Y-Säätiö

Nuorten kasvava asunnottomuus osoittaa asumisneuvonnan tarpeen

Jaa

Nopea puuttuminen asumisen ongelmiin ehkäisee häätöjä ja säästää rahaa. Y-Säätiön asumisneuvonta auttoi viime vuonna yli 50 nuorta turvaamaan asumisensa.

ARAn tänään julkaiseman Asunnottomuus-raportin luvut osoittavat, että alle 25-vuotiaiden nuorten asunnottomuus kasvaa, kun muiden ryhmien asunnottomuus on laskussa. Asunnottomuus kokonaisuudessaan on Suomessa laskenut jo viisi vuotta.

Nuoria asunnottomia on nyt lähes 1 600 noin 7 100 asunnottomasta. Joka viides asunnottomuutta kokeva nuori on pitkäaikaisasunnoton.

”Luvut osoittavat, että nuorten tilanne on huolestuttava. Heidän asumistaan on tuettava kaikin keinoin, jotta he pääsevät itsenäiseen asumiseen kiinni. Tässä ovat avainasemassa kohtuuhintaiset vuokra-asunnot ja asumiseen saatava ohjaus, kuten asumisneuvonta”, sanoo Y-Säätiö-konsernin toimitusjohtaja Juha Kaakinen. Y-Säätiö on Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja ja yleishyödyllinen vuokra-asuntotoimija.

Y-Säätiössä asumisneuvonnalla puututaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa vuokranmaksuongelmiin ja asumisen häiriöihin. Ohjausta voidaan antaa myös kysymyksissä, jotka liittyvät omasta kodista huolehtimiseen. Tavoitteena on aina turvata asumisen jatkuminen.

Viime vuonna Y-Säätiön asumisneuvojat antoivat ohjausta noin 230 asukkaalle, jotka asuivat Y-Säätiön omistamissa ARA-vuokra-asunnoissa, M2-Kodeissa. Neuvontaa saaneista joka neljäs oli 18–29-vuotias nuori.

Lähes jokaisella neuvonnan piirissä olleella nuorella oli ongelmia vuokranmaksussa. Monelle oli kertynyt vuokravelkaa ja häätöuhka oli päällä. Y-Säätiön asumisneuvojat auttoivat nuoria taloudellisen tilanteensa haltuunotossa. He ohjasivat nuoret tarvittaessa myös muiden tukea antavien tahojen pariin.

”Viime vuonna Y-Säätiön asumisneuvonnalla pystyttiin estämään 25 nuoren mahdollinen häätö”, Juha Kaakinen sanoo. Samalla vuokranantaja säästi keskimäärin 150 000 euroa kuluja, joita vuokravelkojen perimisestä ja häätöjen toimeenpanemisesta olisi seurannut.

Y-Säätiön M2-Kotien asumisneuvonta alkoi ensin kokeiluna suurimpien vuokra-asuntopaikkakuntien asukkaille. Hyvien tulosten myötä se laajeni viime vuoden aikana valtakunnalliseksi.

ARA tilasi Asunnottomuus-raportin koostamisen Y-Säätiöltä. Raportin toteuttivat Y-Säätiön Raine Helskyaho FM, Maria Ohisalo YTT ja Saija Turunen PhD.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Juha Kaakinen
Y-Säätiön toimitusjohtaja
juha.kaakinen@ysaatio.fi
puh. 020 7020 325

Tietoja julkaisijasta

Y-Säätiö
Y-Säätiö
Pitkänsillanranta 3 A, 8. krs / PL 322
00531 HELSINKI

09 7742 5540, palveluaika arkisin klo 9–15https://ysaatio.fi

Y-Säätiö on Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja, joka edistää yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta tarjoamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ihmisille, joiden on vaikea löytää asuntoa. Y-Säätiö on yleishyödyllinen, poliittisesti sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon. Y-Säätiö-konsernilla on yli 17 000 asuntoa yli 50 paikkakunnalla. M2-Kodit on osa konsernia. ysaatio.fi / m2kodit.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Y-Säätiö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme