Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Nordisk gastronomi från Hanaholmens kök - Hanaholmens första kokbok ges ut i slutet av mars

Dela

Den 29 mars anländer Hanaholmens första kokbok till bokhandelsdiskarna. Boken, med titeln Restaurang Plats - nordisk gastronomi från Hanaholmens kök, har skrivits av Hanaholmens kökschef Lukas Hemnell i samarbete med journalisten Nina Weckström och fotografen Robert Lindström.

Boken presenterar ett flertal av de för-. huvud- och efterrätter som serveras i Hanaholmens restaurang Plats. Dessutom ger den en fascinerande inblick i Hanaholmens verksamhet och arbetet bakom kulisserna: fiskaren som drar upp dagens fångst, kocken som skapat Hanaholmens öl och köttproducenten som jobbar för en ekologisk framtid.   

”Det här är otroligt spännande. Vi har jobbat intensivt med kokboken under hela 2020 och att nu äntligen få den färdiga, tryckta boken i sin hand kommer att vara en speciell känsla”, säger Hanaholmens kökschef Lukas Hemnell.   

Det är Lukas Hemnell som står bakom recepten, som återger klassiska svenska och finska rätter i modern tappning. Råvarorna står i fokus.

”Jag är själv uppvuxen i skärgården och min inspiration och matfilosofi baserar sig långt på vad havet, skogarna och åkrarna i närheten har att erbjuda”, berättar Hemnell.

Den tidigare Hufvudstadsbladet-journalisten och matentusiasten Nina Weckström har skrivit kokbokens övriga texter.   

”Det har varit otroligt intressant och inspirerande att jobba med den här boken. Här handlar det om gastronomi, mat som är så god att man helst bara vill fortsätta äta den. Det finns också en del rätter som inte är helt enkla att tillreda, men recepten är avsedda att inspirera, man behöver inte följa allt till punkt och pricka”, säger Nina Weckström.

Enligt Nina Weckström kan alla som tycker om god mat och vackra fotografier ha glädje av boken.

”Helheten är väldigt fin. Ett stycke Hanaholmen med en massa maffig mat och njutningsfulla bilder”, säger hon.  

Fotografen Robert Lindström beskriver arbetet med boken som en njutning.

”Vi fick förverkliga oss själva och fritt föra fram idéer och tänka ut olika bildvinklar. Det var en glädje att gå till jobbet”, säger han.

Robert Lindströms fotofilosofi korrelerar med Lukas Hemnells tankar om mat. Båda betonar det rena och naturliga, Robert i bild, Lukas i smak.

”Min egen filosofi har alltid varit att det jag fotograferar skall se så naturligt ut som möjligt. Här gäller det att planera noggrant i förväg, god planering är halva arbetet”, säger Lindström. 

Boklansering med ”cookalong” den 1 april

På grund av det rådande pandemiläget ordnas ingen pressträff, men Lukas och de övriga medverkande ställer upp på enskilda samtal och intervjuer och Lukas bjuder gärna på smakbitar ur sitt kök.

Den 1 april kl. 18 ordnas också en cookalong live på nätet, där Lukas tillsammans med matkreatören och kokboksförfattaren Tara Junker tillreder en huvudrätt (lamm) och en efterrätt (en modern version av den klassiska finska rätten memma) ur kokboken. Tanken är att tittarna kan följa med när Lukas och Tara lagar mat och samtidigt kocka samma rätter hemma. 

Följ livesändningen på Facebook den 1 april här: www.facebook.com/events/1170954813357320

----

Kokbokens titel: Restaurant Plats – Nordisk gastronomi från Hanaholmens kök

Medverkande: Hanaholmens kökschef Lukas Hemnell (recept), Nina Weckström (text) och Robert Lindström (foto). Boken ges ut på svenska av Förlaget och på finska av Teos. Boken kan köpas på Hanaholmen och i bokhandeln eller på nätet. 

Utförande: 184 sidor, inbunden

Intervjuförfrågningar och recensionsexemplar: Hanaholmens kommunikationsdirektör Håkan Forsgård, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, tel.: +358 40 767 7373.

Läs mera om boken här: www.hanaholmen.fi/sv/konferenshotell/restauranger/hanaholmens-kokbok/

www.hanaholmen.fi

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Fotografen Robert Lindström, kökschefen Lukas Hemnell och författaren Nina Weckström har tillsammans skapat Hanaholmens kokbok.
Fotografen Robert Lindström, kökschefen Lukas Hemnell och författaren Nina Weckström har tillsammans skapat Hanaholmens kokbok.
Ladda ned bild
Hummersoppa, ett recept ur kokboken
Hummersoppa, ett recept ur kokboken
Ladda ned bild
Lukas Hemnell och Nina Weckström står bakom recepten och texterna i boken
Lukas Hemnell och Nina Weckström står bakom recepten och texterna i boken
Ladda ned bild
Jag är uppvuxen i skärgården och min inspiration och matfilosofi baserar sig långt på vad havet, skogarna och åkrarna i närheten har att erbjuda, berättar Lukas Hemnell.
Jag är uppvuxen i skärgården och min inspiration och matfilosofi baserar sig långt på vad havet, skogarna och åkrarna i närheten har att erbjuda, berättar Lukas Hemnell.
Ladda ned bild
Foto: Robert Lindström
Foto: Robert Lindström
Ladda ned bild

Om

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Följ Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum