Maanmittauslaitos

Nu kan du följa hur övergången till bostadsdatasystemet fortskrider

Dela

Vill du se hur husbolagens aktieböcker fyller Finlands nya basregister för ägande av boende, bostadsdatasystemet? Registret omfattar redan över 80 procent av bostadsaktiebolagen i Ranua och Tervola, men i tiotals kommuner reagerar man långsamt på husbolagens lagstadgade skyldighet. Husbolag ska överföra sina aktieböcker till bostadsdatasystemet före utgången av 2023.

bild: Riku Nikkilä
bild: Riku Nikkilä

Du kan nu följa antalet bostadsaktiebolag som överförts till bostadsdatasystemet i Lantmäteriverkets tjänst på adressen www.osakehuoneistorekisteri.fi. Lantmäteriverket publicerar färsk statistik per kommun och landskap en gång i månaden per kalendermånad.

För kommunerna omfattar statistiken antalet husbolag som överförts till bostadsdatasystemet, det totala antalet husbolag i aktiebolagsform samt den procentuella andelen av bolag som överförts till systemet av alla husbolag.

I 13 kommuner finns redan minst hälften av husbolagen i bostadsdatasystemet

För närvarande täcker bostadsdatasystemet 11,9 procent av Finlands husbolag, av vilka det finns omkring 90 000.

Aktiviteten varierar kraftigt per landskap och kommun. I Mellersta Österbotten har övergången till bostadsdatasystemet inletts endast i tre kommuner samtidigt som överföringar har gjorts i varje kommun i Kajanaland.

I 13 kommuner finns redan minst hälften av husbolagen i bostadsdatasystemet. I spetsen går Ranua och Tervola där redan över 80 procent av husbolagen har gjort den nödvändiga överföringen. I Tervola finns det endast två husbolag kvar som ännu inte har gjort överföringen, så Tervola kan mycket väl bli den första kommunen som har helt övergått till bostadsdatasystemet. Av stora kommuner med över hundra husbolag har Loimaa (60,3 procent) och Pieksämäki (58,2 procent) varit mest aktiva.

Tyvärr har överföringen inte kommit i gång alls i många kommuner. Till exempel i Storå, Soini, Heinävesi, Kangasniemi och Pihtipudas är antalet överförda husbolag en rund nolla tillsvidare.

Så överför du husbolaget till bostadsdatasystemet

Lantmäteriverket uppmuntrar husbolagen att övergå till bostadsdatasystemet så snart som möjligt. Stöd för aktieboksöverföringen kan fås per telefon på vardagar eller via en webblankett:
- Telefontjänsten är öppen vardagar kl. 9–12 på 029 530 1144
- Webblankett

Om husbolaget sköter disponentskapet själv kan en företrädare för bolaget överföra aktieboken i Lantmäteriverkets aktieboksöverföringstjänst, som redan innehåller grunduppgifterna för överföringen av husbolagets aktiebok.

Om bolaget har en professionell disponent sköter disponentbyrån överföringarna av aktieböcker enligt sin egen tidtabell. 

Nyckelord

Kontakter

Mera information

Bilder

bild: Riku Nikkilä
bild: Riku Nikkilä
Ladda ned bild

Länkar

Om

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Vi utför lantmäteriförrättningar, upprätthåller uppgifter om fastigheter och aktielägenheter, sörjer för registreringar av äganderätter och inteckningar, producerar kartmaterial samt främjar forskning inom geografisk information.

Lantmäteriverket

 

Följ Maanmittauslaitos

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Maanmittauslaitos

Nyt voit itse seurata huoneistotietojärjestelmään siirtymistä23.1.2023 07:31:37 EET | Tiedote

Haluatko seurata, miten uusi suomalainen asumisen omistuksen perusrekisteri, huoneistotietojärjestelmä, täyttyy taloyhtiöiden osakeluetteloista? Rekisteri kattaa jo yli 80 % asunto-osakeyhtiöistä Ranualla ja Tervolassa, mutta kymmenissä kunnissa heräillään taloyhtiöiden lakisääteiseen velvollisuuteen hitaasti. Taloyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum