Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Norovirus aiheutti Koskelan monipuolisen palvelukeskuksen ja Laakson sairaalan epidemian

Jaa

Neljältä sairastuneelta on löytynyt ulostenäytteistä norovirus. Sairastuneet kärsivät tyypillisistä norovirustaudin oireista, kuten pahoinvoinnista, oksentelusta ja ripulista. Sairastuneista otetuista näytteistä saadaan lisää tuloksia ensi viikolla.

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut ja epidemiologinen toiminta selvittävät vatsatautiepidemiaa, ja sen mahdollista yhteyttä ruokailuun Koskelan monipuolisessa palvelukeskuksessa ja Laakson sairaalassa. Tällä hetkellä sairastuneita on tiedossa noin 100. Ensimmäiset sairastumiset havaittiin maanantaina 21.5.2018.

Laakson sairaalan ja Koskelan monipuolisen palvelukeskuksen ruoat valmistetaan Koskelan ravintokeskuksessa. Ympäristöpalvelut on tarkastanut Koskelan ravintokeskuksen keittiötilat tiistaina 22.5.2018 ja ottanut 14 elintarvikenäytettä. Näytteiden tulokset valmistuvat aikaisintaan torstaina 24.5.2018 iltapäivällä. Ravintokeskuksen tiloissa ja toiminnassa ei havaittu erityistä huomautettavaa.

Ravintokeskuksessa sekä potilas- ja asukastiloissa on tehty pintojen tehopuhdistus heti, kun tiedot sairastumisista tulivat. Ravintokeskus on avoinna normaalisti. Asukastilojen puhdistukset on aloitettu jo eilen.

Norovirus tarttuu erittäin helposti

Norovirus tarttuu helposti suoraan henkilöstä toiseen tai pintojen välityksellä. Noroviruksen tarttumista voi ehkäistä huolellisella käsien pesulla. Sairastuneiden työntekijöiden ja elintarviketyössä olevien tulisi olla poissa työstä vähintään kaksi vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen.

Lisätietoja noroviruksesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen www-sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/norovirus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elintarvikehuoneistoa koskevat asiat:
Anne Kärnä, elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö (vs.)
puh. 09 310 29705
anne.karna@hel.fi

Sairastuneiden oireet:
Hannele Kotilainen, ylilääkäri, tartuntataudeista vastaava infektiolääkäri
puh. 050 57 29 550
hannele.kotilainen@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme