Tampereen yliopisto

Nuoret kaipaavat arkeensa turvallisia verkkotiloja, ympäristöystävällistä teknologiaa ja monipuolisia sisältöjä

Jaa

Nuoret haluavat hallita nykyistä paremmin älypuhelimen ja sosiaalisen median käyttöään. Median loputtoman tarjonnan ja koukuttavien algoritmien kanssa tasapainoilu on kuormittavaa ja usein myös riski turvallisuudelle. Nuoret toivovat, että tulevaisuudessa mediaa voisi käyttää ilman pelkoa yksityisyydensuojan ja hyvinvoinnin menettämisestä. He kaipaavat turvallisia verkkotiloja ja ympäristöystävällistä teknologiaa. Erityisesti nuoria huolestuttavat sovellukset ja sisällöt, jotka ohjaavat arkea liikaa ja aiheuttavat sosiaalista painetta.

Tämä ilmenee Tulevaisuuden media-arki nuorten kuvittelemana -hankkeen tuoreesta tutkimusraportista. Hankkeessa toteutettiin 16–30-vuotiaille suunnattu, nuorten mediankäyttöä ja siihen liittyviä tulevaisuuden toiveita kartoittava verkkokysely. Lisäksi kehitettiin ja pilotoitiin työpajamalli tulevaisuuden media-arjen kuvittelemiseen.

Hankkeessa järjestetyissä työpajoissa nuoret kuvittelivat tuokioita vuoden 2030 media-arjesta. Kuvitelmissa seikkailivat osallistujien itsensä kehittelemät hahmot. Työpajoissa nuoret heittäytyivät kuvittelemaan innostuneesti ja kommentoivat kriittisesti sekä mediaa että yhteiskuntaa. He esimerkiksi esittivät toiveita älylaitteiden vaatiman sähköntuotannon ympäristöystävällisyydestä ja työolojen parantamisesta laitteiden valmistuksessa. Lisäksi nuoret arvioivat tarkkanäköisesti verkkoläsnäoloon johtavia syitä ja siitä aiheutuvia haittoja.

— Niin teknologiayhtiöiden kuin poliittisten puolueiden ja päättäjien olisikin syytä kuunnella herkällä korvalla nuorten ajatuksia tulevaisuuden mediasta, kiteyttää hankkeen toinen tutkija, tutkijatohtori Minna Saariketo Aalto-yliopistosta.

Kuvittelutyöpajoissa tavoitteena ei ollut ennakoida tulevaisuutta vaan nimenomaan kuvitella sitä. Työpajatyöskentelyssä haluttiin tarjota nuorille tila tuoda julki tulevaisuutta koskevia käsityksiä, toiveita ja pelkoja. Työpajojen keskusteluissa nuoret nostivatkin esiin muun muassa ympäristöön ja ilmastonmuutokseen liittyviä kysymyksiä ja ilmaisivat huolensa siitä, että nämä ongelmat olisivat edelleen vuonna 2030 ratkaisematta.

Tutkimushankkeen keskeinen tavoite oli virittää ja haastaa nuoret pohtimaan, millaista media-arkea he haluaisivat elää. Toisenlaisen media-arjen kuvitteleminen osoittautui kuitenkin käytännössä vaikeaksi.

— Aikaisemmissakin tutkimuksissa on havaittu, että teknojättien hallitsemalle media-arjelle on vaikea kuvitella vaihtoehtoja, Saariketo huomauttaa.

— Juuri siksi tulevaisuuden kuvittelemisen taito on erityisen tärkeä. Tulevaisuus syntyy teoista, joita teemme nyt.

Kesäkuussa 2020 alkanut tutkimushanke toteutettiin Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan Comet-tutkimuskeskuksen ja Aalto-yliopiston Informaatioverkostojen koulutusohjelman yhteistyönä. Hankkeen yhteistyökumppanit olivat Yleisradio ja Turun Sanomat, ja hanketta rahoitti Media-alan tutkimussäätiö osana Nuoret ja media -hakuaan.  

Hankkeen loppuraportti Vähemmän koukuttavia algoritmeja on vapaasti saatavilla Tampereen yliopiston avoimessa julkaisuarkistossa Trepossa
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-2037-9

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori Minna Saariketo
040 419 4447

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Uudet mallit ja uusi mittausmenetelmä helpottavat uusiutuvien energianlähteiden liittämistä sähköverkkoon15.9.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvia energialähteitä liitetään sähköverkkoon jatkuvasti lisää tehoelektroniikkaa hyödyntäen. Laitteiden määrän kasvaessa vuorovaikutukset laitteiden välillä voivat kuitenkin johtaa epästabiiliuteen. Mallintamalla epälineaarisuuksia ja nopealla laajakaistamittauksella mahdollisia riskejä voidaan havaita ennakkoon, selviää Matias Bergin väitöskirjassa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää, kun uusiutuvia energialähteitä liitetään sähköverkkoon.

NYT!-tutkimus: Yhä nuoremmat lapset haluavat osallistua ekokriisin ratkaisemiseen14.9.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Tampereen yliopistossa vuonna 2020 käynnistyneen alaikäisten ympäristökansalaisuutta selvittävän NYT!-hankkeen kenttätyö on aktiivisimmillaan: kuluvan syksyn aikana leirikoulupiloteissa tutkijat viettävät nuorten kanssa aikaa luonnossa seikkailullisten aktiviteettien parissa ja keskusteluttavat heitä siitä, millaisia esteitä ja mahdollisuuksia heillä on toimia ekokriisin ratkaisemiseksi.

Päihteiden käytön koetut hyödyt ja päihdepolitiikan koetut haitat tulisi ottaa julkiseen keskusteluun9.9.2021 11:47:28 EEST | Tiedote

Varsinkin opiskelijoiden parissa käytetyt ”älylääkkeet” ja muut kognitiota mahdollisesti tehostavat psykoaktiiviset aineet ovat viime vuosina herättäneet laajaa kansainvälistä keskustelua. VTM, lääketieteellisen antropologian maisteri Aleksi Hupli tarkastelee kyseistä ilmiötä sosiologian väitöskirjassaan. Väitöskirjan tulokset herättävät useita bioeettisiä ja päihdepoliittisia kysymyksiä laittomiksi luokiteltujen huumeiden ja laillisiksi määriteltyjen lääkkeiden välisestä hämärtyneestä rajapinnasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme