EHYT

Nuuskakoukku-kampanja kannustaa opettajia puuttumaan nuorten nuuskaamiseen

Jaa

Tupakkalain mukaan nuuskan käyttö on kielletty koulun alueella, kuten tupakointikin. EHYT ry:n Nuuskakoukku-kampanja kannustaa koulujen opetushenkilöstöä puuttumaan yhdessä nuorten nuuskaamiseen. Koulun johdon sitoutuminen asiaan helpottaisi opettajien työtä, sanoo EHYTin projektipäällikkö Hanne Munter.

Kuva: Minna Lehtinen
Kuva: Minna Lehtinen

Nuorten nuuskan käyttö on yleistynyt vajaassa kymmenessä vuodessa. EHYTin vuonna 2019 julkaiseman selvityksen mukaan aikuiset eivät välttämättä tiedä, mistä nuorten käyttämässä nuuskassa on nykyisin kyse. Nuuskakoukku-kampanja pyrkii tammikuussa lisäämään etenkin opetushenkilöstön tietoisuutta nuuskasta ja nuorten nuuskakulttuurista sekä kannustamaan heitä puuttumaan nuorten nuuskan käyttöön.

Kampanjassa nostetaan esille esimerkiksi se, kuinka koulun johdon asettamat selkeät linjaukset ja ohjeet helpottavat opettajien puuttumista.

”Nuuskaan käyttöön puuttuminen vaikuttaa olevan usein yksittäisen opettajan harteilla, vaikka koulun koko henkilökunnan pitäisi tehdä asiassa yhteistyötä”, kertoo EHYTin projektipäällikkö Hanne Munter.

Opettajalle nuuskaamiseen puuttuminen helpompaa kuin poliisille

Koulun alueella opettajien ja rehtorien mahdollisuudet puuttua oppilaiden nuuskan käyttöön ovat jopa poliisia paremmat.

”Poliisi ei voi tarkastaa oppilaan tavaroita, eikä ottaa haltuun oppilaalta löytyviä nikotiinituotteita, ellei asiaan liity jokin alkurikos, josta voi saada vankeutta. Perusopetuslain mukaan opettajalla ja rehtorilla nämä oikeudet tietyin ehdoin kuitenkin ovat”, kertoo vanhempi konstaapeli Niklas Kråknäs Helsingin poliisista.

Välineitä nikotiinituotteiden käyttöön puuttumiseen on saatavilla. EHYT ry, Opetushallitus, Syöpäjärjestöt, THL ja Valvira ovat hiljattain laatineet oppaan tupakan, nuuskan ja sähkösavukkeen käyttöön puuttumiseen. EHYTin Nikotiinihankkeessa on teetetty nuuskan ja sähkösavukkeen käyttökieltokylttejä ja -tarroja kouluja varten.

”Kyltit ja oppaat eivät yksin poista koulun mahdollista nuuskaongelmaa, mutta ne antavat selkeän viestin kaikille koulun alueella oleskeleville, että oppilaitoksessa noudatetaan tupakkalakia kokonaisuudessaan”, Munter muistuttaa.

Vuonna 2019 ammattioppilaitoksessa opiskelevista pojista käytti nuuskaa päivittäin 20,3 % ja tytöistä 6,5 %. Lukion 1.–2.-vuoden pojista 7,2 % ja tytöistä 1,4 %. Peruskoulun 8.– 9.-luokkalaisista pojista 7,6 % ja tytöistä 2,4 %. Vuoden 2017 tuloksiin verrattuna nuuskan käyttö on kasvanut etenkin ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevilla pojilla ja tytöillä. Tyttöjen nuuskan käyttö on kasvanut myös muilla kouluasteilla. Nuuskan käytössä on suuria paikkakuntakohtaisia eroja.

Viestintäkampanjaa voi seurata Facebookissa ja Twitterissä tunnisteella #nuuskakoukku. Aineisto löytyy kampanjan verkkosivuilta www.nuuskakoukku.fi sekä kieltokyltit ja opas kouluille maksutta EHYTin julkaisukaupasta.

Elokuussa 2019 alkaneessa lähes vuoden kestävässä Nuuskakoukku-kampanjassa pyritään edistämään nuorten kriittistä suhtautumista nuuskaa kohtaan. Kampanjassa lisätään myös vanhempien ja muiden aikuisten ymmärrystä nuorten nuuskakulttuurista ja nuuskaan puuttumisen tärkeydestä.

Kampanja on osa EHYTin koordinoimaa kolmivuotista Nikotiinihanketta, joka saa sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää valtionavustusta terveyden edistämisen määrärahasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanne Munter, projektipäällikkö, EHYT ry 
hanne.munter@ehyt.fi
p. 050 518 0466

Kuvat

Kuva: Minna Lehtinen
Kuva: Minna Lehtinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 27
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Nettikysely: ”Ei kulu raha peleihin kunei ne toimi” – korona-aika on muuttanut suomalaisten rahapelaamista monin tavoin28.5.2020 08:24:59 EESTTiedote

Suomalaisten rahapelaaminen on muuttunut useilla tavoilla koronan aiheuttaman poikkeustilan aikana. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tekemästä nettikyselystä käy ilmi, että monien vastaajien pelaaminen on vähentynyt rahapeliautomaattien ollessa suljettuina. Nettirahapelaamisen suosio näyttäisi jopa laskeneen. Taloudellinen epävarmuus näkyy myös rahapelaamisessa.

Alkoholijuomien etämyynnin ja kotiinkuljetuksen salliminen vaarantaa vastuullisen alkoholipolitiikan ja perheiden hyvinvoinnin26.5.2020 09:26:04 EESTTiedote

Alkoholijuomien etämyynnin salliminen pienpanimoille ja ns. käsityöläispanimoille saattaa johtaa tilanteeseen, joka mahdollistaa suurelle joukolle kotimaisia ja ulkomaisia alkoholimyyjiä alkoholin kotiinkuljetuksen ilman valvontaa. Elinkeinotoimijoita on lähtökohtaisesti kohdeltava yhdenvertaisesti, jonka vuoksi lain rajaaminen vain pienpanimoihin voi muodostua ongelmalliseksi. Yli 5,5 % alkoholijuominen etämyynti ja kotiinkuljetus vaarantaa kansanterveyssyin ylläpidetyt alkoholin vähittäismyyntirajoitukset, joihin hallitusohjelmassa on yksiselitteisesti sitouduttu.

Kyselytutkimus: Rahapelien pelaaminen on vähentynyt selvästi poikkeustilan aikana29.4.2020 09:28:04 EESTTiedote

Rahapelien pelaaminen ja siihen käytetty rahamäärä ovat vähentyneet selvästi koronasta johtuvan poikkeustilan aikana, kertoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Taloustutkimuksella teettämä kyselytutkimus. Kyselystä kävi ilmi, että miehet olivat naisia innokkaampia avaamaan uudelleen hajasijoitetut rahapeliautomaatit poikkeustilan päättymisen jälkeen. Veikkaus Oy sulki peliautomaatit koronakriisin alussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme