Ikano Bank AB (julk), Suomen sivuliike

Nuori, näin varaudut oman kodin raha-asioiden pyörittämiseen

Jaa

Syksyn tullen moni nuori aloittaa opiskelut toisella paikkakunnalla, ja edessä on muutto ensimmäiseen omaan kotiin. Kun kodin raha-asiat ovat aikaisemmin olleet pääasiassa omien vanhempien käsissä, edessä saattaa olla yllätyksiä. Miten oman talouden pyörittämiseen kannattaa varautua?

Tulot ja menot tasapainoon ja vähän rahaa säästöön. Tässä on Ikano Bankin analyytikko Jari Haapasalmen yksinkertaiselta kuulostava resepti raha-asioiden hoitamiseen opiskelijataloudessa.

- Omaan kotiin muuttanut nuori ei voi luottaa siihen, että vanhemmat pystyvät aina auttamaan raha-asioissa, vaan omasta taloudesta kannattaa opetella huolehtimaan alusta asti, Haapasalmi muistuttaa.

Jo kodin perustaminen vie pinon euroja, kun uuteen kotiin pitää hankkia muun muassa astioita ja huonekaluja. Sen jälkeen säännöllisiä menoja ovat esimerkiksi vuokra, sähkölasku, puhelinlasku, julkisen liikenteen kustannukset, ruoka ja niin edelleen. Menot sekä tiedossa olevat tulot – olivat ne sitten opintotukea tai mahdollista palkkatuloa – kannattaa kirjata ylös. Näin pysyy paremmin kärryillä siitä, miten paljon rahaa tulee ja menee.

- Laskelmia kannattaa tehdä pidemmälläkin aikavälillä, jotta pystyy ottamaan huomioon myös menot, jotka eivät toistu joka kuukausi. Esimerkiksi vakuutusmaksut saattavat tulla maksettavaksi neljä kertaa vuodessa, ja niihinkin pitää osata varautua, Haapasalmi sanoo.

- Puolen vuoden päähän yltävät laskelmat saattavat kuulostaa liian pitkälle viedyiltä. Mutta eivät ne ole, vaan laskelmien avulla voi kerryttää hyvän pesämunan, jota voi käyttää sitten, kun tulee yllättäviä kustannuksia.

Opiskelijabudjetti on tunnetusti pieni, mutta Haapasalmi kannustaa silti säästämään edes pieniä summia.

- Säästämisessä auttaa, kun tekee fiksuja ostoksia, rajoittaa isompien hankintojen tekemistä ja esimerkiksi käyttää tarjouksia hyväksi. Sillä on iso merkitys, kun ymmärtää, miten paljon rahaa on käytettävissä ja mihin sitä menee.

Lisätietoja:

Analyytikko Jari Haapasalmi

Ikano Bank

jari.haapasalmi(at)ikano.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Ikano Bank AB (julk), Suomen sivuliike
Ikano Bank AB (julk), Suomen sivuliike
PL 85
02600 Espoo

010 7735 718https://bank.ikano/fi/

Me Ikano Bankissa rakennamme tulevaisuutta asiakkaidemme kanssa. Tarjoamme reiluja leasing-ratkaisuja liike-elämälle sekä luotettavaa rahoitusta kuluttajille. Tapoihimme kuuluu, että meillä tavataan asiakkaita, puhutaan suoraan ja tehdään asiat helpoiksi. Olemme lähtöisin samasta konsernista kuin IKEA.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ikano Bank AB (julk), Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme