Helsingin Diakonissalaitos

Nuoret syrjäytyvät Suomessa - yhteistoiminnalla tehokasta apua

Jaa

Yli 50 000 suomalaisnuorta on jäänyt koulun ja työn ulkopuolelle. Ilman toimivaa tukea he ovat vaarassa syrjäytyä. Tilanteen korjaamiseen tarvitaan kuntien, järjestöjen ja yritysten yhteistoimintaa.

Suomalaisen yhteiskunnan näkökulmasta nuorten syrjäytyminen on vakava ongelma, joka tulee sekä taloudellisesti että inhimillisesti kalliiksi. 15-29-vuotiaista nuorista jopa reilut 50 000 on jäänyt koulu- ja työelämän ulkopuolelle. Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos-palveluissa on havaittu, että nuorten syrjäytymisriski syvenee usein nuoruusiässä, eikä kaikkien nuorten tukiverkko takaa tasa-arvoisia lähtökohtia elämään.

Vamoksen palvelualuejohtaja Sari Nybergin mukaan osa nuorista jää yksin ongelmiensa kanssa. Tällöin apu tulee usein liian myöhään tai on yksipuolista.

”Jos nuori on kauan työn ja koulutuksen ulkopuolella, ongelmat kumuloituvat ja riski syrjäytyä kasvaa. Mitä suuremmiksi ongelmat pääsevät, sitä vaikeampaa - ja kalliimpaa - niitä on hoitaa.”

Yhteistoiminnassa ratkaisunavain

Nybergin mukaan syrjäytymisvaarassa olevat nuoret tarvitsevat monipuolisia ja räätälöityjä palveluita, jotka lähtevät nuoren tarpeista. Koska mikään toimija ei pysty yksin vastaamaan kaikkiin tarpeisiin, palvelut on tuotettava yhteistoiminnassa julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa.

Esimerkiksi Vamos on pystynyt tukemaan nuoria vaikuttavasti yhteistoiminnan avulla.

”Nuoret tarvitsevat yksilöllistä tukea, ohjausta ja valmennusta, joka on helposti saatavilla ja oman työntekijän koordinoimaa. Näin voidaan tukea nuorta kiinnittymään kestävästi koulutukseen ja työelämään”, Nyberg sanoo.

Vastaavat ennaltaehkäisevät ja hyvinvointipalvelut ovat usein helppoja säästökohteita. Siksi Nybergin mielestä yhteistoiminnan tarve korostuu entisestään.

”Palveluiden integroiminen yhteistoiminnassa on välttämätöntä. Siiloutuminen ei ole yhteiskunnan saati nuorten etu. Yksikään nuori ei ansaitse sitä ahdistusta ja turvattomuutta, jonka ongelmien kasautuminen aiheuttaa. Etenkin, kun nuoria voidaan tukea vaikuttavasti: esimerkiksi Vamoksen nuorista 53 prosenttia pääsee jakson aikana kouluun tai töihin.”

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Palvelualuejohtaja Sari Nyberg, Vamos-palvelut, Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö. Kuva: Pertti Nisonen
Palvelualuejohtaja Sari Nyberg, Vamos-palvelut, Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö. Kuva: Pertti Nisonen
Lataa
Helsingin Daikonissalaitos 150 vuotta
Helsingin Daikonissalaitos 150 vuotta
Lataa
Helsingfors Diakonissanstalt 150 år
Helsingfors Diakonissanstalt 150 år
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Diakonissalaitos
Helsingin Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Helsingin Diakonissalaitoksen nuorten Vamos-palvelut ovat mukana Kuntamarkkinoilla 13.-14.9. Vamos on matalan kynnyksen toimintaa, jonka tarkoituksena on vahvistaa nuorten voimavaroja ja tukea kiinnittymään koulutukseen tai työhön. Vamos toimii kuudella paikkakunnalla: Helsingissä, Espoossa, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa ja Turussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Diakonissalaitos

MUISTUTUSKUTSU: Diakonissalaitos etsii rajoja teatterin avulla28.8.2017 12:15Tiedote

Mediatiedote 28.8.2017. Ylihuomenna keskiviikkona Diakonissalaitoksen kortteli Helsingin Alppikadulla muuttuu näyttämöksi. TÄSSÄ MENEE RAJA - LAULU UNELMIEN HUOMISESTA on esitys, joka juhlistaa Diakonissalaitoksen 150-vuotista taivalta heikoimman puolustajana. Valtaa ja rajoja pohtiva yhteisöllinen teatteriprosessi ja -esitys valittiin osaksi opetus- ja kulttuuriministeriön strategista kokeilua kulttuurin ja taiteen vaikutuksista hyvinvointiin. Koko Alppikadun kortteli erilaisine ihmiseen on mukana tuotannossa.

Diakonissalaitos kokeilee ja etsii rajoja teatterin avulla18.8.2017 11:40Tiedote

Mediatiedote 18.8.2017. TÄSSÄ MENEE RAJA - LAULU UNELMIEN HUOMISESTA on esitys, joka juhlistaa Helsingin Diakonissalaitoksen (HDL) taivalta heikoimman puolustajana. Valtaa ja rajoja pohtiva yhteisöllinen teatteriprosessi ja -esitys valittiin osaksi opetus- ja kulttuuriministeriön strategista kokeilua kulttuurin ja taiteen vaikutuksista hyvinvointiin. Koko HDL:n Alppikadun kortteli erilaisine ihmiseen on mukana tuotannossa. Esityspaikkana toimivaan kortteliin voit tutustua jo viikkoa aiemmin Diakonissalaitoksen kaikille avoimessa ja ilmaisessa korttelijuhlassa.

Turvattomat-hanke tuo tukea kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneiden kotiinpaluuseen17.8.2017 10:19Tiedote

Pääkaupunkiseudulla on käynnistynyt hanke kielteisen turvapaikkapäätöksen ja vastaanottopalveluiden päättymisen jälkeen Suomeen maahan jääneille henkilöille. Turvattomat -hankkeessa järjestetään näille henkilöille psykososiaalista tukea, neuvontaa, palveluohjausta, päiväkeskustoimintaa ja tietoa vapaaehtoisesta paluusta. Tavoitteena on, että Suomeen ei synny ilman maassaolo-oikeutta oleskelevien ihmisten joukkoa, joka ei saa oikeata tietoa eikä palveluita. Turvattomat-hankkeen toteuttaa Helsingin Diakonissalaitos (HDL) yhteistyössä Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) ja Maahanmuuttoviraston (Migri) kanssa. 1.7.2017-30.6.2018 toteutettava hanke täydentää viranomaistyötä.

Kutsu medialle 11.8.2017: Korttelijuhla 24.8. - Taiteen ja kulttuurin vahvistava voima!11.8.2017 15:17Kutsu

Helsingin Diakonissalaitos (HDL) viettää tänä vuonna 150-vuotisjuhlaansa. Juhlavuoden päätapahtumamme on Helsingin Alppikadulla vietettävä Korttelijuhla 24.8.2017 klo 11-17. Korttelijuhla on kaikille avoin tilaisuus, jossa juhlivat yhdessä yhteistyökumppanimme, vaikuttajat, asiakkaamme, työntekijämme sekä kaupunkilaiset. Juhlassa tarjoamme kävijöille musiikkia, taidetta, toimintaa ja yhteisöllisen tavan viettää päivää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme