Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Norovirus aiheutti Korttelitalo Kalasataman koulun ja päiväkodin epidemian

Jaa

Yhdeltä sairastuneelta on löytynyt ulostenäytteistä norovirus, genoryhmä 1. Sairastuneista otetuista näytteistä saadaan lisää tuloksia tällä viikolla. Sairastuneet kärsivät tyypillisistä norovirustaudin oireista, kuten pahoinvoinnista, oksentelusta ja kuumeesta.

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut ja epidemiologinen toiminta selvittävät vatsatautiepidemiaa ja sen mahdollista yhteyttä ruokailuun Korttelitalo Kalasataman peruskoulussa ja päiväkodissa. Tällä hetkellä sairastuneita on tiedossa noin 60. Ensimmäiset sairastumiset havaittiin torstaina 9. toukokuuta 2019.

Koulun ja päiväkodin ruoat valmistetaan koulun keittiössä. Osa päiväkodin lapsista ruokailee päiväkodissa, mutta osa koulun ruokasalissa. Epidemiologinen toiminta on tarkastanut päiväkodin ja koulun tilat ja ympäristöpalvelut keittiötilat perjantaina 10.5.2019 ja ottanut viisi elintarvikenäytettä ja 10 pintapuhtausnäytettä, joista tutkitaan norovirus. Näytteeksi on otettu muun muassa puolalaisia pakastemustaherukoita ja niistä valmistettua hilloa.

Näytteiden tulokset valmistuvat aikaisintaan tiistaina 14.5.2019. Sairastumisten lähdettä selvitetään myös henkilökunnalle tehtävällä ruokailuja koskevalla kyselytutkimuksella.

Koulun ja päiväkodin sekä keittiön pintojen tehopuhdistus on aloitettu lauantaina 11.5.2019.

Norovirus tarttuu erittäin helposti

Norovirus tarttuu helposti suoraan henkilöstä toiseen tai pintojen välityksellä. Noroviruksen tarttumista voi ehkäistä huolellisella käsien pesulla ja pintojen tehostetulla siivouksella. Sairastuneiden työntekijöiden ja elintarviketyössä olevien tulisi olla poissa työstä vähintään kaksi vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elintarvikehuoneistoa koskevat asiat:
Riikka Åberg, elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö
puh. 040 187 3135
riikka.aberg@hel.fi

Sairastuneiden oireet:
Hannele Kotilainen, ylilääkäri, tartuntataudeista vastaava infektiolääkäri
puh. 09 310 51217
hannele.kotilainen@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 16.8.201916.8.2019 15:14:19 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-08-16_Ylja_11_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 30.8.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme