DiakonissalaitosDiakonissalaitos

Nuorten asunnottomuus puheeksi Jyväskylässä

Jaa

Nuorten asunnottomuus on kasvava ongelma, johon voidaan puuttua tarjoamalla nuorille tukea mahdollisimman aikaisin, toteavat Diakonissalaitoksen asiantuntijat. Asunnottomien yötä vietetään sunnuntaina 17. lokakuuta. Jyväskylässä päättäjät kokoontuvat asunnottomuuspaneeliin.

Asunto on perusoikeus. Nuorten asunnottomuuteen on tartuttava lisäämällä kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, matalan kynnyksen tukea ja rinnallakulkijuutta. Kuva: Vusal Ibadzade / Unsplash.
Asunto on perusoikeus. Nuorten asunnottomuuteen on tartuttava lisäämällä kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, matalan kynnyksen tukea ja rinnallakulkijuutta. Kuva: Vusal Ibadzade / Unsplash.

Millaisia ovat asunnottomuustyön haasteet Jyväskylässä? Onko Jyväskylässä riittävästi erilaisia asumisen vaihtoehtoja asunnottomuustyön näkökulmasta? Entä millainen on nuorten aikuisten asumistilanne?

Näitä kysymyksiä pohditaan Jyväskylässä sunnuntaina 17. lokakuuta järjestettävässä Asunnottomien yön paneelissa. Paneelissa ovat mukana muun muassa Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Hämäläinen, Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Jussi Maasola sekä johtaja Tuula Tarvainen Jyväskylän vankilasta ja Jyväskylän yhdyskuntaseuraamustoimistosta.

”Suomessa on jo olemassa laajassa yhteistyössä kehitetty Asunto ensin -malli, joka on todettu toimivaksi ja tehokkaaksi. Sen lähtöajatus on, että asunto on perusoikeus ja samalla perusta kuntoutumiselle. Paneelissa keskustelemme muun muassa siitä, toteutuvatko Jyväskylässä tällä hetkellä Asunto ensin -mallin periaatteet ja laatukriteerit”, toteaa järjestelyistä vastaava Hanna-Riikka Alasippola. Alasippola työskentelee yksikönjohtajana Diakonissalaitoksen Hoivan liikkuvan asumisen tuen palveluissa Jyväskylässä.

Lisää kohtuuhintaista asumista

Yksineläviä asunnottomia oli koko maassa ARA:n tilastojen mukaan vuoden 2020 lopussa runsaat 4300. Pitkäaikaisasunnottomien määrä on kääntynyt lievään nousuun ja heitä oli 1 054. Joukossa on yhä nuorempia.

”On nähtävissä kehitystä, että nuoret aikuiset eivät enää vain ajaudu kadulle, vaan he ovat kasvaneet osaksi sitä maailmaa hyvin nuoresta alkaen. Kun nuoren koko elämä, ihmissuhteet ja toimeentulo ovat kadulla, sieltä on hyvin vaikea päästä pois”, toteaa projektipäällikkö Robert Koski, joka työskentelee Diakonissalaitoksen Tukialus-hankkeessa. Tukialus tekee etsivää päihde- ja mielenterveystyötä Helsingin, Tampereen, Lahden ja Jyväskylän kaduilla.

Pitkäaikaisasunnottomilla on useimmiten asumista olennaisesti vaikeuttava sosiaalinen tai terveydellinen ongelma, kuten päihde- tai mielenterveysongelma.

Kosken mukaan iso ongelma on, että tarjolla ei ole riittävästi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Myöskään nykyiset sote-rakenteet eivät huomioi kaikkein heikoimmassa olevien asunnottomien tilannetta.

"Tarvitaan rakenteellisia muutoksia, jotta esimerkiksi nuoret asunnottomat kiinnittyvät paremmin tarjolla oleviin palveluihin", Koski huomauttaa.

Eri toimijat yhdessä

Suomessa on vuodesta 2002 alkaen vietetty YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista päivää Asunnottomien yön merkeissä. Sunnuntaina 17. lokakuuta Diakonissalaitoksen Vamoksen nuorisotalo Katutasossa (os. Vapaudenkatu 43, Jyväskylä) on avoimet ovat ja tarjolla kasvissosekeittoa, makkaraa ja kahvia sekä mm. lahjoituksina saatuja vaatteita ja hygieniatarvikkeita klo 16-22. Paneeli järjestetään klo 17 ja lisäksi toimijat jalkautuvat Jyväskylän keskustan alueelle kohtaamaan ihmisiä.

Tapahtuman yhteistyötahoja ovat Diakonissalaitos, Diakonissalaitoksen Hoiva Oy, Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän seurakunta, Ehyt ry, A-kilta, Rikosseuraamuslaitos / Jyväskylän vankila / Yhdyskuntaseuraamustoimisto, YAD, Sovatek-säätiö ja JST Solum Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikönjohtaja Hanna-Riikka Alasippola, Diakonissalaitoksen Hoiva Oy
p. 050 413 6801, hanna-riikka.alasippola@hoiva.fi

Viestintäpäällikkö Susanna Kaaja, Diakonissalaitoksen Hoiva Oy
p. 050 325 2072, susanna.kaaja@hdl.fi

Kuvat

Asunto on perusoikeus. Nuorten asunnottomuuteen on tartuttava lisäämällä kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, matalan kynnyksen tukea ja rinnallakulkijuutta. Kuva: Vusal Ibadzade / Unsplash.
Asunto on perusoikeus. Nuorten asunnottomuuteen on tartuttava lisäämällä kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, matalan kynnyksen tukea ja rinnallakulkijuutta. Kuva: Vusal Ibadzade / Unsplash.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501https://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Kidutettujen kuntoutus ansaitsisi pysyvän rahoituksen23.6.2022 10:45:14 EEST | Tiedote

Sunnuntaina 26.6. vietetään YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta. Suomi on sitoutunut YK:n kidutuksen vastaisessa yleissopimuksessa kieltämään kaikenlaisen kidutuksen, mutta myös järjestämään kidutuksen uhrien kuntoutuksen oikeudenmukaisella tavalla. Diakonissalaitos on kuntouttanut kidutettuja pian 30 vuoden ajan määräaikaisin hankerahoituksin. Hankerahoituksen katkonaisuus on ongelmallinen sekä uhrien että auttajien näkökulmasta. Suomen pitäisi pystyä parempaan.

Diakonissalaitos ja Solidate yhteistyöhön: Ainutlaatuinen työsuhde-etu katkaisee ylivelkaantumiskierteen6.6.2022 08:17:10 EEST | Tiedote

Diakonissalaitos on sopinut Solidate Oy:n kanssa yhteistyöstä, jonka tavoitteena on tukea työntekijää talouden hallinnassa ja tarvittaessa auttaa taloudellisen tasapainon saavuttamisessa Solidate Oy:n myöntämän Järjestelylainan avulla. Työsuhde-etu on tarjolla koko konsernin henkilöstölle. Diakonissalaitos on merkittävä työnantaja, joka työllistää noin 2700 työntekijää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme