Turun NMKY – YMCA Turku

NUORILLE KOHTAAMISIA JA YHDESSÄ TEKEMISTÄ PANDEMIA-AJAN JÄLKEEN

Jaa

Maailman mielenterveyspäivänä 10.10. pyritään lisäämään tietoisuutta maailman mielenterveysongelmien laajasta kirjosta ja tukemaan paikallisia kampanjoita mielenterveyden edistämiseksi. Turun NMKY:n virkistymistä- ja vertaisuutta hanke tarjoaa nuorille sekä heidän lähipiirilleen mahdollisuuksia kohtaamiseen ja yhdessä tekemiseen. Virkistävällä toiminnalla ja vertaisryhmän tuella vahvistetaan nuorten voimavaroja.

Nuorten tyytyväisyys elämäänsä on 90-luvulta asti käytetyn nuorisobarometrin tulosten mukaan vuonna 2020 ollut matalammalla, kuin koskaan aikaisemmin mittauksen historiassa. Koronapandemialla on ollut suoria vaikutuksia nuorten työllistymiseen, harrastustoimintaan sekä erilaisten tilaisuuksien järjestymiseen. Osa nuorille tärkeistä elämän merkkipaaluista, kuten rippi- tai valmistujaisjuhlat, vanhojentanssit ja muita tapahtumia jouduttiin lykkäämään tulevaisuuteen tai perumaan kokonaan.

Koronapandemialla on ollut valtava vaikutus ihmisten mielenterveyteen. Vaikutukset ovat kohdistuneet erityisesti nuoriin ja yksinäisiin. Samalla kuitenkin ongelmiin tarjolla oleva apu on ollut rajoitettua mm. ruuhkautuneiden terveyspalveluiden vuoksi

Turun NMKY:n Virkistymistä- ja vertaisuutta hanke eli tuttavallisemmin VirVe tarjoaa nuorille sekä heidän lähipiirilleen mahdollisuuksia kohtaamiseen ja yhdessä tekemiseen vastapainona esimerkiksi etäopiskelulle ja karanteenissa olemiselle. Virkistävällä toiminnalla ja vertaisryhmän tuella tavoitellaan voimavarojen uudelleen latautumista kuormittaneen pandemia-ajan jäljiltä. Uudet elämykset ja yhdessä tekemisen kautta hankitut mukavat kokemukset auttavat unohtamaan stressaavan arjen sekä palauttavat mieleen ihmisten kohtaamisen arvon ja merkityksen. Hankkeen toiminnalla voi löytää uusia harrastuksia tai mielenkiinnon kohteita, luoda tukiverkostoa ympärilleen vertaisryhmästä tai yksinkertaisesti saada positiivisuuden pilkahduksia pandemian vaikutuksista kärsineen arjen keskelle.

Vertaisryhmätoiminnassa saadaan mukavia yhdessä tekemisen ja kohtaamisen kokemuksia. Toimintaa toteutetaan kulttuurillisten ja toiminnallisten aktiviteettien merkeissä. Aktiviteetteja voivat olla esimerkiksi päiväretket lähialueen ulkoilupaikoille, museo- tai teatterikäynnit tai lajikokeilut.

Turun NMKY:n Harvan saaren leirikeskuksessa tullaan toteuttamaan virkistystoimintaa leirien muodossa. ”Leirien muodossa toteutettavassa virkistystoiminnassa korostuvat yhdessä tekeminen ja kohtaaminen, lisäksi mukana on voimaannuttavia elämyksiä” kertoo hankkeesta vastaava nuorisotyöntekijä Aapo Lahdenkauppi. Leiri voidaan toteuttaa päivämuotoisesti tai yön yli kestävänä leirinä. Leirillä voi kokeilla esimerkiksi melontaa, jousiammuntaa, ylittää itsensä korikiipeilyssä tai tehdä erilaisia leirikeskuksesta löytyviä ryhmätehtäviä. Leirillä on myös mahdollisuus rentoutua luonnossa ja nauttia rauhallisesta tunnelmasta iltanuotion äärellä. 

Turun NMKY toteuttaa hanketta yhteistyössä Turun ja lähikuntien koulujen ja nuorisotyötä tekevien tahojen kanssa ja osallistujat tavoitetaan näistä ryhmistä. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on myöntänyt Suomen YMCA:n liitolle avustuksen koronakriisin nuoriin kohdistuneiden vaikutusten lieventämiseen. Rahoituksella toteutetaan aikavälillä 1.8.2021–31.12.2022 Virkistymistä ja vertaisuutta -hanke, jota toteutetaan paikallistasolla Helsingin, Turun, Tampereen ja Vantaan NMKY – YMCA -paikallisyhdistyksissä, Suomen YMCA:n liiton toimiessa koko hankkeen koordinaattorina.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Nuorisotyöntekijä Aapo Lahdenkauppi p. 050 562 3699  aapo.lahdenkauppi@ymca.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Turun NMKY – YMCA Turku
Turun NMKY – YMCA Turku
Sirkkalankatu 27
20700 Turku

NMKY – YMCA on maailman suurin ei-poliittinen nuorisoliike, jonka toimintaa ohjaa YMCA-maailmanliiton tunnuslause ”Empowering Young People”. Toiminta perustuu ns. ”kolmioperiaatteelle”, jossa fyysinen, henkinen ja hengellinen kasvu ovat kaikki yhtä tärkeitä tasapainoisen ihmisen kehitykselle.

Turun NMKY – YMCA Turku tarjoaa avointa ilta- ja viikkotoimintaa, mm. liikuntaa, musiikkia, partiota, tapahtumia, kursseja, sekä leirejä – kaikenikäisille - miehille ja naisille. Sosiaalitoiminta tukee ammatillisesti ja kehittää järjestölähtöistä auttamista. Turun NMKY mahdollistaa vuosittain lähes 50 000 lapsen, nuoren ja aikuisen kohtaamista. NMKY – YMCA:n parissa toimii maailmanlaajuisesti noin 64 miljoonaa ihmistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun NMKY – YMCA Turku

Lapsesta nuoreksi koronapandemian saattelemana - harrastustoiminnan merkitys suuri28.1.2022 07:00:00 EET | Tiedote

Lasse Sellman (14 v.) ja Ali Tokgöz (13 v.) pelaavat koripalloa Turun NMKY:n U14 -joukkueessa. Ikäluokan pojat harjoittelevat viisi kertaa viikossa puolentoista tunnin ajan. Harjoitukset täyttävät valtaosan koulun jälkeen jäljelle jäävästä vapaa-ajasta. Poikien mielestä koris on parasta – ”jos emme kävisi harjoituksissa, pelailisimme kavereiden kanssa varmasti jossain muualla”.

TURUN NMKY:N ALUEELLISESTI VAIKUTTAVA TYÖ NUORTEN HYVÄKSI JATKUU RAHAPELITOIMINNAN TUOTOISTA JAETTAVIEN AVUSTUSTEN TURVIN17.12.2021 10:34:22 EET | Tiedote

Turun NMKY:n saamalla hankerahalla pystytään vastaamaan yhteiskunnassa esiintyviin nuorten erityistarpeisiin ja auttamaan nuoria, jotka tarvitsevat apua, tukea tai ohjausta. Näistä esimerkkinä Yökoris, jonka toiminnalla tuetaan maahanmuuttajataustaisten nuorten integroitumista yhteiskuntaan vapaa-ajan harrastustoiminnan kautta. Nuorten kohtaamispaikka on tarjonnut vertaistukea ja yksilöllistä tukea syrjäytymisvaarassa oleville nuorille jo 17 vuoden ajan.

Vuoden 1945 joulusaarnaa Martin kirkossa2.12.2021 07:00:00 EET | Tiedote

Joulu – kuinka monenlaisella 'äänellä ja äänenpainolla tuo sana taaskin on lausuttu. Se on minulle hieno ja kallisarvoinen sana. ”Taata” eli Frans Emil Sillanpää kirjoitti ja luki joulupakinoitaan radiossa jouluisin vuosina 1945-1963. Alun teksti on pakinasta vuodelta 1948. Turun NMKY:n Aura Brass Band ja teatterinjohtaja Mikko Kouki ovat 10 vuoden ajan esittäneet joulun alla Taatan joulusaarnaa yhteisproduktiona, jossa Brass Band soittaa jouluista musiikkia ja Kouki lukee saarnastuolissa Sillanpään tekstiä.

#WeShallOvercome -vuosikirja kertoo koronavuoden selviytymisistä Turun NMKY:ssa7.4.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Vuosi sitten maailmamme muuttui tavalla, jota kukaan ei osannut ennakoida, ja yhtäkkiä kaikki oli toisin. Korona iski kesken monialaista nuorisotyötä tekevän Turun NMKY:n kevätkauden, ja melkein kaikki mitä vuodelle 2020 oli suunniteltu, piti miettiä uudestaan. Mutta namikalaiset eivät lamaantuneet eivätkä lannistuneet eikä uskonpuute vaivannut – sen sijaan alkoi ongelmanratkaisu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme