuuteen, investointeihin, energiateollisuuteen ja ympäristöön sekä arvioi globaalista näkökulmasta muun muassa maakaasumarkkinoiden ja Kiinan energiatalouden kehitystä.

Helsinki on luonteva paikka uudelle kansainväliselle energia-alan tapahtumalle. Pohjoismaat ovat johtajia hiilivapaan sähkön tuotannossa, jo 90 prosenttia sähköstä tuotetaan ilman hiiltä.

– Seuraavaksi yleisen ja yhteisen pohjoismaisen joustavan sähköjärjestelmän suunnittelu ja edistäminen olisi luonteva askel eteenpäin, arvioi Cozzi.

– Pohjoismaisessa sähkömarkkinassa on paljon onnistuneita ratkaisuja, joista muualla voidaan ottaa mallia. Erityistä on esimerkiksi, että sähkökauppaa käydään markkinaehtoisesti ilman hintasääntelyä. Toki pohjoismaistakin markkinaa pitää kehittää koko ajan, jotta se vastaa toimintaympäristön muutoksiin, kuten tehon riittävyyteen ja toimitusvarmuuteen, sanoo Pohjolan Voiman toimitusjohtaja ja WEC Finlandin hallituksen puheenjohtaja Lauri Virkkunen. Hän kuuluu myös Nordic Energy Forumin esiintyjiin.

Maiden energiapolitiikalla on vaikutuksia yli kansallisuusrajojen

Euroopan- ja maailmanlaajuisten tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kansainvälistä yhteistyötä.

– Kansalliset energiastrategiat eivät tällä hetkellä täysin keskustele keskenään. Se mitä ympärillä tapahtuu, vaikuttaa yli kansallisuusrajojen, sanoo WEC Finlandin toiminnanjohtaja Lauri Muranen.

Energia-alan kansainvälisen yhteistyön rakenteita pohditaan paraikaa. Alkukesästä Nokian ja Shellin hallituksissa toimineen Jorma Ollila esitteli Pohjoismaisen ministerineuvoston raportin, joka ehdotti vaihtoehtoja energiakentän kehittämiseksi. Keskeistä ehdotuksissa on Pohjoismaiden yhteistyön tiivistäminen.

Itämeren alueen maat ovat entistä integroituneempia, niin teknisesti kuin fyysisillä siirtoyhteyksillä. Sitä kautta pohjoisen Euroopan energiatasapainoon vaikuttavat myös muun muassa Puolan ja Saksan tilanteet – ja päin vastoin.

EU:n tasolla yhteisiä energiaan liittyviä intressejä on runsaasti, mukaan lukien ilmastotavoitteet, energiaomavaraisuuden kehittäminen ja kilpailukyky. Vahvistuva EU:n Energiaunioni on yksi askel kansainvälisen yhteistyön edistämiseen.

Perusteellinen keskustelu energiajärjestelmästä tarpeen

Tulevaisuudessa joustavuus ja toimitusvarmuus ovat avainsanoja sähkömarkkinoilla. Uusiutuvan säästä riippuvan energiantuotannon yleistyessä tarvitaan nykyistä enemmän säätävää tuotantoa, kulutusjoustoja ja sähkövarastoja, jotka tasaavat tuotannon ja kulutuksen eroa. Toinen ajankohtainen avainsana on toimitusvarmuus. Energiamurros haastaa niin energiapolitiikan kuin suuret energia-alan toimijat. Se tarjoaa mahdollisuuksia uusille innovaatioille.

– Kun kannattamattomia laitoksia puretaan ja joustoa ei ole vielä riittävästi, olemme huippukulutuksen hetkinä toistaiseksi heikoilla. Haluaisin kannustaa energia-alaa ja poliitikkoja keskusteluun siitä, mitä tulevaisuuden energiajärjestelmä edellyttää päätöksenteolta, sääntelyltä ja energia-alan toimijoilta, Lauri Virkkunen sanoo.

Runsaan asiapitoisen ohjelman joukossa Nordic Energy Forumissa kuullaan muun muassa paneelikeskustelu, jossa kohtaavat eri maiden suurten energiayhtiöiden toimitusjohtajat. Energiapolitiikan kehittämistä ylikansallisesti pohditaan paneelissa, johon osallistuvat eri maiden ministeriöiden energia-asioista vastaavat virkamiehet.

Pohjois-Euroopan energia-alan asiantuntijat koolle Helsinkiin

Nordic Energy Forum tarjoaa kävijöilleen keskustelua ja huippupuhujien näkemyksiä energiapolitiikasta ja -markkinasta sekä energiateknologiasta ja -liiketoiminnasta. Kaksipäiväisen tapahtuman puhujiin kuuluvat mm. Wärtsilän Javier Cavada, ABB:n Jochen Kreusel, UPM Energyn Anne Särkilahti, Siemens AG:n Michael Weinhold, Eesti Energian Hando Sutter, GE Europen Mark Hutchinson ja Viron energiaministeriön Ando Leppiman. Täysi puhujalista  on tapahtuman verkkosivuilla: nordicenergyforum.com.

– Nordic Energy Forum on alan asiantuntijoille ja päättäjille suunnattu korkeatasoinen tapahtuma, jollaista ei ole toista maailmassa. Se vastaa alan kansainvälisen yhteistyön kehittämisen tarpeeseen. Se on verkostoitumisen ja uusimman tiedon tapahtuma energia-alan asiantuntijoille, Lauri Muranen sanoo.

WEC Finland hosts its first regional summit, the Nordic Energy Forum on 14-15 November in Finland, Helsinki.

The event will gather participants from all over the Baltic Sea region and beyond. The two day programme covers topics from EU energy policy to electricity markets, transport and digitalization. The list of speakers and panellists include key leaders from the energy sector in the region as well as policymakers from national ministries as well as EU bodies.

Nordic Energy Forum
Siirry videokanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa Nordic Energy Forumista:
Lauri Muranen, toiminnanjohtaja, World Energy Council Finland, p. +358 40 707 6637,
lauri.muranen@wecfinland.fi

Juha Nyholm, tuoteryhmäpäällikkö, teollisuus, Expomark Oy, p. +358 50 585 4727, juha.nyholm@expomark.fi

Median palvelut:
Eevariikka Ruopas, markkinointikoordinaattori, Expomark Oy, p. +358 400 545 645, eevariikka.ruopas@expomark.fi

Kuvat

Laura Cozzi
Laura Cozzi
Lataa
Lataa
Lauri Muranen
Lauri Muranen
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Expomark
Expomark
Puistokatu 2 A
40100 JYVÄSKYLÄ

010 830 0800, info@expomark.fihttp://www.expomark.fi

Expomark Oy järjestää terveyden ja teollisuuden alan ammattitapahtumia 30 vuoden kokemuksella. Olemme Suomen Messujen tytäryhtiö. 9 henkilön tiimimme toimipaikkana on Jyväskylä. Lisätietoja: www.expomark.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Expomark

Pohjoinen Teollisuus 2018: Liikenteen sähköistyminen mullistaa teollisuuslogistiikkaa24.5.2018 14:36Tiedote

”Sähkökäytön yleistyminen liikenteessä on nopeaa, mikä johtuu sen ylivertaisesta hyötysuhteesta ja yksinkertaisesta, vähän kunnossapitoa vaativasta rakenteesta”, toteaa Siemensin Mobility-yksikön johtaja Juha Lehtonen. Logistiikka nousi 23.–24.5. Oulussa pidetyssä Pohjoinen Teollisuus 2018 -tapahtumassa merkittävämpään rooliin kuin koskaan. Expomarkin järjestämässä tapahtumassa oli reilut 350 näytteilleasettajaa ja yli 4000 kävijää.

Pohjoinen Teollisuus 2018: ”Kun ilmasto lämpenee, katseet kohdistuvat pohjoiseen”22.5.2018 09:07Kutsu

”Energiamurros ja uusiutuvan energian kasvava tarve lisäävät harvinaisten metallien ja mineraalien kysyntää. Akkuteknologian nousun sekä yleisen noususuhdanteen myötä avautuu uusia liiketoimintamahdollisuuksia”, toteaa Kaivosteollisuus ry:n ympäristöjaoston puheenjohtaja Anita Alajoutsijärvi. Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma kokoaa pohjoisen teollisuustoimijat Ouluun 23.–24.5.

Pohjoinen Teollisuus 2018: ”Kun ilmasto lämpenee, katseet kohdistuvat pohjoiseen”15.5.2018 15:12Tiedote

”Energiamurros ja uusiutuvan energian kasvava tarve lisäävät harvinaisten metallien ja mineraalien kysyntää. Akkuteknologian nousun sekä yleisen noususuhdanteen myötä avautuu uusia liiketoimintamahdollisuuksia”, toteaa Kaivosteollisuus ry:n ympäristöjaoston puheenjohtaja Anita Alajoutsijärvi. Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma kokoaa pohjoisen teollisuustoimijat Ouluun 23.–24.5.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme