Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

NordLab tekee uusia toimenpiteitä COVID-19 testauskapasiteetin lisäämiseksi

Jaa

Koronavirustestejä tehdään tällä hetkellä erittäin paljon. Uuden kansallisen COVID-19 strategian myötä näytemäärät kasvavat edelleen. NordLabissa yhtenä keinona testauskapasiteetin lisäämiseksi on otettu käyttöön näytteiden poolaaminen. Se tarkoittaa sitä, että kolmen potilaan COVID-19 testauksen nenänielunäytteet yhdistetään ja analysoidaan.

Maailmanlaajuisesti koronavirustestejä tehdään tällä hetkellä erittäin paljon. Tästä syystä eurooppalainen tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) on antanut suosituksen COVID-19 testaukseen liittyvästä näytteiden poolauksesta. Näytteiden poolaaminen on yksi keino lisätä testauskapasiteettia, varsinkin tilanteessa, jossa valtaosa näytteistä on negatiivisia. Poolamisen aloittamisesta on sovittu yhdessä kansallisesti.

NordLabissa näytteiden poolaaminen tarkoittaa sitä, että kolmen potilaan COVID-19 testauksen nenänielunäytteet yhdistetään ja analysoidaan. Tulosten luotettavuuden varmistamiseksi, voidaan yhdistää maksimissaan kolme näytettä. Mikäli testitulos on negatiivinen, tällöin kaikkien kolmen potilaan testitulokset ovat negatiivisia. Mikäli tulos on positiivinen, tällöin kaikki kolme näytettä analysoidaan uudelleen yksittäisinä näytteinä.

Uuden kansallisen COVID19-strategian myötä näytemäärät tulevat edelleen kasvamaan myös NordLabin alueella. NordLabin asiantuntijat kartoittavat jatkuvasti uusia toimintamalleja, joilla testauskapasiteettia saadaan lisättyä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuija Männistö, johtava lääkäri, NordLab. Puh. 040 635 6432, tuija.mannisto@nordlab.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

NordLab (Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä) tuottaa terveydenhuollon laboratoriopalveluja Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin, Länsi-Pohjan ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla yli 60 toimipisteessä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Hyvinvointialueen tuleva organisaatio, talous ja palvelurakenne suppean poliittisen ryhmän käsittelyssä13.10.2021 16:26:19 EEST | Tiedote

Suppea poliittinen ohjaus- ja seurantaryhmä kokoontui keskiviikkona 13.10. etäkokoukseen. Antti Ollikainen toimi kokouksen puheenjohtajana. Hyvinvointialueen poliittinen rakenne Osana hyvinvointialueen valmistelua on suunniteltu myös tulevan organisaation poliittista rakennetta. Kokouksessa oli asian käsittelyn aikana mukana myös poliittisten piirijärjestöjen edustajat. Hyvinvointialueen ylin päättävä toimielin on vaaleilla valittava aluevaltuusto. Valtuusto päättää tarkemman organisaatiorakenteen. Muut lakisääteiset toimielimet ovat aluehallitus ja tarkastuslautakunta. Aluevaltuustoon tulee Pohjois-Pohjanmaalla 79 jäsentä. Aluehallitukseen tulisi pohjaehdotuksen mukaan 13 jäsentä. Muita toimielimiä olisivat tarkastuslautakunta, yksilöasiainjaosto, aluevaalilautakunta, tulevaisuus-, turvallisuus- ja yhdyspintalautakunnat, ​alueelliset neuvottelukunnat sekä vaikuttamistoimielimet, kuten nuorisovaltuusto ja vanhus- ja vammaisneuvosto. Kokouksessa käytiin keskustelua toimielinrakenteesta,

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme