Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Nuorten syrjäytymistä ehkäisevän ja eriarvoisuutta vähentävän työn on jatkuttava Helsingissä

Jaa

Mukana-ohjelma korostaa kiinnittämään huomiota kolmeen ilmiöön, jotka ovat mielen pahoinvointi, nuorisotyöttömyys sekä koronapandemian aikana syntynyt hyvinvointi- ja oppimisvaje.

Kuva: N2 Helsinki
Kuva: N2 Helsinki

Eriarvoisuuden vähentämisen ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyn kaupunkistrategiahankkeen, Mukana-ohjelman raportti kuluvan valtuustokauden osalta on julkaistu. Ohjelmassa on kehitetty ja vahvistettu kaupungin toimialojen yhteistyötä lasten, nuorten ja perheiden hyväksi, jotta jokainen helsinkiläinen lapsi ja nuori pysyisi mukana eikä kukaan jäisi syrjään. Painopiste tässä työssä siirtyi ohjelman aikana entistä varhaisempaan vaiheeseen ongelmien ennaltaehkäisemiseksi.

Toimenpiteitä syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja eriarvoisuuden vähentämiseksi oli yhteensä 32. Osa niistä kohdentui tutkimustiedon pohjalta Helsingissä alueille, joilla riskejä oli tilastojen valossa muita enemmän, ja osa koski koko kaupunkia. Esimerkiksi harrastamisen lisäämisen alueellisia kokeiluja tehtiin Mellunkylässä ja Kaarelassa, jotta mahdollisimman moni lapsi saisi mielekästä ja turvallista tekemistä vapaa-ajalleen. Tunne- ja vuorovaikutustaitojen oppitunteja, vertaisvalmentamista, kodin ja koulun uudenlaisia yhteistyömalleja ja oppilaiden keskusteluryhmiä koulupudokkuuden estämiseksi pilotoitiin Helsingin kolmessa Me-koulussa Mellunmäessä, Malmilla ja Kannelmäessä.

Ohjelman aikana toimenpiteet ryhmiteltiin viideksi teemaksi: varhaisen vaiheen tuki perheille, harrastamisen ja mielekkään vapaa-ajan edistäminen, kaikki mukana pitävä kasvatus ja koulutus, toisen asteen koulutuksen suorittaminen ja työelämään siirtyminen sekä rakenteelliset ratkaisut ja henkilöstö. Esimerkiksi varhaisen vaiheen tuessa kaupungin varhaiskasvatushenkilöstö otti käyttöön Mitä kuuluu -mallin perheiden tuen tarpeen tunnistamiseksi ja palveluihin ohjaamiseksi. Mellunkylän ja Vuosaaren alueella pilotoitiin uudenlaista Perheen mukana -palvelua, jossa varhaiskasvatusiässä olevan lapsen perhe saa rinnallakulkijan tukemaan huoltajaa vanhemmuuden haasteissa ja työllistymisessä.

Toimintamallit löytyvät verkosta ja työ jatkuu

Mukana-ohjelman toimintamallit on koottu verkkosivustolle kaikkien hyödynnettäviksi ja otettaviksi käyttöön laajemmin. Sivustolta löytyvät tarkemmat tiedot malleista, ja ne ovat jaoteltu kohderyhmiensä mukaan ikäryhmittäin varhaiskasvatusikäisiin, perusopetusikäisiin ja sitä vanhempiin nuoriin.

Koronapandemia vaikeutti osaltaan nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi tehtäviä toimenpiteitä keväästä 2020 lähtien. Erityisesti harrastukset ja ohjattu vapaa-ajantoiminta olivat pitkiä aikoja rajoitusten alaisina, ja uusia kohtaavia työllisyyspalveluja ei voitu järjestää. Lisäksi toisen asteen opiskelijat olivat kuukausien ajan etäopetuksessa, mikä on selvitysten mukaan vaikuttanut monien hyvinvointiin.

Mukana-ohjelman päättyessä tämän valtuustokauden osalta toukokuussa 2021 nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi on Helsingissä edelleen paljon tehtävää. Yhdenvertaisuuden edistämisen ja eriarvoisuuden vähentämisen olisi hyvä olla kaupunkistrateginen kehys syrjäytymistä ehkäisevälle työlle jatkossa. Viestikapulan siirtyessä seuraavalle valtuustokaudelle työn painopisteen tulisi pysyä ennaltaehkäisyssä ja toimialarajat ylittäviä rakenteellisia ratkaisuja tulisi vahvistaa ja kehittää edelleen. Lisäksi ohjelmassa on tunnistettu kolme ilmiötä, joihin tulee suhtautua erityisellä vakavuudella nyt ja tulevaisuudessa. Nämä ilmiöt ovat mielen pahoinvointi, johon myös lasten ja nuorten yksinäisyys liittyy, koronan vuoksi rakettimaisesti kasvanut nuorisotyöttömyys sekä huoli siitä, että poikkeusaika ja eristäytyminen ovat aiheuttaneet hyvinvointi- ja oppimisvajetta, jonka seuraukset saattavat näkyä vasta vuosien päästä.

Mukana-ohjelman raportti (pdf)

Ohjelman toimintamallit

Ohjelman strategiasivut

Nuorten syrjäytymisen ehkäisy nyt ja tulevaisuudessa – ohjelman tapahtuman 15.4.2021 tallenne Helsinki-kanavalla

Video Me-kouluissa kehitetystä työstä kolmelta koululta

Ohjelman toimenpide- ja vaikutusmittarit

Ohjelman vaikuttavuusmittarit

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Liisa Pohjolainen, toimialajohtaja, puh. 09 310 86200, liisa.pohjolainen@hel.fi
Katja Rajaniemi, projektipäällikkö/ hanketoimistoyksikön päällikkö, puh. 09 310 23625, katja.rajaniemi@hel.fi

Yhteyshenkilö:
Nina Dale, viestintäasiantuntija, puh. 09 310 23875, nina.dale@hel.fi

Kuvat

Kuva: N2 Helsinki
Kuva: N2 Helsinki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 15.6.202111.6.2021 13:47:43 EEST | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokous pidetään tiistaina 15. kesäkuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Lautakunnan kokouksen esityslistalla on muun muassa useita tilahankkeita, kuten osoitteeseen Kutomokuja 3 toteutettavan päiväkodin tarveselvitys ja osoitteessa Riihitie 9 sijaitsevan päiväkoti Elkan hankesuunnitelma. Lautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi myös osoitteeseen Lohikäärmeenpolku 5 toteutettavien aikuisten perusopetuksen väliaikaisten lisätilojen tarveselvitys. Lisäksi esityslistalla on ruotsinkielisen koulun hankesuunnitelma osoitteeseen Pohjolankatu 45 ja Metsolan ala-asteen koulun uudisrakennuksen hankesuunnitelma sekä Stadin ammatti-ja aikuisopiston Roihupellon kampuksen uudisrakennuksen tarveselvityksen hyväksyminen. Roihupellon kampuksen tilat suunnitellaan noin 3 000 opiskelijalle. Tilat tarjoavat opiskelijoille pedagogisesti monipuolisen, työelämään valmentavan ympäristön oppia. Osoitteeseen Holkk

Läsåret slutar 5.6 – lyckönskningar till de nyutexaminerade21.5.2021 16:30:00 EEST | Tiedote

Ett exceptionellt coronaläsår 2020–2021 ligger snart bakom oss. Ett säkert tecken på att sommaren har anlänt är för eleverna, de studerande, vårdnadshavarna och undervisningspersonalen den årliga våravslutningen. I Helsingfors hålls våravslutningen i de svensk- och finskspråkiga skolorna på lördagen 5.6.2021. De nya studenterna firas också på lördagen 5.6.2021. Den gemensamma examensfesten vid yrkesinstitutet Stadin ammatti- ja aikuisopisto ordnas på fredagen 4.6.2021.

Lukuvuosi päättyy 5.6. – onnea valmistuneille21.5.2021 16:15:00 EEST | Tiedote

Poikkeuksellinen koronalukuvuosi 2020-2021 on pian takana. Varma kesän merkki oppilaille, opiskelijoille, huoltajille ja opetushenkilökunnalle on jokavuotinen kevätjuhla. Helsingissä kevätjuhlat pidetään suomen- ja ruotsinkielisissä kouluissa lauantaina 5.6.2021. Myös uusia ylioppilaita juhlitaan lauantaina 5.6.2021. Stadin ammatti- ja aikuisopiston yhteinen valmistujaisjuhla järjestetään perjantaina 4.6.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme