Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Nutidsdansverket Uusi kietoutuminen (Ny insvepning) kombinerar dans, videokonst, berättelser på många språk och sång och letar efter en försvunnen kontakt till naturen

Dela

Koreografen Mikko Orpanas nya nutidsdansverk Uusi kietoutuminen (Ny insvepning) behandlar människans kontakt till naturen genom olika landskap. Verket har premiär på kulturcentret Caisa den 8 september 2021.

Nutidsdansverket Uusi kietoutuminen  behandlar kontakt till naturen genom olika landskap. Foto: Mikko Orpana.
Nutidsdansverket Uusi kietoutuminen behandlar kontakt till naturen genom olika landskap. Foto: Mikko Orpana.

De grundläggande frågorna i verket Uusi kietoutuminen (Ny insvepning) är: Kan vi som människor förnya vår kontakt till naturen och andra människor på något grundläggande sätt, så att vi liksom återvänder till naturfolkens naturkontakt men ändå bevarar vår kunskap och vårt teknologiska kunnande? Kan vi komma ifrån vår självupptagenhet på individuell och samhällelig nivå och se världen omkring oss som en egenskap som är en väsentlig del av oss, i stället för att försöka äga den?

Vi har förlorat förmågan att läsa historien i våra kroppar och konstruktioner. Detsamma kan sägas om vår förmåga att vara i kontakt med naturen och läsa och uppleva den på ett djupare plan, så att den knyts samman med vårt vardagsliv. Bland många naturfolk, såsom samerna och andra som lever med naturen, finns denna förmåga dock fortfarande kvar. Hur kan vi, som har förlorat den, hitta den igen och lära oss att uppleva den som en naturlig del av livet?

Uusi kietoutuminen (Ny insvepning) var från början ett utkast till ett science fiction-verk om en evolution där människor lär sig att assimilera som växter. Från denna mycket fiktiva utgångspunkt har verket inom ett par år preciserats och förenklats till mera av ett abstrakt nutidsdansverk, där upphovsmännens egna relationer till naturen och till landskap som är viktiga för dem är ett centralt tema”, berättar koreografen Mikko Orpana.

”Verket har övats och bilden och ljudet har spelats in i landskap som är viktiga för respektive upphovsman: bland annat i Enare och på Otsamotunturi, i Kaustby, på Estlotan, i Orivesi, i Nivala och i Vörå. Därmed har verket rört sig från den ursprungliga scifi-idén till landskap som står nära respektive upphovsman och som på ett sätt är enkla men som också kan delas. Uusi kietoutuminen (Ny insvepning) återvänder konkret i nuet till de barndomslandskap och -platser som fortfarande påverkar ens varande och tänkande.”

Arbetsgrupp:
Koreograf: Mikko Orpana
Medverkande och manus: Auri Ahola, Janne Aspvik, Talvikki Eerola, Mirva Mäkinen, Mikko Orpana
Ljudplanering: Antero Kemppi, Antti Nykyri
Ljusplanering: Juho Rahijärvi
Video: Mikko Orpana

Föreställningar:

ons.8.9 kl. 19 (premiär)
tors. 9.9 kl. 19
fre. 10.9 kl. 19
lör. 11.9 kl. 17

Caisa, Ekogatan 4 B, Helsingfors
http://www.caisa.fi/sv/framsidan

--------------------------------------------------------

Bästa redaktör, välkommen till premiären eller någon annan föreställning! Du kan boka din pressbiljett via Caisas kulturproducent Johanna Rissanen, johanna.rissanen@hel.fi

Kontakter

Kulturproducent
Johanna Rissanen
040 351 3797, johanna.rissanen@hel.fi
Helsingfors stad, kultur och fritid
Kulturcentret Caisa

Kommunikationsplanerare
Terhi Honkio
040 169 9706, terhi.honkio@hel.fi
Helsingfors stad, kultur och fritid
kommunikations- och marknadsföringstjänster

Bilder

Nutidsdansverket Uusi kietoutuminen  behandlar kontakt till naturen genom olika landskap. Foto: Mikko Orpana.
Nutidsdansverket Uusi kietoutuminen behandlar kontakt till naturen genom olika landskap. Foto: Mikko Orpana.
Ladda ned bild
Material för verket Uusi kietoutuminen har filmats i landskap som är viktiga för respektive upphovsman. Talvikki Eerola medverkar i verket. Foto: Mikko Orpana.
Material för verket Uusi kietoutuminen har filmats i landskap som är viktiga för respektive upphovsman. Talvikki Eerola medverkar i verket. Foto: Mikko Orpana.
Ladda ned bild
Mikko Orpana, Talvikki Eerola, Mirva Mäkinen, Janne Aspvik, Antero Kemppi i verket Uusi kietoutuminen. Foto: Mikko Orpana.
Mikko Orpana, Talvikki Eerola, Mirva Mäkinen, Janne Aspvik, Antero Kemppi i verket Uusi kietoutuminen. Foto: Mikko Orpana.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pirkkolaan 18.9. avattava uusi energiatehokas jäähalli tuo helpotusta Helsingin haastavaan jäätilanteeseen17.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Pirkkolaan avataan uusi energiatehokas jäähalli 18.9. Pirkkolan jääpyhättö on perinteisesti ollut kovassa käytössä ja käyttäjiä ollut vuosittain noin 150 000. Uuden jäähallin myötä kävijämäärän odotetaan nousevan vuositasolla noin 170 000 henkilöön, joka tulee osaltaan helpottamaan Helsingin haastavaa jäätilannetta. Jäähallin rakennuskustannukset ovat noin 17 miljoonaa euroa. Rakennuksessa on hyödynnetty uutta rakennustekniikkaa, jonka avulla voidaan saavuttaa jopa 60 prosentin energiatehokkuus vanhaan halliin verrattuna. Hallin auetessa kaupunkilaiset ja jääurheiluväki pääsevät nauttimaan modernin jäähallin tarjoamista olosuhteista.

Herttoniemienrannan kentälle suunnitellaan tekonurmea14.9.2021 11:11:57 EEST | Tiedote

Herttoniemenrannan liikuntapuiston kivituhkakenttä halutaan uudistaa monikäyttöiseksi harjoitus- ja pelikentäksi. Hankkeen takana on urheiluseura Puotinkylän Valtti, joka ehdottaa, että seura vuokraa alueen Helsingin kaupungilta ja asentaa kentälle jalkapalloilun tarpeisiin sopivan tekonurmimaton keväällä 2022. Kaupunkilaiset voivat tutustua ja kommentoida suunnitelmaa kerrokantasi.fi-alustalla. Helsingin kaupungin liikuntapalvelut järjestää aiheesta myös keskustelutilaisuuden asukkaille ja muille sidosryhmille ke 29.9. klo 17–18.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum