Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Nordiska skolan blir verklighet – verksamheten inleds hösten 2024

Dela
I augusti 2024 inleder Nordiska skolan sin verksamhet. Alla barn i Helsingfors är välkomna att ansöka om plats i skolan, oavsett vad deras modersmål eller hemadress är.
Nordiska skolan inleder sin verksamhet i grundskolan Yhtenäiskoulus utrymmen i Kottby.
Nordiska skolan inleder sin verksamhet i grundskolan Yhtenäiskoulus utrymmen i Kottby.

Nordiska skolan är den första skolan i Finland där nordiskt samarbete, nordisk kultur och de nordiska språken betonas i undervisningen.  

Verksamheten inleds i grundskolan Yhtenäiskoulu. Nordiska skolan kommer även att ha ett nära samarbete med Kottby lågstadieskola. 

Inom ramen för Nordiska skolan bildas en helt ny klass som alla kan söka till. Klassen får hälften av undervisningen på svenska och hälften på finska. 

”Jag är glad över att den unika Nordiska skolan förverkligas! Skolan är ett utmärkt alternativ för familjer med en finsktalande och svensktalande vårdnadshavare. Alla barn är ändå välkomna att ansöka om plats i den svensk-finska klassen, oavsett språkkunskaper. De första eleverna i den tvåspråkiga klassen börjar i augusti 2024”, säger Satu Järvenkallas, sektorchef vid fostrans- och utbildningssektorn. 

Finns det fler sökande än platser väljs eleverna ut genom lottning. 

Sari Sola, rektor för grundskolan Yhtenäiskoulu, säger att Nordiska skolan erbjuder Yhtenäiskoulu en möjlighet att utveckla en ny verksamhetskultur som har sina rötter i delaktighet, hållbar utveckling och nordiskt samarbete. 

”I Yhtenäiskoulu ser vi det nordiska och tvåspråkighet som en styrka. Vi kommer att bjuda in hela skolgemenskapen till att utveckla den nya skolan. Hela skolan kommer också att ta del av den nordiska betoningen i läroplanen”, säger hon. 

Yhtenäiskoulu kommer även i fortsättningen att fungera som närskola för områdets finskspråkiga barn. Om ett barns närskola är Yhtenäiskoulu har barnet rätt till en plats i en finskspråkig klass.  

Ytterligare uppgifter: 

Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehelheten, niclas.gronholm@hel.fi, tfn09 310 86225 

Outi Salo, chef för den finskspråkiga grundläggande utbildningen, outi.salo@hel.fi, tfn09 310 86274 

Sari Sola, rektor, Yhtenäiskoulu, sari.sola@hel.fi, tfn 09 310 82301 

 

 

Nyckelord

Kontakter

Mervi Kopomaa-Weymarn
tfn 040 3344628
mervi.kopomaa-weymarn@hel.fi

Bilder

Nordiska skolan inleder sin verksamhet i grundskolan Yhtenäiskoulus utrymmen i Kottby.
Nordiska skolan inleder sin verksamhet i grundskolan Yhtenäiskoulus utrymmen i Kottby.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Sektorn för fostran och utbildning ansvarar för småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen, den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen, den finska yrkesutbildningen och den fria bildningen i Helsingfors. Sektorn består av fyra servicehelheter: småbarnspedagogik, grundläggande utbildning, gymnasie- och yreksutbildning och fritt bildningsarbete samt svenska tjänster. Till sektorn hör dessutom förvaltningsenheter.

Följ Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Uusi laadunarviointijärjestelmä Valssi tukee varhaiskasvatuksen kehittämistä1.6.2023 16:07:29 EEST | Tiedote

Valssi on Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen, Karvin tuottama kansallinen varhaiskasvatuksen digitaalinen laadunarviointijärjestelmä, jolla voidaan arvioida varhaiskasvatuksen toimintakulttuurin vahvuuksia ja kehittämiskohteita. Helsinki on päässyt etulinjassa kokeilemaan Valssia jo kevään aikana Karvin järjestämän pilotin myötä. Kevään pilotissa on Helsingissä ollut mukana kymmenen yksikköä sekä suomenkielisessä että ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum