EHYT

Nuuska kiinnostaa yhä useampaa nuorta – Bueno Talkissa keskustellaan aiheesta perjantaina

Jaa

Perjantaina 9.11. nuoret keskustelevat nuuskasta ja päihteettömyydestä Bueno Talk Livessä.

”Nostimme Bueno Talk -livelähetyksen ja chatin keskeiseksi teemaksi nuuskan, koska näimme, että nyt on hyvä aika keskustella aiheesta nuorten kanssa. Nuorten nuuskan käyttö on yleistynyt ja usea vähättelee nuuskan haitallisia terveysvaikutuksia”, sanoo päällikkö Ilmo Jokinen EHYT ry:n nuoret-osastolta.

Poikien päivittäinen nuuskan käyttö on lisääntynyt (THL/Tupakkatilastot 2017). Peruskouluissa ja lukioissa 8 % pojista käytti nuuskaa päivittäin. Etenkin ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevien poikien päivittäinen käyttö on kasvanut. Vuonna 2017 ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista pojista 17 % käytti nuuskaa päivittäin, kun vastaava luku oli vuosina 2008–2009 4 %. Vuonna 2017 peruskouluissa ja lukiossa tytöistä päivittäin nuuskaa käytti 1 % ja ammatillisissa oppilaitoksissa 2 %.

Nuuskan kokeilu ja käyttö alkavat yleensä yläkoulussa tai toisella asteella. Nuoret ovat uteliaita kokeilemaan, miltä nuuska tuntuu ja miten se vaikuttaa.

”On tavallista, että nuoret kokevat nuuskan käytön harmittomaksi ja haitat vähäisiksi. Nuoret käyttävät nuuskaa silloin, kun ovat juhlimassa, treeneissä ja koulussa sekä kavereiden seurassa.  Nuuskaa käytetään siis useimmiten sosiaalisissa tilanteissa, silloin kun tunne osallisuudesta ja ryhmään kuulumisesta on vahva.” kertoo projektipäällikkö Hanne Munter Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n nikotiinihankkeesta.

Munter on mukana nuorten Bueno Talk -livetapahtumassa keskustelemassa nuuskasta.

”Eräässä ruotsalaisessa tutkimuksessa selvisi, että tärkein tekijä nuuskan käyttämättömyydelle sekä poikien että tyttöjen keskuudessa on se, että paras ystävä ei käytä nuuskaa.  Myös se, että nuorella on terveelliset elämäntavat eikä lähipiirissä, esimerkiksi perheessä käytetä nuuskaa, ehkäisee käyttöä”, jatkaa Munter.

”Bueno Talkin tarkoituksena on herätellä nuoria miettimään päihteisiin liittyviä kysymyksiä. Tänä perjantaina nuorilla on mahdollisuus kysyä nuuskasta ja päihteistä luotettavilta, asiantuntevilta aikuisilta”, sanoo Jokinen.

Bueno talk -livelähetys ja chat järjestetään perjantaina 9.11. klo 18–20 osoitteessa buenotalk.fi/live.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Osastopäällikkö Ilmo Jokinen
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
p. 050 407 7188
ilmo.jokinen@ehyt.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 27
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Lämmin vanhemmuus voi suojata lasta päihteiden käytöltä ja mielenterveysongelmilta12.4.2019 08:00:00 EESTTiedote

Tilastojen mukaan nuorten päihteiden käyttö on laskussa, mutta laskeva kehityssuunta ei koske kaikkia nuoria. Esimerkiksi alkoholin käyttö on paljon yleisempää ammatillisissa oppilaitoksissa kuin lukioissa ja erot näyttävät kasvavan. Samat tekijät altistavat sekä liialliselle päihteiden käytölle että mielenterveysongelmille, toisaalta samankaltaiset tekijät myös suojaavat niiltä kummaltakin. Näihin tekijöihin kannattaa vaikuttaa jo lapsuudessa, jolloin ehkäisy on kaikkien helpointa.

Kysely: Suurin osa eduskuntavaaliehdokkaista ei kannata alkoholimarkkinoiden vapauttamista4.4.2019 11:25:26 EESTTiedote

Enemmistö eduskuntavaaliehdokkaista ei kaipaa alkoholijuomien myyntiin muutoksia, selvisi EHYT ry:n Aula Researchilla teettämässä kyselytutkimuksessa. Kaikista vastaajista 73 % pitäisi alkoholijuomisen nykyisen sääntelyn ennallaan (60 %), tai kiristäisi sitä (13 %). Vain 23 % vastaajista haluaisi vapauttaa kaikkien alkoholijuomien myynnin ruokakauppoihin, eli niin viinit kuin väkevät alkoholijuomat.

Kysely: Suurin osa eduskuntavaaliehdokkaista ei kannata alkoholimarkkinoiden vapauttamista4.4.2019 07:50:00 EESTTiedote

Enemmistö eduskuntavaaliehdokkaista ei kaipaa alkoholijuomien myyntiin muutoksia, selvisi EHYT ry:n Aula Researchilla teettämässä kyselytutkimuksessa. Kaikista vastaajista 73 % pitäisi alkoholijuomisen nykyisen sääntelyn ennallaan (60 %), tai kiristäisi sitä (13 %). Vain 23 % vastaajista haluaisi vapauttaa kaikkien alkoholijuomien myynnin ruokakauppoihin, eli niin viinit kuin väkevät alkoholijuomat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme