Vaasan kaupunki - Vasa stad

Nu söks nya idrottsklassare!

Dela

Sjätteklassare i Vasaregionen kan nu söka till idrottsklassen vid Onkilahden yhtenäiskoulu. Ansökningstiden är 10.1–10.2.2020.

Bild: Mikael Matikainen
Bild: Mikael Matikainen

Onkilahden yhtenäiskoulu har sedan hösten 2017 varit med i det riksomfattande försöket med idrottsskolor, där eleverna får färdigheter för att på ett framgångsrikt sätt kombinera studier och idrott. 

Till idrottsklassen tas 21 elever. I skolan finns egna idrottsklasser för elever i klasserna 7, 8 och 9, säger tf rektorn för Onkilahden yhtenäiskoulu Elise Hytönen. 

Till idrottsklassen ansöker man genom att fylla i en elektronisk blankett, sähköinen hakulomake , som är öppen under tiden 10.1–10.2. Efter ansökningsskedet får eleverna en kallelse till ett lämplighetstest.

För Vasaregionens svenskspråkiga elever erbjuds från och med läsåret 2019–2020 en egen idrottsklass i Korsholms högstadium.

Avgångsbetyg till de första idrottsklasseleverna på våren 

Gymnastiklektionerna i idrottsklasserna består av gymnastik som är gemensam för alla, tillvalsämnestimmar och några tilläggstimmar.  

På sjunde klassen är det sex timmar, på åttonde klassen åtta timmar och på nionde klassen nio timmar gymnastik i veckan. Idrottsklassens elever har också möjlighet att i tillvalsämnestimmarna inkludera den träning för åk 7–9 som föreningarna ordnar och till vilken man söker skilt på våren, säger Hytönen.  

Enligt rektorn har försöket med idrottsklasser lyckats utmärkt och befäst sin plats i Onkilahden yhtenäiskoulu under de tre gångna åren.  

Den här våren får de första idrottsklasseleverna avgångsbetyg. Eleverna är entusiastiska och motiverade, och de har också skött sitt övriga skolarbete bra.  

I försöket är 14 kommuner med  

Jens Wallin, som är ansvarig koordinator för utvecklingen av åk 7–9-skedet berättar att i följande skede av försöket koncentrerar man sig speciellt på utvecklandet av träningens innehåll i samarbete med idrottsföreningarna.  

I försöket med idrottsskolor, vilket koordineras av Olympiakommittén, deltar 25 skolor för årskurserna 7–9 från 14 olika kommuner.

Kontakter

Elise Hytönen, tf rektor vid Onkilahden yhtenäiskoulu, tfn 040 822 8803, elise.hytonen@edu.vaasa.fi   

Jens Wallin, ansvarig koordinator för utvecklingen av åk 7–9-skedet, tfn 050 535 5499, jens.wallin@korsholm.fi  

Bilder

Bild: Mikael Matikainen
Bild: Mikael Matikainen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum