Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Nuorten hyvinvointityöryhmän työ käynnistyi

Jaa

Harrastamisen mahdollistaminen, nuorten jaksamisen tukeminen ja toisen asteen koulutuksen kulujen pienentäminen. Nuorten hyvinvointityöryhmässä käytiin läpi nuorilta saatuja terveisiä.

Espoon nuorten hyvinvointityöryhmä kuuli viime viikon kokouksessaan nuorten työpajojen pajaneuvoston sekä nuorisovaltuuston terveiset. Terveisten teemana oli muun muassa nuorten mahdollisuudet vaikuttaa, harrastaminen ja vähävaraisuus. 

Nuoret toivoivat voivansa vaikuttaa siihen, ettei ketään pompoteltaisi palvelusta toiseen, ja tiedot esimerkiksi erilaisista hoitopaikoista olisivat selkeitä. Nuoret nostivat esiin myös mielenterveyteen liittyviä huolia. Stigma, jonka mielenterveysongelma helposti antaa, vaikuttaa nuorten mukaan pahimmillaan kouluttautumismahdollisuuksiin ja työelämään pääsyyn. Opinto-ohjaajan tukea tulisi nuorten mielestä lisätä ja kohdentaa sitä erityisesti tarvitseville. 

Harrastamista rajoittaa vähävaraisuus. Monelle mieleinen, mutta liian kallis harrastus on esimerkiksi soittaminen. Lisäksi nuoret kaipaisivat kanavia, joilla löytää ja kutsua koolle muita, muun muassa lukemisesta, pelaamisesta tai soittamisesta, kiinnostuneita nuoria. Nuoret myös kokevat, ettei tieto erilaisista mahdollisuuksista tavoita heitä. 

Hyvinvointityöryhmä totesi, että monilla toimenpiteillä on jo lähdetty parantamaan nuorten esiin nostamia epäkohtia. Esimerkiksi terveyspalveluissa palveluita on keskitetty, ja Ohjaamotalossa nuoren tilannetta ja hänen tarvitsemiaan palveluita tarkastellaan kokonaisuutena. Pompottelusta halutaan päästä.  

Työryhmä päätti heti myös konkreettisista toimista, joilla nuorten nostamia asioita lähdetään parantamaan: 

  • Opetustoimi viestii lukioille, että lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi tehty toimenpideohjelma tulee huomioida mm. opiskeluun tarvittavia oppimateriaaleja määriteltäessä.   
  • Sosiaalityön palveluissa ja opiskeluhuollossa viestitään nuorisopalvelujen maksuvapautusmahdollisuudesta.  
  • Selvitetään Työväenopiston mahdollisuuksia tarjota maksuvapautuksia vähävaraisten harrastamisen mahdollistamiseksi. 

Lisäksi kukin toimija miettii, miten voi oman toimintansa kohdalla huomioida nuorilta saadut terveiset. 

Nuorten hyvinvointityöryhmä on osa Espoon lasten ja nuorten hyvinvointityön rakennetta. Sen tavoitteena on kohentaa 16-29 –vuotiaiden nuorten ja nuorten aikuisten hyvinvointia. Työryhmän vuoden 2019 painopisteet liittyvät mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen, päihteiden käytön ehkäisyyn ja haittojen vähentämiseen sekä avun ja hoidon saamista helpottavan verkostoyhteistyön vahvistamiseen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Nuorten hyvinvointityöryhmän puheenjohtaja:

Merja Nordling
nuorisopalvelupäällikkö
p. 043 824 7060
merja.nordling@espoo.fi

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Espoon kaupungin nuorisopalvelut on nuoria varten. Kuuntelemme nuoria ja mietimme yhdessä, miten voimme toteuttaa parempia, innostavampia ja vetovoimaisempia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia yhdessä nuorten itsensä ja yhteistyökumppaneidemme kanssa. Ja sitten toteutamme niitä.

www.espoo.fi/nuoriespoo
#nuoriespoo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme