Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Nuorten lautakuntakokeilu alkaa Helsingissä

Jaa

Helsingissä käynnistyy helmikuun alkupuolella historiallinen lautakuntakokeilu, kun Helsingin nuorisoneuvoston jäsenet saavat ensimmäistä kertaa läsnäolo- ja puheoikeuden Helsingin kaikissa neljässä toimialalautakunnassa.

Kokeilun tavoitteena on kasvattaa nuorten tietämystä kunnallisesta päätöksenteosta ja kaupungin toiminnasta sekä lisätä nuorten vaikutusmahdollisuuksia, erityisesti heidän omaa arkeaan koskevissa asioissa. Muissa kunnissa vastaavanlaisia kokeiluja ja käytäntöjä on ollut jo aikaisemmin.

Kokeilu kestää kevätkauden 2019 ajan. Kuhunkin lautakuntaan on nuorisoneuvoston jäsenistä valittu 3-4 edustajaa, jotka vuorottelevat kokouksissa. He tekevät yhdessä pohjatyön kokouksia varten ja suunnittelevat kokouksissa pidettävät puheenvuorot. Mukana on niin ensimmäisen kauden nuorisoneuvostolaisia kuin pidempään nuorisoneuvostossa olleita konkareitakin. Iältään nuoret ovat 13–17 -vuotiaita.

Lautakuntatyöskentelyyn nuoria perehdyttävät lautakuntien jäsenistä valitut kummit, joita on lautakunnasta riippuen 2-3. Apuna ovat lisäksi lautakuntien puheenjohtajina toimivat apulaispormestarit. Kaupunkiympäristön lautakunnassa sekä kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnassa kummeina toimivat toimialojen apulaispormestarit Anni Sinnemäki ja Pia Pakarinen

– On kiinnostavaa, että Helsingissä aukeaa mahdollisuus nuorten edustajille osallistua vahvasti tulevaisuutta käsitteleviin kokouksiin viikoittain Helsingin kaupunkiympäristölautakunnassa. Odotan nuorten yhteistyössä muodostamia näkökulmia innolla, sanoo Anni Sinnemäki.

– Minulla on erittäin hyviä kokemuksia yhteistyöstä nuorisoneuvoston kanssa, ja odotamme kasvatus- ja koulutuslautakunnassa innolla nuorten osallistumista kokouksiin. Saamme tätä kautta välitöntä näkemystä nuorilta käsiteltäviin asioihin.  Nuoret eivät vielä voi äänestää, mutta on tärkeää, että he saavat monipuolisesti kokemuksia vaikuttamisesta ja toimivat viestinviejinä nuorten ja toimialan välillä, Pia Pakarinen sanoo.

Kokeilu alkaa tiistaina 12.2. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan lautakunnan kokouksella.

Maisa Hopekunnas
tiedottaja, Helsingin kaupunginkanslia
P. 09 310 27821
maisa.hopeakunnas@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Apulaispormestari Anni Sinnemäki / erityisavustaja Senja Laakso, 040 1828243, senja.laakso@hel.fi

Apulaispormestari Pia Pakarinen / erityisavustaja Pirre Seppänen, 040 7050123, pirre.seppanen@hel.fi

Hallintopäällikkö Antti Peltonen, 040 3346202, antti.peltonen@hel.fi

Nuorisoneuvoston ohjaaja Krista Huovinen, 040 4866 520 tai 09 310 21199, krista.huovinen@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki osaksi kuntalaisten digitaalisia oikeuksia edistävää Cities for Digital Rights -verkostoa23.4.2019 10:56:34 EESTTiedote

Helsinki on maailman johtava kaupunki julkisen tiedon avaamisessa ja sen hyödyntämisessä. Kaupungin tavoitteena on kehittää digitaalisia ratkaisuja, jotka tekevät itseä kiinnostavien ja koskevien asioiden seuraamisen ja osallistumisen helpoksi riippumatta siitä, ovatko ne kaupungin vai muiden tekemiä. Digitalisaation lisääntyessä kuntalaisten digitaalisten oikeuksien turvaaminen on ensisijaisen tärkeää. Helsinki on liittynyt Amsterdamin, Barcelonan ja New Yorkin perustamaan Cities for Digital Rights -verkostoon, jonka tarkoituksena on luoda linjauksia, jakaa parhaita käytäntöjä ja suunnitella työkaluja digitaalisten oikeuksien edistämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme