Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimialaHelsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Nuuksion kansallispuiston laajentamismahdollisuuksia selvitetään

Jaa

Helsingin kaupunki selvittää parhaillaan mahdollisuutta liittää Nuuksion järviylängöllä omistamiaan virkistysalueita osaksi Nuuksion kansallispuistoa. Tavoitteena on turvata alueiden rikkaat luontoarvot ja sujuvoittaa ylläpitoa. Selvityksen tueksi voi jättää huomioita Kerrokantasi-kyselyssä 28.11.2022. asti.

Nuuksion nykyinen kansallispuisto ja Helsingin kaupungin nykyisin omistamat alueet. Kansallispuistoon kuuluvat alueet on merkitty vihreällä.
Nuuksion nykyinen kansallispuisto ja Helsingin kaupungin nykyisin omistamat alueet. Kansallispuistoon kuuluvat alueet on merkitty vihreällä.

Helsingin kaupunki ja Metsähallitus selvittävät parhaillaan mahdollisuuksia liittää Nuuksion kansallispuiston läheisyydessä sijaitsevia Helsingin omistamia virkistysalueita osaksi Nuuksion kansallispuistoa. Selvityksessä otetaan huomioon alueiden eri käyttäjien tarpeet. Selvityksen on määrä valmistua vuoden 2022 loppuun mennessä.

Helsingin kaupungin omistamat Luukin, Vaakkoin, Salmen, Karjakaivon ja Pirttimäen virkistysalueet sijaitsevat Espoossa ja Vihdissä Nuuksion kansallispuiston välittömässä läheisyydessä. Yhdessä kansallispuiston kanssa alueet muodostavat luonto- ja virkistysarvoiltaan merkittävän ja yhtenäisen kokonaisuuden.

Nuuksion kansallispuisto on nykyisin 5518 hehtaarin laajuinen. Selvitykseen sisältyy Helsingin kaupungin omistamia virkistysalueita enintään yhteensä n. 3000 hehtaaria, jos kaikki alueet liitetään kokonaan.

Kansallispuistot keskeisiä suomalaisessa luonnonsuojelussa

Nuuksion kansallispuisto yhdessä Nuuksion järviylängön kanssa ovat pääkaupunkiseudun merkittävin virkistyskohde ja lähierämaa. Alueen keskeisiä vetovoimatekijöitä ovat monipuolinen luonto, sijainti ja palvelut.

Nuuksion kansallispuistossa käyntimäärä on vuosittain yli 300 000 ja Helsingin kaupungin omistamilla virkistysalueilla kävijämäärät vaihtelevat 50 000 ja 200 000 kävijän välillä, Luukin ollessa alueista vilkkain. Mahdollisen laajennuksen myötä Nuuksion kävijäpaine saadaan hajautettua laajemmalle alueelle, virkistyskäyttöä pystytään ohjaamaan nykyistä kestävämmällä tavalla, herkät luontoarvot turvataan ja käyttösäännöt saadaan yhdenmukaistettua.

Kansallispuistot, jotka säilyttävät ja ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta, ovat keskeinen osa suomalaista luonnonsuojelua ja suojelualueverkkoa. Kansallispuistot ovat myös kansalaisille merkittävä henkireikä virkistys- ja ulkoilumahdollisuuksineen.

Nuuksion kansallispuiston laajentamista tukee Helsingin kaupungin kiinteistöstrategia, jossa tavoitteena on luopua kaupungin rajojen ulkopuolisesta maanomistuksesta.

Kaupunki pyytää kommentteja selvityksen tueksi

Osana asian valmistelua Helsingin kaupunki käy keskustelua alueella toimivien yrittäjien, luonnonsuojelujärjestöjen sekä harrastusseurojen kanssa. Kommentteja voi jättää myös kaikille avoimessa Kerrokantasi-kyselyssä 28.11.2022 asti.

Nuuksion kansallispuiston laajentamista koskeva selvitys valmistuu vuodenvaihteessa. Jos kansallispuiston laajentamista koskeva maakauppa toteutuu, päätöksen asiasta tekee Helsingin kaupungin osalta Kaupunginhallitus. Kansallispuisto voidaan perustaa vain valtion omistamalle maalle.

Siirry Kerrokantasi-kyselyyn https://kerrokantasi.hel.fi/nuuksio2022

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tom Qvisén
Projektipäällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki
Puh 040 8097427
tom.qvisen@hel.fi

Mikael Nordström
Aluejohtaja
Rannikon Luontopalvelut
Metsähallitus
Puh 0400 445234,
mikael.nordstrom@metsa.fi

Kuvat

Nuuksion nykyinen kansallispuisto ja Helsingin kaupungin nykyisin omistamat alueet. Kansallispuistoon kuuluvat alueet on merkitty vihreällä.
Nuuksion nykyinen kansallispuisto ja Helsingin kaupungin nykyisin omistamat alueet. Kansallispuistoon kuuluvat alueet on merkitty vihreällä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki kutsuu kaupunkilaiset uusien kävelyalueiden suunnittelutyöpajaan ja asukasraatiin7.12.2022 12:23:00 EET | Tiedote

Helsinki laajentaa ydinkeskustan kävely-, oleskelu- ja pyöräilyalueita tulevana kesänä. Väliaikaisia kävely- ja pyöräilyalueita toteutetaan Esplanadeilla, Kasarmikadulla, Erottajankadulla, Korkeavuorenkadulla Designmuseon edustalla ja Lönnrotinkadulla. Kaupunkilaiset halutaan mukaan kehittämään suunnitelmia ja kertomaan näkemyksiään kokeiluista. Yhteistyö alkaa joulukuussa kaikille avoimella ideointityöpajalla ja jatkuu ensi vuonna kaupunkilaisista koostuvan raadin kanssa. Lisäksi järjestetään kaikille avoimia kahvilakeskusteluja Esplanadin historiasta ja tulevaisuudesta keväällä 2023.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 1.12.20221.12.2022 17:08:15 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 1.12.2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 15.12.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme