Vaasan kaupunki - Vasa stad

Nu söks nya idrottsklassare!

Dela

Sjätteklassare i Vasaregionen kan nu söka till idrottsklassen vid Onkilahden yhtenäiskoulu. Ansökningstiden är 9.1-5.2.2023.

Onkilahden yhtenäiskoulu är med i Olympiska kommitténs riksomfattande idrottsverksamhet för skolor med åk 7–9, där eleverna får färdigheter för att på ett framgångsrikt sätt kombinera studier och idrott.

- Idrottsklassens mål är att möjliggöra en bra dag för den unga idrottaren. I skolan finns egna idrottsklasser för elever i åk 7, 8 och 9. Till idrottsklassen tas 21 elever, berättar Onkilahden yhtenäiskoulus rektor Jari Jaskari.

Till idrottsklassen ansöker man genom att fylla i en elektronisk blankett, som är öppen under tiden 9.1-5.2.2023. Efter ansökningsskedet får eleverna en kallelse till ett lämplighetstest som ordnas 16.2.2023. En separat kallelse till testet kommer efter ansökningstiden. Läs mer: www.soveltuvuuskoe.fi.

Unga får hjälp i att kombinera idrott och skolgång

Målet med idrottsakademins program är att främja elevernas tillväxt till målinriktade idrottare, utveckla färdigheterna och kompetensen inom olika delområden samt stöda ungdomarna i att kombinera idrott och skolgång bl.a. i fråga om tidsanvändningen.

- På sjunde klassen är det sex timmar, på åttonde klassen åtta timmar och på nionde klassen nio timmar gymnastik i veckan i samband med skoldagen. Även alla elevens tillvalsämnen anknyter till idrott och träning, berättar Onkilahden yhtenäiskoulus idrottskoordinator Kari Vedenjuoksu.

För innehållet i träningen och gymnastiktimmarna i åk 7–9 svarar Onkilahden yhtenäiskoulus gymnastiklärare samt tränarna vid Vasaregionens idrottsakademi. Kärnan i verksamheten är att träna sina motoriska färdigheter och fysiska egenskaper.

För Vasaregionens svenskspråkiga elever erbjuds en egen idrottsklass i Korsholms högstadium.

Läs mera om idrotten i åk 7–9 på Finlands Olympiska kommittés webbplats: www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/urheiluakatemiaohjelma/ylakoulutoiminta

Nyckelord

Kontakter

Onkilahden yhtenäiskoulu, rektor Jari Jaskari, tfn 040 158 9640, jari.jaskari@edu.vaasa.fi

Onkilahden yhtenäiskoulu, idrottskoordinator Kari Vedenjuoksu, tfn 050 536 0158, kari.vedenjuoksu@edu.vaasa.fi

Vasaregionens idrottsakademi, verksamhetsledare Jens Wallin, puh. 050 535 5499, jens.wallin@vsua.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig. 

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum