Nuoret kokevat seurustelusuhteissa vakavaa väkivaltaa
Nuoret kokevat seurustelusuhteissa monenlaista väkivaltaa. Nuori ei välttämättä tiedä, millainen kohtelu kuuluu seurustelusuhteeseen ja mikä ei ole ok. Ihana seurustelu -kampanja muistuttaa, että seurustelun kuuluu olla ennen kaikkea ihanaa.

Monen nuoren kohdalla seurustelusuhteet tarkoittavat uusien myönteisten asioiden kokemista ja parisuhteen opettelua yhdessä kumppanin kanssa. Seurustelun pelisäännöt voivat kuitenkin osalle olla vielä vieraita. Varsinkin silloin, jos ei ole itse saanut terveen ja tasavertaisen parisuhteen mallia lähipiiristään.
– Monelle nuorelle voi olla epäselvää, millainen käytös seurustelusuhteessa on hyväksyttävää ja esimerkiksi mustasukkaista käytöstä saatetaan pitää rakkautena. Meillä aikuisilla on vastuu siitä, että nuoret oppivat, millaista turvallinen ja ihana seurustelu on, projektipäällikkö Ilona Mäki Ensi- ja turvakotien liitosta sanoo.
Ensi- ja turvakotien liiton Ihana seurustelu -somekampanja käynnistyi 13. kesäkuuta. TikTokissa tapahtuvan kampanjan kautta nuoria kutsutaan mukaan välittämään tietoa ihanasta, hyvinvoivasta ja turvallisesta seurustelusta. Positiivisen tulokulman kautta tuetaan nuorten keskinäistä keskustelua siitä, mikä seurustelussa on ok ja mikä ei.
Nuorten kokema seurusteluväkivalta on vakavaa
Ensi- ja turvakotien liitto selvitti nuorten kohtaamaa seurusteluväkivaltaa vuonna 2019. Tuolloin verkkokyselyyn vastanneista nuorista 75 % kertoi kokeneensa väkivaltaa seurustelusuhteessa. Joka neljäs vastanneista nuorista oli raiskattu seurustelusuhteessa. Joka toinen oli saanut fyysisiä vammoja väkivallan seurauksena ja joka kolmas oli käyttäytynyt väkivaltaisesti itseään kohtaan. Lähes jokainen oli kokenut ahdistuneisuutta, syyllisyyttä ja pelkoa seurusteluväkivallan seurauksena.
Selvitys toi esille väkivallan moninaisuuden nuorten elämässä. Verkkokyselyyn vastanneista valtaosa oli kokenut haukkumista ja nimittelyä. Yli puolet oli kokenut pelottelua ja pakottamista tai painostamista johonkin sellaiseen, mitä ei olisi halunnut tehdä. Fyysinen väkivalta näyttäytyi tönimisenä, vaatteista repimisenä, heittämisenä seinää vasten tai lyömisenä avokämmenellä. Seksuaaliväkivallan kohdalla nuoret kertoivat kokeneensa pakottamista tai painostamista sellaisiin seksuaalisiin tekoihin, mitä eivät olisi halunneet tehdä. Valitettavan monen nuoren kohdalla väkivalta oli jatkunut myös parisuhteen päätyttyä eron jälkeisenä vainona.
Ensi- ja turvakotien liiton toteuttamaan kyselyyn vastattiin nimettömänä liiton verkkosivuilla ja lähisuhdeväkivaltaan keskittyvällä Nettiturvakoti.fi -verkkosivustolla. Valtakunnalliseen verkkokyselyyn vastasi kesän 2019 aikana 290 nuorta.
– Seurusteluväkivaltaa on mahdollista ehkäistä puhumalla nuorten kanssa tunteista, tarpeista ja hyväksyttävästä käytöksestä. On tärkeää lisätä nuorten ja aikuisten tietoutta hyvästä seurustelusta ja seurusteluväkivallan monista muodoista. Tuomalla aihetta yleiseen keskusteluun myös asian puheeksi ottaminen ja avun hakeminen helpottuu. Nuoren on helpompi kertoa omista kokemuksistaan, kun hänellä on tunne, että asiasta on turvallista puhua ja hän ei ole kokemustensa kanssa yksin, Mäki sanoo.
Ensi- ja turvakotien liiton lasten ja nuorten chatissa voi keskustella ammattilaisen kanssa arkisin ko 15-18. Reilu viidesosa chatissa käydyistä keskusteluissa käsittelee väkivaltaa.
Nuoret kehittävät ennaltaehkäisevää väkivaltatyötä
Nuoret väkivaltaa vastaan -hankkeessa vahvistetaan vuosina 2022-23 nuorten tietoutta turvallisista ihmissuhteista, lähisuhdeväkivallasta, sukupuoliroolien liittymisestä ilmiöön sekä avun saannin mahdollisuuksista.
Toimintaa kehitetään yhdessä seitsemän alueellisen yhdistyksen kanssa. Nuoret kutsutaan mukaan kehittämiseen ja vapaaehtoistoimintaan niin alueellisesti kuin valtakunnallisesti discord-alustalla. Kehittäjäryhmät koostuvat 16–29-vuotiasta nuorista, jotka haluavat toimia turvallisemman yhteiskunnan puolesta.
– Tavoitteena on, että hankkeen päätyttyä meillä on uusia tapoja toteuttaa nuorilähtöistä ennaltaehkäisevää väkivaltatyötä ja ennen kaikkea toivomme, että nuorten osallisuus turvallisen yhteiskunnan rakentamisessa on vahvistunut, sanoo projektipäällikkö Ilona Mäki.
Kuvitus: Venla Vaattovaara
Lisätietoja:
Ilona Mäki, projektipäällikkö, Ensi- ja turvakotien liitto, p. 0505564866, ilona.maki@etkl.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilona Mäki, projektipäällikkö, Ensi- ja turvakotien liitto, p. 0505564866, ilona.maki@etkl.fi
Kuvat

Linkit
- Lasten ja nuorten chat on avoinna arkisin klo 15-18. Chatissa voit keskustella nimettömänä ammattilaisen kanssa.
- Nettiturvakoti on Ensi- ja turvakotien liiton verkkopalvelu. Nettiturvakoti auttaa väkivallan kaikkia osapuolia tarjoamalla heille tietoa ja keskusteluapua.
- Seuraa Ihana seurustelu -kampanjaa Tiktokissa
Tietoja julkaisijasta

Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI
09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi
Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Apua väkivaltaan saa koko kesän21.6.2022 13:28:28 EEST | Tiedote
Lomakausi saattaa kärjistää tilanteita kotona. Apua lähisuhdeväkivaltaan on saatavilla myös juhannuksena. Ensi- ja turvakotien liiton chatit ja turvakodit ovat avoinna läpi kesän.
Päihdeongelmaisten vauvaperheiden kuntoutus vaikeuksissa14.6.2022 08:55:14 EEST | Tiedote
Päihteitä käyttävien odottavien ja vauvaperheiden kuntoutukseen pääsy on vaarantunut. Kunnissa ohjautuminen ympärivuorokautiseen kuntoutukseen ei toimi, vaikka päihteiden käyttö on lisääntynyt. Viime vuosina valtio on varannut erillisen määrärahan päihdeäitien palveluihin siirtymävaiheena soteen. Sotemyllerrys jatkuu, mutta valtion talousarviosta puuttuu määräraha siirtymänä soteen ensi vuodelle.
Hyvä teko lapselle -palkinto Ruuhkavuosirakkautta-podcastille30.5.2022 16:16:00 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liitto on myöntänyt Hyvä teko lapselle -palkinnon 2021 Ruuhkavuosirakkautta-podcastille ja sen tekijöille Heta Kärjelle ja Krista Pohjanlehdolle. He ovat podcastissaan lisänneet myönteisempää puhetta lapsiperhearjesta ja ruuhkavuosista. Kärjen ja Pohjanlehdon tapa käsitellä ruuhkavuosiarkea tukee hienolla tavalla lapsiperheiden jaksamista.
Vaunulenkki vauvoille -kampanjalla autetaan Ukrainan sodasta paenneita vauvoja ja lapsia4.5.2022 14:08:22 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liitto aloittaa uudenlaisen kampanjan, jossa kerätään kävellen varoja Ukrainasta paenneille lapsille. Lahjoitusvaroilla kustannetaan vaippoja, tuttipulloja ja muita välttämättömiä tarvikkeita sekä tukea vanhemmuuteen sotaa paenneille perheille.
Ensi- ja turvakotien liitto: Järjestöjen tarjoama apu tulee turvata25.4.2022 14:22:49 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liitosta haki viime vuonna apua lähes 24 000 henkilöä. Määrä on pysynyt ennätyksellisen korkeana koko korona-ajan. Erityisesti apua haetaan lähisuhdeväkivallan ja perheen jaksamisen ongelmien vuoksi. Liitto on huolissaan järjestöjen auttamistyön jatkumisesta hyvinvointialueilla ja toimintaedellytysten säilymisestä kunnissa tulevaisuudessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme